101

Odp: Po zniwach 2014

dobrze mówi polac mu!!

102

Ceny ziemi mogłyby się unormować, ale ceny płodów myślę, ze pozostałyby bez zmian, i co jakiś czas wszystko falowałoby dalej.

103

zachodnia europa nigdy nie pozwoli na zabranie sobie dopłat .uważam że trzeba brać i to ile się da .już raz rządzący polską pogniewali się na plan marshalla .europa  brała a my się oblizaliśmy smakiem .uczmy się na błędach  ,takie mam zdanie .

Leszek   dla kolegów'

104 Ostatnio edytowany przez scoda19 (2014-11-24 20:18:36)

Widzę że jest paru przeciwników dopłat tylko po jaki h.j składacie wnioski o dopłaty i wspieracie biurokrację powinniście dać przykład i zbojkotować pobieranie i zostać aktywnym przeciwnikiem.To taka sama sytuacja jak przeciwnicy zabijania zwierząt wielkie larum podnoszą po czym wracają do domu i wpier....ją mięso.!!!!!!

105 Ostatnio edytowany przez sarast (2014-11-24 21:07:34)

gospodarzyłem bez mała 20 lat bez dopłat i  wiem jak było bez .szału nie było a te oszustwo  dopłat do produkcji  do żyta i pszenicy odstałem nocami i dniami pod skupem.i liczyłem na łaskę panów . bryyyyy,jeszcze mnie trzepie.piszecie o dopłatach do produkcji to dopiero będą wały .kto to policzy ? nowa armia urzędników i kontrolerów .ludzie opamiętajcie swe pomysły bo to Polska właśnie.

Leszek   dla kolegów'

106

Teraz też się  liczy na łaskę panów na skupie ,zawsze coś nie pasuje  ...

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

107

No właśnie znaleźć kogoś kto odda ziemię w dzierżawę i nie weźmie dopłat to tylko ze świecą szukać. Odpuściłem sobie kilka kawałków z powodu tego że obawiałem się że to będzie nieopłacalne wracać ziemię i zbierać 4 tony owsa z 1 ha. Teraz żałuje ale już za późno. Wszystkie bagna nieużytki wzięli nazywani w mojej okolicy kukuruźnicy którzy może już od 10 lat rok w rok sieją kukurydzę na ziarno i bardzo dobrze im to się udaje

108

scoda19 napisał/a:

Widzę że jest paru przeciwników dopłat tylko po jaki h.j składacie wnioski o dopłaty i wspieracie biurokrację powinniście dać przykład i zbojkotować pobieranie i zostać aktywnym przeciwnikiem.To taka sama sytuacja jak przeciwnicy zabijania zwierząt wielkie larum podnoszą po czym wracają do domu i wpier....ją mięso.!!!!!!

Jestem przeciwnikiem dopłat, a składam wnioski zeby miec równe szanse. nie chodzi o to że czy ja biore czy nie, ale o to zeby wszyscy mieli równe szanse czyli zero dopłat w całej UE a nie jak teraz ze niemiec bierze wiecej niz my a polacy tacy zadowoleni bo ochłapy dostaja. Te pieniądze co ida na dopłaty (czesto przejadane lub przelane na wysoki %) moznaby było przeznaczyc na rozwuj gospodarczy i wtedy UE stałaby sie swiatowa potęga i USA zostałoby w tyle. ale widze ze to nie przejdzi, bo chłop jest krutkowidzem i i jak mu się da kilka złotuwek to cieszy sie jak dziecko. Ja biore dopłaty, ale widze że to nic dobrego

Rolnik z powołania:-)

109

jesli myslicie ze jak nie bedzie dopłat to ceny zbóz i produktów rolnych wzrosna to sie mylicie

mdw

110

Pajej napisał/a:

Te pieniądze co ida na dopłaty (czesto przejadane lub przelane na wysoki %) moznaby było przeznaczyc na rozwuj gospodarczy

Na rozwój gospodarczy - jakieś przykłady.
Pieniądze z unii dla rolnictwa są zagwarantowane ustawowo i dlatego składam wniosek i takowe pieniądze pobieram spełniając przy tym wszystkie narzucone wymogi. Czy jestem z takiej pomocy zadowolony ? na pewno można by to inaczej rozwiązać ale nie można twierdzić że te pieniądze rolnicy przejadają czy też przepuszczą w bu...lu. Nie ma znaczenia czy na przyjemności wydaję kasę z dopłat czy z produkcji, nie ma znaczenia czy inwestuję z dopłat czy z produkcji. A że ludzie kombinują i biorą kasę za nic nie robienie - w każdym systemie tak będzie nawet jeśli będą dopłacać do produkcji.

gg 5118068

111 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2014-11-25 14:58:06)

yokoslaw napisał/a:

jesli myslicie ze jak nie bedzie dopłat to ceny zbóz i produktów rolnych wzrosna to sie mylicie

Dokładnie tak jak mówisz. Bo niby czemu? :nie_wiem:  Niech jakiś przeciwnik dopłat to wyjaśni bo może o czymś nie wiem :hmmm:

Papej kasa na rozwój gospodarczy....  tu nie trzeba kasy wystarczy nakłonić konsumentów do odpowiednich zachowań. Kupuj polskie - europejskie a nie badziew ze wschodu. od nich to czego się nie da zrobić u nas. Do tego wyrzucic do kosza "pakiet klimatyczny" i już bedzie lepiej. Gospodarki ruszą. Ale nikt tego nie zrobi bo jest na to za późno. Chińczycy siedzą w kieszeniach całej brukseli.  Z tego co pamiętam na jednego euro posła przypada chyba 7 dupków którzy łażą za nimi i mówią że dla ich szefa było by lepiej żeby było tak a nie inaczej w zamian za to ......

112

dlaczego ceny wzrosna? proste, tylko trzeba zamknać sie na import i jesli teraz z 1ha zostaje 500zł + dopłaty czyli dajmy na to 1300 to jesli dopłat nie bedzie to zostanie równe 500zł i dla wielu gospodarstw to bedzie zbyt malo zeby sie utrzymac wiec albo gospodarstwa upadna i jesli wiekszych nie bedzie stać na przejęcie tych nie rentownych, to zeby miasta miec co jeśc beda musiały zapłacic wiecej. rolnik nie bedzie robiła za darmo, bo musi z czegos zyc. Nie wyzywi sie z gospodarki to ja rzuci, a jeść ludzie musza. dlatego ceny pójda w góre pod warunkiem zamkniecia sie na import tanizny z poza UE. Co ro rozwoju to od razu powiem że nie jestem zwolennikiem komuny ale wtedy budowano fabryki i bezrobocia nie było czy teraz tak nie można? dac ludziom prace to będzie ich stac na drozsza zywnośc i nie trzeba bedzie dopłat. Jak juz pisałem dopłaty sa po to zeby zywność była tańsza, tyle w teori. Dlaczego waszym zdaniem dopłaca sie do rolnictwa, a nie do np. transportu czy hutnictwa? widze ze nie dacie sie przekonac robicie na włścicieli gruntów i jeszcze chwalicie dopłaty, to jakies chore, jakby ich nie było to właściciel sprzedałby wam tą ziemie a tak to ma kase za darmo i się z was smieje

113

dopłaty powoli robia sie reliktem przeszłości.wiecie po co były wymyślone ??żeby rolnictwo po wojnie odbudowało sie i rozwijało. w naszych czasach dopłaty stają sie siedliskiem kolejnych urzedników, patologicznych układów właściciel-dzierżawca i bajońskich cen ziemii nie mających nic wspólnego z zyskiem z niej wypracowanych.
i racje ma pajej że ceny bez dopłat w dłuzszej perspektywie by wzrosły-nie opłaca sie np ziemniak po 30gr-nie sadze-popyt przewyższa podaż i ceny rosna-najprostsze prawo ekonomi.
wszystko to w teori bo reka państwa wszedzie powinna być

114

Taaa i ciekawe co zrobisz z tymi bezrobotnymi? Zamkniesz import to ci zamkną eksport i zostaniemy z tym co mamy. Mamy gospodarkę światową. Zamkniesz się na ziarno z np węgier i co? Może trafi do nas mniej impotrowanego zboża ale my też mniej eksportujemy. Może Ciebie to nie obchodzi bo siedzisz na podkarpaciu ale my tu na północy wozimy ziarno do portów a po zamknięciu się na pszenicę wegierską będzie na północy problem z naszą bo Węgry wypuszczą swój towar tam gdzie my wozimy. Wegry to przykład  nie koniecznie z nimi tak by musiało być, ale z innym krajem.... 
Papej może wystapmy z uni? Wiem może nie jest w uni idealnie ale bez niej nie było by nic lepiej.
Czasy się zmnieniają. Kiedyś wszystko wywoziło się do ZSRR a dziś putin sobie radzi bez nas zamiast importować pszenice to ją eksportuje.
Rolnicy w USA tez dostają dopłaty im nie zabierzesz a na rynku światowym będziesz z nimi konkurował oni sprzedają soję pszenicę kurczaki.
Przy obecnej sytuacji polityczno gospodarczej głoszenie teorii że bez dopłat będzie lepiej to podcinanie gałęzi na której siedzisz.

115

Masz dane ile UE improtuje, a ile exportuje produktów rolnych?

116

a po co nam węgierska pszenica jeśli mamy swoją??
co do dopłat w usa to radzę doczytać i nie porównywac wielkoobszarowych farm o ekstensywnej produkcji do europy.

117

rok 2003-2004 my rolnicy, nie do uni.
minelo 10lat i to my mamy dolplaty prawie do wszystkiego.
na polu to rewia mody.Nowe sprzety niby skad.
a teraz co juz sa niepotrzebne-
ja sobie nie wyobrazam konkurowac z swiatem bez doplat .
a jesli ktos doplat nie potrzebuje podam nr konta.
POZDRAWIAM   waldekpolska

118

dostałeś dopłaty-wydałeś dopłaty. nie wiem czy cos ci przydyło oprócz kredytów
z mojej strony wystarczy.ta cała unia i tak sie pier**l jak poprzedni sojuz.szkoda ze zawsze naszym kosztem...
pozdrawiam

119

Cięzko znaleźć takie dane. A jak sobie wyobrazasz zamkniecie granic?

120 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2014-11-25 17:35:49)

Zdanie na temat dopłat zachowam dla siebie, ale zapytam. Skąd się biorą pieniądze na wypłatę dopłat dla rolników?
A i jeszcze jeśli chodzi o rewię mody na polach, to uważam, że dla szeroko rozumianej Polski nie wniosło to nic dobrego. Może dlatego że Polskie maszyny są nieco mniej konkurencyjne do zachodnich, mimo że ceny mniejsze....? Dalej idąc tym tokiem myślenia, to zachód wepchnął na Polski rynek przez dopłaty setki tysięcy maszyn, i to tam ulokowane są nasze pieniążki za nie. Dopłata pokryła koszt maszyny w ciągu powiedzmy dziesięciu lat, a niemiec zarobił to w przeciągu podpisanie jednej faktóry, także moim zdaniem nie do końca tak bezinteresownie te dopłaty nam dają...
A pytanie dalej aktualne wink