Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Nie lubie księży bo...
Jak wygląda u was zapłata za opłatki wigilijne ? Czy ksiądz zbiera coś na coś przy okazji i takie tam.. jak księża postępują u was ?
u mnie chodzi pani koscielna a kasa dla niej
U nas nigdy ksiądz nie chodził z opłatkiem.
u nas jest na seminarium czy cosw tym stylu
U nas jest tylko ksiądz organisty brak i innych osób brak więc on sam śmiga. Tzn woimy go po wiosce i do każdego zajeżdza. Zbiera ofiary ( jedzenie ) za każdym razem ( rozwożenie opłatków / kolęda ) no i pieniążki oczywiście. Kiedyś było od komina ( domu ) a ten agent wymyślił od Rodziny.. A od każdej rodziny oczekuje 40zł na ogrzewanie kościoła. I to jeszcze jak się patrzy czy kto da i ile da... A u nas wyszło 150 zł bo liczy rodzinę tak: Dziadkowie - 1 rodzina.. Rodzice + Ja + Brat - 2 Rodzina... Siostra ze Szwagrem + Dziecko - 3 rodzina.. Ja to bym mu nie dawał tych za darmo 30zł bo on tylko na to czeka że nikt nie będzie rzucał 40zł tylko 50.. A ja bym rzucił Taki z niego kołek że mama zamawia mszy dla nas ( tzn, np: Za Urodziny Brata czy Siostry żeby była zdrowa i itp ) TO udało się zapisać na 2016 rok ! A parafia liczy coś 5xx osób. Nie ma miejsca normalnie dla swoich parafian bo on ma pozajmowane miejsca dla Przyjezdnych Babek i rodzin z Polski.. Czeka na taką kasiorę bo wie że przyjadą tacy *** i nie dadzą 50zł za mszę tylko 100 czy 150zł.. Kiedyś to jak przyjeżdzali ( jak był inny ksiądz ) sami młodzi z Oazy, sama młodzież sam nawet jeździłem z kolegami ich ogrywać w piłkę czy w siatkę A teraz same babki, dziadki i tylko się uśmiecha jak się rzuci tace a tam same 20zł, 50zł... Siniec jeden...
no niestety ale tak jest, młodzi księża też szybko się wypalają i aby odklepać swoje i kase wziąśc.
Młodzi to też nawet Ci co nie skończą seminarium mają wpojone cwaniactwo.. Chodź znajomy był w zakonie i został księdzem.. Lepszego księdza jeszcze nie widziałem jak on Teraz jest gdzieś za granicą głosi Ewangelię czarnoskórym..
Ile? Co? Za co? Chłopie u nas jeździ organostka własnym pokazdwm i jak ktoś chce to bierze jak nie tocw sklepiku parafialnym są po 1zł za szt. Organstka dostanie co łaska. Zazwyczaj dyszka.
Ile? Co? Za co? Chłopie u nas jeździ organostka własnym pokazdwm i jak ktoś chce to bierze jak nie tocw sklepiku parafialnym są po 1zł za szt. Organstka dostanie co łaska. Zazwyczaj dyszka.
W mojej okolicy identycznie.
Przez dziesięciolecia też roznosił opłatek organista a potem jego syn też organista ,ale od kilku lat mamy prawdziwego dziada co w pierwszej kolejności pozbył się organisty (cięcie kosztów ) a teraz sam w kościele sprzedaje
u nas jeszcze jest organista i rozwozi opłatek ,bierze 10-20zł zależy też od kogo,powiem wam szczerze że święta to dla mnie mordęga ciągłe p....rze o tym co dziewica urodziła nieśmiertelnego dobija mnie a spotkania rodzinne to zawsze jakaś kłótnia wisi w powietrzy bo zawsze się znajdzie ktoś bardziej wierzący.A wigilia to doprowadza mnie do szału ,po co ludziska dzielą sie tym opłatkiem i składają jakieś dziwne życzenia :nie_wie
U nas też opłatek wozi organista i każdy da mu ile uważa.Taka zapłata za pracę raz w roku.
No to jak nie ma organistów w kościołach to kto gra podczas mszy?
Tomek jak ci nie odpowiada to nie bież udziału w tej szopce... Zrób se urlop i/wyjedź gdzieś gdzie od tego uciekniesz.
W szpitalu rozdzielając dyżury na czas świąt wpadli na pomysł by na święta dać dyżury tym co ich wiara w tym czasie Noe ma świąt, oraz ateistom. Ogólnie tym co zawsze są anty.... Gdy przedstawiono grafik większość zaraz miała jakieś ale... Bo to święta bo wolne, bo do rodziny trzeba... Itd.
Także jako zdeklarowany katolik z okazji nadchodzących świąt, życzę wszystkim by zawsze byli wierni swoim przekonaniom i deklaracjom, oraz by nie robili " dobrej miny do złej gry". Bądzxie sobą i nie dajcie się wciskać w "formę".
Ot taka moja mała aluzja do tego co zdążyłem zaobserwować na forum...
Jak dym z papierosa kogoś dusi to po co w nim siedzi....
Jak dym z papierosa kogoś dusi to po co w nim siedzi... dobre. !!!! w całości się zgadzam. a po drugie jak są dzieci to jest potrzeba kultywowania chociaż tradycji . jak wiary już brak. !! pozdrawiam.!!
No to jak nie ma organistów w kościołach to kto gra podczas mszy?
Ksiądz na nerwach :satan: a tak na serio to zainwestował w rzutnik oraz slajdy z tekstami pieśni i wierni jakoś próbują ciągnąc a capella .
U nas kiedyś też był rzutnik ale coś nie pasowało i go zdjeli .. Ale jak ksiądz zacznie pieśń to ludzie zazwyczaj 2 zwrotki śpiewali i było dobrze. Ksiądz stary odszedł a teraz jak jest ten "nowy" i ma ze Sobą Siostrę ( Zakonnice ) I ona jak nie śpiewa to nikt nawet nie jęknie tak się nauczyli ludzie że jak nie zacznie zakonnica to nikt nie zacznie i jak ona skończy to i wszyscy kończą..
Dokładnie u nas organista robi kabaret jak śpiewa bo już wiekowy, i trochę wirtuoz. Jednak bez niego nikt nie śpiewa, nastaje krępująca cisza
jak ksiądz po kolędzie chodzi to wtedy wyjeżdżam z miłą chęcią,co do pracy w święta to kościelne mam gdzieś a państwo nie które uszanuje.mi nie robiło by problemu pracowanie w wigilie nawet byłbym wdzięczny.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Nie lubie księży bo...
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo