Odp: Poznaniak
Ja też wymieniałem na plastykowe.
Pamiętaj tylko, że są lejki "przednie" i "tylne" .... Różnią się kielichem na górze...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Siewniki » Poznaniak
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ja też wymieniałem na plastykowe.
Pamiętaj tylko, że są lejki "przednie" i "tylne" .... Różnią się kielichem na górze...
które są lepsze te z PCV metalowe a może gumowe?
http://www.sklep-grene.pl/product_info. … ts_id/7848 ja używam tych i wg mnie nie ma co zakładać metalowych bo są po prostu dużo cięższe.
Z racji że z 2,7. przerabiałem na 3m to z każdej strony 2 skrajne mam założone harmonijki http://www.sklep-grene.pl/product_info. … s_id/13781 i o ile w pszenicy i pszenżycie jest ok to w owsie i jęczmieniu na końcu pola gdy podniosę siewnik wysypuje się z nich troszkę nasion. Po prostu nasiona owsa i jęczmienia się w nich zawieszają, jak jedziesz i trzęsie to spadają ale jak się zatrzymujesz to potrafią się zawiesić.
Tak plastikowe , ale temu kto wymyślił czarne jak w pierwszym linku trzeba dać medal , zdecydowanie powinny być białe - łatwiej zauważyć zapchany lejek i to nawet już na początku .
Ja na skrajnych założyłem od konnego i bardzo dobrze się sprawują.
Więc tak koledzy mam taki problem, posiadam siewnik poznaniak s043 na kołach od syrenki 79 rok. no i chce nim zasiać kukurydzę może ktoś się orientuje na ile ustawić skrzynię biegów zastawki denka i wysiew normalny czy zwiększony? pytam bo w tabeli kukurydzy nie ma i nie wiem jak to ustawić.
takim siewnikiem kuku ? chyba na kiszonkę ... ?? bo to kukurydza z tego nie wyrośnie .. będzie to wyglądało jak trawa ... ale skoro chcesz. to nastaw naj mniej jak się da .. denka tak ustaw by ziarko przeszło i jazda
tak kukurydza na kiszonkę. Wiesz zanim kupiłem poznaniaka to siałem 2 łączonymi konnymi i też rosło
kiedyś się w coś takiego wpakowałem z koszeniem kukurydzy .. . na ziarno .. patologia ... właziły 2 rządki w jeden dziób masakra to był tyle zieleniny że pościnało wszystkie zabezpieczenia
U nas kilku rolników sieje kuku poznaniakami i jak rok jest sprzyjajacy to kukurydza wyrosnie jak po siewnikach pneumatycznych tylko ze kolby sa miejsze bo wiecej nasion sie wysieje i jest gesta i cienka,150tys na 1ha ledwo starcza.
W zeszłym roku z pół hektara wyżarły mi dziki a że to już był koniec czerwca to wziąłem rozsiałem kosem i przejechałem to talerzówką. Wyrosła taka że sieczkarnią nie mógł się przebić jechał bardzooo wolno a i tak mu się zapychała.
Witam kolegów,
mam siewnik poznaniak z 85 roku z oryginalnymi zagarniaczami z których w ogóle nie jestem zadowolony. Mam lekkie ziemie bez kamieni a mimo to ziarno pozostaje na wierzchu i trzeba jechać po siewie bronami. Nie przeszkadzało mi to gdy miałem ruskiego t 25, jednak gdy teraz będę siał ZT 323( mam nadzieję, że do wiosny uda mi się wykombinować coś z agregatem do tego siewnika) to chciałbym przerobić tak zagarniacze, by dobrze przykrywały ziarno. Może ktoś z forumowiczów przerabiał palce zagarniacza w swoim poznaniaku i ma na to jakiś ciekawy patent. A może ma ktoś tak zrobione jak w tym ogłoszeniu http://olx.pl/oferta/zagarniacze-do-sie … d9e26800b7 i może mi powiedzieć czy zdaje to rezultat. Nie ukrywam, że nad takim rozwiązaniem się zastanawiałem.
Pozdrawiam
koszt palca nie jest duży warto spróbować
http://www.sklep-grene.pl/product_info. … _id/268173
sąsiad ma siewnik famarola z tymi zagarniaczami i jest ok
raczej zastanów się jaka jest przyczyna, że masz ziarno na wierzchu. ¬le doprawiona ziemia, za słaby docisk redlic w siewniku ?
Kto się przyjrzał poznaniakowi z tamtych lat ten wie...
Grabki chodzą na boki tj. te płaskowniki co je trzymają są wiotkie i lata to na boki
Latanie powoduje że zagarniacz trafia na rowek z ziarnem i je wydłubuje do góry zamiast zakryć. Z tego co kojarzę na każdy lejek jest jeden podwójny zagarniacz z druta 4mm, za duzo tego! Zawsze któryś wpadnie w rowek....
Co zrobić? Mozna to wywalić i założyć łańcuch od "krowy" jako zagarniacz... nie robiłem podobno działa
Można tez kupić inne grabki te z linku działają ale pole po nich dziwnie wygląda no i nie wiem co będzie jak będzie ciut więcej słomy ( np od nie orania )
Miałem poznaniaka ale pojechał w kieleckie teraz mam fionę. Też robiła mi takie psikusy bo nie jest nowa. Ale fiona ma fajny patent, można regulować kąt natarcia palca. wystarczy palec położyć w kierunku jazdy pod kątem 45 stopni i problem prawie całkowicie znika. tu link do pazura http://www.sklep-grene.pl/product_info. … _id/269414
W podwójnym palcu poznaniak nie przestawisz kąta....
Wiecej przyczyn nie widzę po stronie siewnika potem to juz problem uprawy...
Roberto mam takie zagarniacze z tą różnicą że jest rama główna i dwie belki wahliwe do których przymocowane są zagarniacze i średnio to działa.Dobrze kryją od amazone.
dzięki za odpowiedzi. Zobaczę, może do wiosny uda mi się kupić agregat do tego siewnika i wtedy może będzie lepiej uprawione i ziarno nie będzie na wierzchu.
Krzysiek a co miałeś na myśli, że po zagarniaczach famarola pole dziwnie wygląda?
To trzeba zobaczyć.... tak jakbyś wlekł coś za siewnikiem nie grabki takie paski... Ale to chyba działa......
ja te grabki wywaliłem bo zawsze się zapychają i jak wałuje po siewie to i tak wszystko się przykryje.
Ja w miejsce grabek założyłem łańcuch z taśmy rozrzutnika, idealnie zdaje egzamin, ten od krowy trochę za lekki.
pokaz jak to wygląda?
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Siewniki » Poznaniak
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo