1

Temat: Badanie parametrów pszenicy

Jak to jest z tymi badaniami. Mam 2 odmiany zrobiłem po 2 próbki z kazdej i zawiozłem do 2 młymów oto wyniki
Arkadia
                     I młyn        II młyn
Białko             14,3             13,2
Gluten            27,5             28,0
L opadania      505              365
sedymentacja  32                40
wyrównanie     85               94,7
por. fuzarium   -                 0,36
cena netto      605              690

Muszelka
                     I młyn        II młyn
Białko             13,8             12,1
Gluten            26,1            24,9
L opadania      505              227
sedymentacja  34                35
wyrównanie     85,7            90,05
por. fuzarium   -                 0,36
cena netto     590              600
Róznice ogromne badane dzis próbki takie same

Rolnik z powołania:-)

2

Odp: Badanie parametrów pszenicy

Jak zawieziesz to i tak będzie inny wynik. Ja już nie robię badań bo u nas szkoda zachodu.

3

za zadna paszówkę tyle nie dostanę, warto spróbowac

4

Po za opadaniem muszelki w młynie nr 2 to wszystko w porządku. przywieź do nas białko pow 12,5 dostaniesz 720 plus vat

5

Właśnie to mnie najbardziej wkuxwia, maszyny trupy i to cenią, drogi kiepskie, i zawsze zboże tańsze na wschodniej ścianie...

6

u nas tez tansze

mdw

7

Hmmm u nas jest większy popyt niz u was bo masze idzie na export. Ładuja na statki  i w świat. mam co prawda 150km do portu ale to wystarczy. Kupujcie barki ładujcie zboże  i  poszczajcie to do nas wislą i odrą....

8

ja zawsze robie probki. Ostatnio chcieli mnie zrobic w balona i bialko niby 22 wychodzilo, kazalem zrobic jeszcze raz to 23 i dawali 620 netto, pojechalem gdzie indziej i bialko 28 tak jak badalem wczesniej przed wywiezieniem i po 700 plus vat dostalem

9

gluten chyba...

10

Po cholerę kupuję śrutę rzepakową jak Paweł ma taką pszenicę .

11

prawie jak soja.

mdw

12

sory, o gluten chodziło

13

ciekawa sprawa. dowiadziałem sie ze młyn II ma ilfie blizej mnie zawiozłem te wyniki badan i za arkadie daja nie 690 tylko 640 netto, a firma ta sama. Transport 3 zł/km wiec nie wiem czy sie opłaci wieść to w polskę

14

Dziś oglądałem Agrobiznes i zauważyłem że ceny się zgadzają. Podają cenę za paszówkę a u nas to jest konsupcja przy nieosiągalnych parametrach, i już wszystko się zgadza.

15

ja jutro wywoże zamówiłem juz TIRa po 50 w jedna nie bardzo się opłaci ciągnikiem gnac jak nie weźnie sie wiecej niz 15t, a wiecej na moje przyczepy nie zabiorę. obiecuja po 690 zobaczymy jak zawioze. z doswiadczenia wiem ze przed swietami cena najwyzsza, ale moge sie mylic

16

u mnie dziś 740 plus vat.....
nie chciałem was wkurwiać........ tylko przedstawić fakty...

17

pajej spróbuj pod ten numer zadzwonic 697697558 to jest gosc z moich stron ale u was tez kupuje z tego co wiem jak masz 12,5 białka to moze cos ugrasz

18

Przy cenie około 800zł/t brutto można już mówić o opłacalności i coś można zrobić czy pożyć. Jednak pocieszam się tym że inni mają/mieli w tym roku gorzej.

19

Ja  żyję tylko z przewalania gleby  i dopłat , czasem jakaś robótka wpadnie . Pamiętam że sprzedawało się i po 350  i żyje . Takie prawa rynku globalnego a raczej złodziejstwa globalnego . Jak nie chcesz być rolowany to sam sobie waż i kup aparaturę która kosztuje koło 50 tysi . Skupowi to się zwróci szybko tobie kiedy ?
Jest przysłowie : lepszy lichy handelek jak dobry szpadelek czy jakoś tak .

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

20

dziś zawiozłem jednego TIRa, było prawie 30t, ale wagowy skakał ze samochód przeładowany i mu wage psuje. dostałem zamiast 690 to 660 bo jak zwykle parametry wyszły gorsze. jutro gonie nastepnego, ale z ta gorsza pszenica.