721

Odp: Kukurydza Na Ziarno

Rezygnujcie jak najwiecej, bo ma bede siał, a czym mniej bedzie zasiane to szansa na to ze cena pokryje koszty

Rolnik z powołania:-)

722

Możesz pomarzyć, tak jak trzodziarze po spadku pogłowia notują spadki cen.

723

Pajeja nie będzie tak, w naszych okolicach z 5 lat temu likwidowali masowo uprawę buraka cukrowego , ci co siali dalej byli przy nadziei że cena wzrośnie tak się nie stało jeszcze spadła, z qq może być tak że się utrzyma i w zależności jak się urodzi w Ameryce.

724

ja posieje, bo nie mam obornika a z qq zostaje duzo resztek, jak wyjde na 9 to i tak zarobie, bo w resztkach jest składników za ok 800zł i pruchnica bezcenna

Rolnik z powołania:-)

725

na słabych ziemiach kukurudza jest alternatywą dla żyta i owsa i jęczmienia bo jak się kukurydza nie uda to i zboża raczej wydajności nie mają ,a co do cen to wszystkie poleciały w dół i kuku. nie jest w tej obniżkach osamotniona .zwiekszam areał kuku,i to znacznie bo wynik finansowy zdecydownie na plus .

Leszek   dla kolegów'

726

Sarast qq na ziarno byłaby alternatywą dla innych zbóż, gdyby wytwarzała ziarno w terminie takim jak i inne zboża. Wody w tym roku w mojej okolicy dla zbóż wystarczyło mało tego plony były rekordowe, dla qq zabrakło i jej plony były słabiutkie. Historia się powtarza z płowy lat
90-tych wtedy też był bum na qq ludzie budowali suszarnie, przyszły suche lata i stopniowy odwrót od qq, ja patrząc na obecną sytuację mam deżawi.

727

żeby wziąść chociaż 50zł za tone mokrej to wtedy może bym pomyślał o siewie

728

ja sie przymierzam zasiac 10 ha bo na wiosne nic innego nie przychodzi do glowy. Ziemia od 3-5 od lekkiej do poteznej gliny, dzierzawa. Bylo wapnowane bo troche na lekkiej kiepskie ph

729 Ostatnio edytowany przez sarast (2014-11-16 15:56:45)

dobra panowie to inaczej rekordowy plon na piachu żyta 3 ton????. po 450zł . jęczmienia o  matko !!!!   na piachu ???  jeszcze mi się nigdy nie udał 4 tony po 550. słaba kuku,6 t po 350 zł bo tyle bez problemu za 30% dostaję netto.? ja tam wolę zdecydowanie kuku bo  robota spokojniesza i w nosie mam pogodę . popoada i w żniawa stoisz i stoisz tu tego problemu brak.jak się ma trochę hektarów to robota rozłożona  w czasie i spokojnie, u nas jak się udaje jare albo żyto to kukurydza jest rekordowa.ps. nie zapominajmy o resztkach pożniwnych a tego po kuku nie mało.

Leszek   dla kolegów'

730

Nie uprawiam qq ze względu na dziką zwierzynę i bydło z miasta, ale uważam, że każdy w swoim gospodarstwie musi dokładnie przemyśleć i przeliczyć konkretne uprawy. QQ jest na pewno ciekawą rośliną szczególnie na słabsze ziemie i jeśli ma się na nią jeszcze pomysł na jej wykorzystanie to na pewno warto. Rozmawiałem jakiś czas temu z gościem z podlasia, uprawia dużo qq i całą skarmia świnkami, nie suszy tylko kisi i karmi na mokro. Mówił, że przy takim wykorzystaniu ma naprawdę fajną przebitkę.

731

No właśnie, na słabych ziemiach lepiej udaje się od rzepaku, latania z opryskiwaczem to tylko na chwasty i jakieś odżywki jak się zdąży na początku. Jak kolega wcześniej pisał to robota się fajnie rozkłada w czasie. U siebie widzę że w okolicy coraz więcej małych indywidualnych odbiorców przyjeżdża bezpośrednio po suchą, jak ktoś raz kupił od nas to innej już nie chce. Ta suszarnia robi na prawdę piękną robotę a że jak towar jest dobry to klient się zawsze znajdzie

E 516 na części
Telefon 695 076 269

732

tez bym moze jeszcze zasiał ale te dziki!!

733

Dziki  ... one sa wszędzie i robią podobne spustoszenie .... więc  to jest temat rzeka
cena to temat prawie nie do ogarnięcia bo nigdy nie wiadomo jak nisko upadnie ... suszenie i sprzedawanie  po 50kg dla kur to tylko dla bogatych .... a granie va bank  i podpisywanie normalnej umowy na odbiór podczas siewu w 70% się opłaca ,....

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

734

Wojtas masz racje z ym podpisywaniem ale w moim przypadku zawsze wygrłem z cena jaką miałem na kontrakcie.

735

wojtas nie mówię o 50 kg dla kur, kupują krowiarze po kilka ton bo im i tak nie warto robić zakiszonego w rękawie bo przy stadzie 40-50 sztuk to jest za małe dzienne zużycie więc suche ziarno jest najprościej. Co do dzików to od razu od zasiania pole musi być ogrodzone i nie ma tragedii. Teraz już też nie jest źle bo teraz dziki siedzą w lesie na żołędziach bo to ich najlepszy przysmak

E 516 na części
Telefon 695 076 269

736

Lechu a ile na przyszły sezon siejesz???

737 Ostatnio edytowany przez sarast (2014-11-17 08:33:45)

koła łowieckie mają mi do zapłacenia ponad 25000 zł  męka z nimi ale wyjscia nie ma. z kuku nie myślę rezygnować .kontrakty na kuku z lipca po 450 netto.  pewno że lepiej wyglądąlo jak sie suchą kuku po 850 zł sprzedawało .ale jest jak jest.pozdr.

Leszek   dla kolegów'

738

mpopis napisał/a:

Nie uprawiam qq ze względu na dziką zwierzynę i bydło z miasta, ale uważam, że każdy w swoim gospodarstwie musi dokładnie przemyśleć i przeliczyć konkretne uprawy. QQ jest na pewno ciekawą rośliną szczególnie na słabsze ziemie i jeśli ma się na nią jeszcze pomysł na jej wykorzystanie to na pewno warto. Rozmawiałem jakiś czas temu z gościem z podlasia, uprawia dużo qq i całą skarmia świnkami, nie suszy tylko kisi i karmi na mokro. Mówił, że przy takim wykorzystaniu ma naprawdę fajną przebitkę.

Tak było ,ale już nie jest !!!!!!!!!!!! .Cena na świniaki jest do dupy i nawet zakiszona kukurydza nie ma wpływu na zysk z tuczu ,którego nie ma !!!.Wiem bo sam kiszę kuku mieloną w kopcach i jest tego trochę .

739

Pietia z racji tego że ziemi ubyło to w następnym roku będzie jakieś 20-25 ha ale jak coś wypali to suszenia będzie a będzie...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

740

Panowie po żniwach? Ja dziś skończyłem koszenie , teraz suszę ostatnią suszarnie w tym sezonie. Plony normalne bez rekordów a pogoda sprzyjała uprawie , średnia z gospodarstwa tak około 10 ton mokrej z tym że większość miałem na słabych ziemiach. Ogólnie jestem zadowolony sprzęt przelatał bez zarzutu aby smar i paliwo , tylko cena trochę ch....a .

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."