Temat: Po zniwach 2014

Jako ze nawet boberek666 jest po żniwach koledzy "miłośnicy" kukurydzy na ziarno też kończą a przynajmniej widzą jaki to miód mają w tym roku z tą uprawą, czas na podsumowanie roku.
Zaczynam ten wątek by na podstawie tego co napiszemy mieć jakieś pojęcie co nas czeka w roku przyszłym.
U mnie wygląda to tak. Poza plantacjami wieloletnimi miałem pszenice 50%  żyto 20%  i owies 30. Pogoda jak była niezbyt łaskawa dla jarych ale ozimininy dały radę. Pszenica  po sprzedaży  wyszła 7,7t/ha żyto 8,0t/ha a owies ......2-3 nawet mi sie nie chce faktóry szukać. Nakłady na wszystko nie małe nawet owies przed siewem dostał  prawie tyle co pszenica
Po analizie kosztów i przychodów postanowiłem zejść z żyta. Wynik finansowy  kiepski  i stanowisko wyklucza uprawę pszenicy ozimej która nawet przy obecnych cenach jako tako sie opłaca.  W przyszłym roku będę miał wiec o 60% mniej żyta za to odrobinę więcej owsa i pszenicy.
Dodatkowo dosadziłem 1,3 ha czerwonej porzeczki  razem będzie 4,3ha ( tylko niech wszystko wejdzie w owocowanie bo puki co tylko 0,5ha to plantacja w pełni owocująca)
świnek brak, krówek też ....
Tak to wygląda u mnie. A  u was ? Coś zmieniacie?

2

Odp: Po zniwach 2014

Krzysiu Co tu zmieniać ? skoro w co byś nie poszedł to  szału nie zrobi ...   trzeba iśc w mniejsze zło ... tylko co nim będzie ? nie wiadomo

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

3 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2014-11-16 22:51:43)

Czyli u Ciebie bez zmian....?

4

U mnie tyle zmian, że zasiałem jęczmień ozimy na próbę 5.5ha. i 1.3ha zioła. Jako tako z jęczmienia planuję coś zebrać, to do drugiego mam obawy nieco. Rzepak i pszenica nie wiele się zmieniło. Tak jak Wojtas napisał, nic szału nie zrobi. Teraz to pójść w usługi. Tak w żniwa sobie myślałem, że mieć dobry sprawny kombajn, i kosić nim tylko po ludziach to lepiej niż 20hektarów gospodarki. Poniekąd też byle jaki handel lepszy niż dobra gospodarka... Także ogólnie dużych zmian nie ma.

5 Ostatnio edytowany przez Pawel21990 (2014-11-16 23:06:10)

U mnie rzepak zależnie od odmiany od 4.5-5t/ha. Pszenica Ozon na słabszej ziemii 7.5t/ha, Leiffer 10.2t/ha, Linus 10.4t/ha - pełna ochrona i nawożenie, nakłady olbrzymie... Pszenżyto jare na dzierżawie 5t/ha, żyto 4t/ha. W tym roku brak rzepaku, żyta,  pszenica jest, do tego groch lub peluszka dla centrali nasiennej i na dzierżawie kukurydza na ziarno.

6

Ja nic nie zmieniam , rzepak posiany trochę żyta i pszenżyta wiosną kukurydza ze 30 , pszenica ze 20 trochę owsa z 10 i wprowadzam do uprzwy ziemniaki przemysłowe o ile zakontraktują to bedzie próbnie 5 ha.Nie ma co panikować i stosować pokerowskich zagrywek bo nie wiadomo co przyniesie przyszły rok , więc sieję to co zawsze plus kartofle.Może trafi się jakaś dzierżawa to wtedy kukurydzy będzie więcej.Jakby nie patrzeć milionerami już byliśmy , drugi raz nie będziemy.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

7

Krzysiek wzniosłeś taką małą ścianę płaczu :zzz:
głowy do góry panowie :walka:

8

Lepiej się wypłakać...
Wcześniej trza by się napić....
Ale nie jest tak źle nikt tu nie płacze i nie przeklina....

9

Ziemi ubyło i jest teraz 60 + łąki, cena świń to szkoda gadać. Też myślałem poważnie o usłudze w koszeniu qq na ziarno ale w mojej okolicy to koszą 3 nowe Tucano i Lexion więc żeby z nimi konkurować to sprzęt nie może być gorszy... Pozostaje suszenie kukurydzy i w tym temacie coś zaczyna się ruszać a sprzęt przynajmniej jest nowy

E 516 na części
Telefon 695 076 269

10

Oddalem swoje 20ha w dzierżawę.  Za dobrą stawke.doplaty moje. Ciesze sie. W koncu mam czas na ogarniecie kolejnej fermy drobiu...

11

To co tam ogarniasz z tymi fermami?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

12

Na Twoim miejscu nie chwaliłbym się że wydzierżawiłem ziemie i biorę dopłatę. ARiMR zaczyna się brać za takie lewizny.

13

zależy jak została zawarta umowa dzierżawy. Dopłata należy do uprawiającego, a jak wysoki jest czynsz to agencji nic do tego.

14

Jak jesteśmy w temacie dzierżaw to powiem Wam że wziąłbym jeszcze parę ha , tylk nie ma gdzie .

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

15

Tak masz rację. Najważniejsza forma dzierżawy. Większość jednak robi tak że dzierżawa na gębę a właściciel bierze dotację z arimr. Znam przypadki że właściciel się przejechał na tym. Na koniec dzierżawy dzierżawca też złożył wniosek i to jemu ARiMR wypłaciła a właściciel jeszcze kupa kłopotów.

16

Jak dopłaty właścicielowi to w umowie sie pisze że czynsz dzierżawny w wysokości r9wnowartości dopłat. Tylko należy okreslic czy to doplat bezposrednich, czy tez uzupelnoakących, czy jednych i drugch....

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

17

Chłopaki najważniejsza jest dobra umowa dzierżawy właściwie spisana ona zabezpiecza obydwie strony bo czasami się wydaje co niektórym że można z dnia na dzień wszystko zmienić a prawda jest inna dzierżawa na czas określony to święta rzecz.

18

Najlepiej jeszcze ją spisać u notariusza, nie wiem jak u Was ale u nas to są nie duże pieniądze za taką umowę. Brat w tym roku też złożył wniosek o dopłaty na polu które po cichu za plecami zmieniło właściciela...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

19

ostatnio miałem propozycje 10 ha  i czynsz dzierżawny 2 tys ....   ehhh

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

20

Wojtas super okazja, dołożysz ze swojego a Tobie zostanie satysfakcja. Są jeszcze ludzie co biorą takie dzierżawy?