161

Odp: problemy z hydraulika

panowie widocznie macie za słabe maszty od widlaka (zbyt cienkie siłowniki) bo ja mam dwa i faktycznie ten słapszy to podniesie co najwyżej 900kg. ale ten większy to jak robiłem płytę obornikową to bez problemu podnosił paletę cementu ale podnośnik to już nawet nie drgnie i dla tego najlepiej pochylanie mieć na siłownik zamiast łącznika .ps sławku czy ty nie możesz spać ?czy masz tylko źle ustawioną datę ?:)

162

Dzisiaj podpiołem mojego paleciaka do capka i ku mojemu zdziwieniu podniósł palete z kostką ważącą lekko ponad tone <co prawda przeważa ciągnik i to bardzo>, a mój forszaj nie podniesie takiej palety na centymetr więc jednak coś go boli sad Tylko co ?

163

Pompa.

164

sławek 42 napisał/a:

Pompa.

Napewno ? hmm

Dałem podkładke pod sprężyne w zawoże przelewowym to minimalnie lepiej podnosi...

165

pompa

[you] nie zaśmiecaj forum zanim napiszesz pomyśl[you]

166

Gdzie takową pompe będe mógł tanio kupić? Patrzyłem na allegro ale nie znalazłem

167

pantera6, PiotrK lub szukaj dalej.

168

2600 nowa 1200 regeneracja

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

169

Jeden gość zamontował od kamaza i bardzo chwalił tylko że przerubki drogo kosztują.
Przez przypadek straciłem do niego telefon, jekby ktoś coś wiedział proszę o odpowiedź.
Koszt takiej pompy 300zł a z praktyki wiem że są lepsze od fortschritowskich.

170

marek i tu jesteś w błędzie że są lepsze od fortschritowskich bo te z kamaza to nawet nie mają łożysk tocznych tylko ślizgowe wjęc trwałość jest owiele mniejsza

171

a może jednak nie pompa?
jednak jest jeszcze parę rzeczy co mogly sie rozpiepszyć i też nie bedzie miał sily <chodzby głupia spręzynka w rozdzielaczu za 10 złotych> trzeba sprawdzić pompe najpierw
na cieplym oleju wpiąć zegar na pompę i zobaczyć do ilu podniesie cisnienie <400 atmosfer to bedzie chyba dobrze?.>

172

400 będzie dobrze, rozerwie wszystko smile W hydraulice ma być 150 czy 160.

173

400 bedzie dobrze jak pompa wytworzy i zegar na pompie napisałem pompy nie rozerwie bo na stole tyle sa sprawdzane tzw .ciśnienia maxymalne i tylko na chwile np bizonowską pompę sprawdzałem i dobiła do 600 atm. i wtedy wiem zę ona polata jeszcze

174

koseś : Miałem tura na białorusie przez 10 lat, pracował płynnie na wolnych obrotach gdy go przełożyłem do 303 muszę dawać wysokie obroty aby dorównać białorusowi .
Myślę że pompy tłoczkowe są przereklamowane.

175 Ostatnio edytowany przez Dario (2008-10-13 20:48:29)

Pompa w Forszaju ma wydatek 50 l/min, może to za mało dla tura, (ale jak jest nowa) smile

176

marek514 napisał/a:

koseś : Miałem tura na białorusie przez 10 lat, pracował płynnie na wolnych obrotach gdy go przełożyłem do 303 muszę dawać wysokie obroty aby dorównać białorusowi .
Myślę że pompy tłoczkowe są przereklamowane.

dokładnie tak samo jest u mnie i też mam porównanie między białoruśką a forszajem. Białoruśka ma o wiele wydajniejszą hydraulike

177

chłopaki ja nie twierdzę że pompa od białoruśki jest mniej wydajna tylko że jest miej trwała ponadto marek napisał o pomoie od kamaza a ona jest taka jak w ta białoruśce  koparce rolniczej zamontowana z przodu przy silniku i ma ona owiele mniejszą wydajność od pomp głównych zamontowanych z tyłu nie mówjąc już o tych wzmacnianych okrągłych które jak najbardziej nadały by się do forszaja pozdr.

178

koseś i o to chodzi założyć tą wzmacnianą i gitara .
Ta z przodu przy silniku to 32 która kosztuje 120zł a 50ka niewiem zaś 100ka 440 zł,
ta właśnie 100ka napędza białorusa budowlanego, wiem bo mam takiego.

179

pompa w jumzie ma wydajność 56 l/min a detoska 80 l/min i tą właśnie chcę wmontować.
mam pytanie jak podłączyć przewody do pompy ( mowa o cienkich)

180

Witam Forum przegladam juz bardzo długo ale nigdy nic nie pisałem Fortschritt'a mam od 14 lat (ZT 300D), w 2007 kupiłem 323 oraz 303 dla szwagra i wlasnie z 303 mam problem z hydrauliką. Ciagnik miał pracować z pługiem obrotowym- obrót na dwa siłowniki, jednak po podłączeniu maszyny okazało się że przy obrocie w jedną stronę pług "trzyma"  i jest wszystko OK a przy obrocie w drugą stronę po puszczeniu dźwigni pług się cofa się. Znalazłem na forum kilka wątków na ten temat ale żaden do końca nie wyjaśnie przyczyny. Oczywiście wszystkie zamiany węży, zmiany trybów pracy, zamiany sekcji rozdzielacza wykonałem i nie przyniosło to żadnego efektu. Jeżeli ktoś ma jakiś pomysł to będę wdzięczny za wszystkie sugestie. Pozdrawiam wszystkich "Fortschritowców":-)