101

Odp: Fortschritt E514 Perkins

Nie kupiłem, Z reguły jak czuć wińskiem z daleka to sprzęt zaniedbany. Jeszcze dziwni ludzie i gatki typu jak nie kupujesz to spierdalaj, lub pier**l, to lekkie przegięcie i na pewno nie zachęca nawet do oglądania.

102

PiotrK z najgorszego śmiecia zrobi igiełkę na długie lata za ok 7000. W takim wypadku warto dać małą kasę za ładną 14 (widziałem za 17 000) i wyremontować silnik i zostanie piękna maszyna. Może tak na to popatrzcie.

Jeżeli chcesz iść przez życie z klapkami na oczach pamiętaj, że w pakiecie jest jeszcze chomąto, orczyk i bat.

103

Marekpe ma dużo racji. Jeśli samemu się coś potrafi, ewentualnie ma się kogoś zaufanego do roboty to w takim wypadku czasem warto wziąć coś za małą kasę i mając czas zrobić tak aby pochodziło. Ostatecznie cena maszyny gotowej do pracy będzie taka sama, tylko będziesz wiedział co masz. Co z tego, że maszyna ładnie wygląda, nie znając jej historii nie wiemy co się dzieje w środku i dlaczego ktoś ją sprzedaje, a przeważnie sprzedaje bo wie, że już zaraz, już za momencik, zacznie się....

104

zorak napisał/a:

już Ci mówię na przykładzie mojego kolegi co ma koło 150 ha. Kosił to wszystko gigantem

Czy ci właściciele tego giganta to czasami nie z Sokołowca? Nie chcę zorak pisać ich nazwiska bo może sobie tego nie życzą.

105

Panowie przeglądając ogłoszenia 514stek widzę że niektóre mają na podajniku kłosowym przymocowany jakby jakiś zegar czy tam czujnik zegarowy. tuż przy osłonie. od czego on jest i co wskazuje??

106

Zegar wialni pokazujący siłę wiatru w skali do instrukcji. Np. jak masz wiatr na pszenicę 4,5 to ustawiasz na zegar a nie na oko. Pzdr!

107

Każdą maszynę, ustawia się tak, żeby straty były jak najmniejsze. Zegary są tylko poglądowe, i do szybszego i orientacyjnego ustawienia. Zawsze po ustawieniu, najlepiej schylić się i obejrzeć czy nie gubi i dobrze czyści, bo na grubej pszenicy nie będzie gubiło, a na położonym kawałku posiejesz na grubo....

108

Dzięki za info. Z tego co zaobserwowałem to te zegary mają tylko chyba te najnowsze 514stki.....

109

Ja mam z 91roku i ma. Grzesiu nie zgadzam się z tobą bo producent robił masę testów więc o stratach nie ma mowy! Jak ustawię wg instrukcji to czujniki nie mają co robić.

110

Bierz pod uwagę to że producent wylicza stratę która moim zdaniem n=jest i tak za duża dla rolnika. A zboże masz różne, szczególnie na mozaikach, gdzie w jednym miejscu jest jeszcze zielone, a w drugim dawno uschło.

111

Z praktyki wiem, że producent siłę wiatru ustalał z naddatkiem bo nie młóci czyściutko tylko jest sporo pyłu na ustawieniach serwisowych. Jak kolega, który zawsze na pałę ustawiał wiatry od lat spojrzał na wartości zegara np. dla żyta to był w szoku, że pas na górnym wariatorze jest tak nisko.

112

Stachu a mógł byś podać jakie obroty wdł.instrukcji ustawić np.dla pszenicy i rzepaku?

113

Ten zegar nie jest tylko w 514 ja w swojej 12 też go mam.

114

Markus to zależy też od paska czy jest czeski czy niemiecki, stary lub nowy. Co do obrotów to jest taki sam zegar jak od obrotów młócarni i jak masz np.4,5 w instrukcji to 4,5 na zegarze czyli 450obr.

115

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/463 … 3dd62.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c07 … 59886.html
Tak dla podglądu dla tych co chcieliby wiedzieć bo sam dokładałem.

116

Dzięki.

117

Witam panowie. Mam kilka pytań. Oglądałem e 514 saxonia.
1. na postoju bez hederu ciężko chodzi kierownica co to może się dziać?
2. gardziel nie chce opadać na sam dół. może być coś np. skrzywione?
3. Jak spisują się te elektrozawory tzn czy nie są awaryjne?

118

a sprężyny miał na siłownikach od podnoszenia hedera zabezpieczone tymi blokadami? Może miał i nie chciała gardziel opaść do dołu. A ciężko kieruje bo może pompa kaput już. A otwieranie rury ok?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

119

właśnie nie było zabezpieczone nic normalnie podnosił a opadało do połowy. rury nawet nie sprawdzaliśmy bo to w stodole stało. czyli jak rura się nie otwiera to co znaczy że pompa szmelc??

120

to że się cięzko skręca to nie koniecznie  wina pompy może właściciel nigdy zwrotnic nie sparował i już się cięzko kręci

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile