1

Temat: Psy rasowe

Tak sobie myśle nad zakupem i zajeciem sie chodowla psów. Za szczenie owczarka niemieckiego w mojej okolicy najmniej trzeba zapłacic 850 zł Dajmy na to ze suka ma 4 młode 2 razy w roku. odliczając koszty szczepień itd liczmy 500zł za sztuke x 8 pieskow tj 4000zł rocznie. duzy pies na gospodarstwie i tak potrzebyn. tylko jak wyglada sprawa rodowodów  i zwiazkow chodowców, jak to robic zeby wszystko było legalnie, wie ktos cos na ten temat?

Rolnik z powołania:-)

2

Odp: Psy rasowe

Od wielu lat mam w posiadaniu rasowe psy obronne.Obecnie mam owczarka środkowo-azjatyckiego i czarnego teriera rosyjskiego.W przeszłości miałem owczarki kaukazkie i bernardyny.Ale co do hodowli to daj sobie spokój bo jest zupełnie[gorzej] inaczej jak myślisz.

3

to mnie uswiadom jak to jest

4

Mam dwóch znajomych co mają hodowlę psów, i narzekają strasznie, mówią że te dwa lata są teraz najgorsze. A jak by ktos z kolegów to ja mam super psy na gospodarstwo, oszczeniła mi sie suczka i mam małe Berneńczyki.

5

PawełS.64 napisał/a:

Od wielu lat mam w posiadaniu rasowe psy obronne.Obecnie mam owczarka środkowo-azjatyckiego i czarnego teriera rosyjskiego.W przeszłości miałem owczarki kaukazkie i bernardyny.Ale co do hodowli to daj sobie spokój bo jest zupełnie[gorzej] inaczej jak myślisz.

Jak azjata sie sprawuje rzeczywiscie jest z niego taki dobry stróż jak w sieci o nim pisza? jaki ma charakter?
Piszecie ze chodowla psów to same problemy, ale dokładnie o co chodzi

6 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2014-11-16 18:48:41)

Mój AZJATA to bdb stróż,szczególnie nocą,pies nieprzekupny i nie do zastraszenia.Ale samce tej i pokrewnych ras[dog tybetański,owcz-kaukazki]maja bardzo wysokie ego,są trudne do ułożenia,praktycznie nie do odwołania co połączone z ich siłą czyni je bardzo niebezpiecznymi o czym miałem okazję się przekonać.Rasa niebezpieczna dla dzieci bo w genach mają dominację nad słabszymi których błyskawicznie pacyfikują.Obecnie mieszkam w centrum wsi ale psa posiadam z czasów gdy daleko na peryferiach miałem chodowlę trzody pies takiej rasy bardzo mi pasował. Obecnie już nie jest tak wesoło ,pies na noc wiązany jest na kilkunastometrowy mocny łańcuch i budzi trwogę wśród przechodzących ulicą choć dzieli ich wysokie solidne ogrodzenie[podstawa dla bezpieczeństwa]Samce tej rasy po wydostaniu się z ogrodzenia są niezawracalne tylko idą w rejs i zatrzynują się tylko na obcym którego obezwładniają dusząc i rozszarpując czego doświadczył pewien owcz-niemiecki.Mój EZZO potrzebował kilkadziesiąt sekund na jego unicestwienie[moj czas zanim dobiegłem].Ja dzękuję Bogu że był to pies a nie jego właściciel który dotarł kilka sekund wcześniej jak ja.Morał z tego taki-zabawka niebezpieczna i kosztowna.Tródno sobie uświadomiś że zwierze tak oddane swemu panu i przyjazne dla domowników przeistacza się w kilera w stosunku do obcych.Ja osobiście jestem wrogiem posiadania takich psów i mam do nich ogromny respekt.Wystarczy chwila nieuwagi  czy splot okoliczności i nieszczęście gotowe.Rasa polecana tylko dla zdyscypliniwanych i odpowiedzialnych chodowców .

7

Wow to rzeczywiście straszna bestia, przemawia za nim to ze jest nieprzekupny, bo mojego owczarka niemieckiego to byle kto w kilka minut przekupi dobrym jedzeniem. A odwołać jak na kogos idzie to tez nie ma szansy, dlatego na łańcuchu stoi. Pies ma swoje lata i powoli rozgladam sie za nastepcą, musi byc dobrym strużem, to w okolicy pełno złodziejaszków. Piszesz ze trudne do ułozenia, to znaczy nie słuchaja sie, czy nie są podatne na tresure jak owczarki niemieckie, które az zbyt łatwo sie uczą? w stosunku do swoich są łagodne czy walcza o dominacje z włascicielem?

8

zadzwoń to pogadamy 500 50 40 02,jak masz stacjonarny lub orange to oddzwonie

9 Ostatnio edytowany przez Pajej (2014-11-16 21:06:38)

jak bede miał dłuzsza chwile to zadzwonie, kiedy (w jakich porach dnia pasuje) Ci najbardziej, dzis odpada

10

Trudne do ulozenia.... zawsze ma swoje zdanie .mam dobermana. Na komende lezec wszystkie konty zwiedzi ale w koncu sie polozy psy nie wybaczaja miekkiego serca. Zawsze próbują dominować. Mieszkam kawałek od wioski i nie raz kora wrocila z zakrwawionym ryjkiem. Na podworku spi rodwailer. Ale łagodny jak dziecko.moze jedynie na smierc zalizac.ale czesc podworka z maszynami mam odgrodzona wysokim plotem od reszty bo mam male dziecko.profilaktyka... doberman ma 8 lat. Suka.spi w magazynie. Ogrzewanym.ciezki charakter.  Slucha mnie bezwzglednie.ale zone czasami.na pracownikow nie reaguje.czasami ja przegonia miotla....w nocy biega w kolo zabudowan...widze na kamerach. Rekord to 20 kółek. ..a nie jest to pies strozujacy. ..

11

Kynologią interesuję się od kilkunastu lat i zauważyłem, że toczy ją ten sam rak co każdą inną gałęź gospodarki którą interesuje się biznes. Układy, nepotyzm, korupcja to są trzy podstawowe słowa charakteryzujące branżę. Znam osobiście kilkunastu hodowców topowych ras  psów i nie ma w słowniku przyzwoitych, uczciwych ludzi słów, które są w stanie uczciwie opisać faktyczny stan rzeczy.
I właśnie dlatego Furno leżący u moich stóp jest mieszańcem i podrzutkiem któremu zagwarantowałem dożywocie.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

Ja mam rasowego bernardyna krótkowłosego, miałem też sukę ale szybko sie skończyła bo miała słabe stawy. Innej rasy nie chcę. Obcych wystraszy a dzieci mogą na nim jeździć i nic nie robi. Jak za bardzo go szarpią to po prostu ma dośc i idzie sobie. Nie mam czasu żeby psa solidnie układać a rasy obronne puszczone samopas są bardzo niebezpieczne.

13

Też mam bernardyna ale długowłosego psa i sukę ,już mi w tym roku 1000zł zarobiła ,obcych goni bez litości a najbardziej listonosza ,poprzednia suka też miała słabe stawy ale żyła 9lat tak że to naprawdę świetne psy .

14

Tylko ile zje... Kiedyś miałem tylko same duże wilczury ale ostatnio mam kilka małych skur...ynów, nie ma możliwości się od nich odpędzić. Teraz będę miał znowu labradora, poprzedniego taki złamas mi zastrzelił a był to na prawdę super pies

E 516 na części
Telefon 695 076 269

15

Ja dostałem po żniwach labradora, miał już 3 miesiące, za dużo, rozbestwiony przez dzieci znajomego ni jak nie idzie głupka ułożyć, czy czegoś nauczyć. Drugi to jamnik szorstkowłosy 5 lat karny czujny pies. Trzeci stróż gospodarstwa krzyżówka rottweilera z suką owczarka niemieckiego 9 lat, z wyglądu rottweiler, trzyma się bardzo dobrze ale dla tej rasy to już starzec.

16

mi jest potrzebny dobry stróż. Dzieci nie mam, a jak beda to jaki problem w dzień pies do kojca na noc wypuszczany jak dzieciaki w domu, a dla dzieci mały kundelek

17

Ja mam od 2 lat kaukaza ze schroniska miał wtedy około 4 lat. W schronisku myśleli ,że pójdzie do uśpienia bo był tak agresywny i nie mogli dać sobie z nim rady, za głowę się łapali jak powiedziałem ,że go biorę. Od początku przy nim udawałem ,że się go nie boję nie pozwalałem mu się dominować takie proste rzeczy jak nie mógł przede mną nigdzie wejść pierwszy , nie pozwalałem mu sikać tam gdzie ja i tym podobne. Teraz pies jest super stróżem nie zamieniłbym go na żadnego innego i nie chcę już innej rasy brama może być otwarta a on i tak nie pójdzie na wioskę. Jest pieszczochem ,kocha być głaskanym ,ale to prawda ,że ta rasa uznaje jednego właściciela i do tego reszta domowników musiała się przyzwyczaić.

"Żadna dziedzina nauki, nawet medycyna, nie ma tak dużego wpływu na zdrowie człowieka jak rolnictwo". Pier Delbert

18

a na owczarka kaukazkiego nie trzeba dodatkowego pozwolenia ona chyba jest w rejestrze psów agresywnych. Znajomy miał takiego i powiem pies jak pies na obcych szczekał, za bramke nie wchodziłem, bo wiadomo, ale jakiejs bardzo agresji w nim nie widziałem

19

Po ostanich przygodach z psami miałem ochote pozbyć się ich i zainwestować w instalację alarmową monitoring.  Wydajesz pieniadze raz i z głowy. Ostatni rasowiec pogryzł tatę po 10 latach "bez awaryjnej " wspołpracy. Dostał wyrok ( zastrzyk)
Potem pojawił się wyżeł całe podwórko poryte. Strach było po ciemku chodzic bo można było sobie nogę złamać. W dzien kopał. Wlaził do dziury grzebną 2 razy i szczekając wyskakiwał z dziury goniąc to co przed chwila było jeszcze w dziurze . Potem właził do dziury i dalej szczekał i tak cały dzień. W końcu uciekł, pewnie poleciał za sarną. Płot 1,6m przeskakiwał nie dotykając go niczym......  Przyszla pora na kundle takie co nogawki łapią..... pewnej nocy wpadły do kurnika i zamęczyły 18 brojlerów takich po 3 kg...... . dostały wyrok.... w zawieszeniu....

20

monitoring fajny, ale ja lubie zwierzeta i nie wyobrazam sobie zycia bez psa. teraz mam dwa, jeden do pilnowania, drugi do zabawy i towazystwa (mały kundel co wszedzie za mną chodzi)