221

Odp: VAT- kto z Was jest podatnikiem Vat? Ogólne informacje...

Do domu przywiozą ON po 4,15 w gminie odliczą od litra 95gr to po co płacić kradzioną po 3,33. I jeszcze można ten VAT odliczyć...

222

Jeszcze w żadnym miesiącu nie musiałem zwrócić choćby grosza, zawsze na plus i to w setkach zł. Większość tego co kupuję jest na 23% a tego co sprzedaję 5-8

gg 5118068

223

zorak tak jak piszesz zawsze na plus a jestem od 2006 roku na Vat.

224

maksx napisał/a:

Do domu przywiozą ON po 4,15 w gminie odliczą od litra 95gr to po co płacić kradzioną po 3,33. I jeszcze można ten VAT odliczyć...

Tak no to proszę
FV z dn 04 11 2014 cena 5,06;
FV z dn 11.10.2014 cena 5,09
Teraz to może i jest po 4,15 ale jak siałem i orałem to była ponad 5 i nie czekam na zwrot pieniędzy do kwietnia tylko stoi paliwo na wiosenne uprawy i siewy a i Vat zryczałtowany, bo zryczałtowany w ciągu dwóch tygodni był.
A teraz z innej beczki. Zastanawia mnie dlaczego prawie wszyscy wokół co mają gospodarstwa na VATcie co trzecią przyczepę zboża sprzedają na słupa, czyli pracownika, który pracuje u nich na czarno i ma zakwitowane jakieś nędzne dzierżawy i konto w banku do którego ma dostęp tylko szef?

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

225

A czemu na słupa? Wogóle kwita nie piszesz. Jak idzie oczywiście. Jak SOE sypnoe zadużo nawozu i porosło po 8-10ton z ha to już powinno być jasne i głowy nie powinno ci to zaprzątać. To jest podobnie jak z twoim paliwem tylko ma wyższą skalę.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

226

trzeba sobie jakoś radzić, wszyscy tak robią, na tym to polega by być na plusie , po prostu nie wolno przekombinować.

mdw

227

Odnośnie faktur ale z innej trochę beczki. Robie listę oprysków na ten rok, na swoje i na dzierżawy. Opryski biorę zazwyczaj na wrześniowy termin płatności, dlatego też wszystko jest na fakturach. I tu jest problem. Mam 16ha swoich i 18ha dzierżaw na gębę. Biorąc wszystko na fakturach mam za dużo wszystkiego i problem jak to rozpisać. Zastanawiam się czy przejdzie taki myk jak robię z nawozem. Kupuję na jedną fakturę to co mogę, a na drugą całą resztę. Księgowa rozlicza mi wszystko, ale w kwitach agencyjnych rozpisuje ilość tylko z tej pierwszej. Czy zdało by to egramin? czy może inspekcja nasiennictwa, lub inna k...a agencyjna ma wgląd w firmie sprzedającej ŚOR w faktóry, komu ile sprzedali???

228 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2015-03-06 15:57:12)

Bez przesady, rozliczaj wszystko, zawsze przecież mogłeś pryskać dwa razy bo za pierwszym razem srodek nie zadziałał wink Bardziej trzeba pilnowac zeby dochud był tzn nie kupowac za wiecej niz mamy przychodu.

mdw

229

bamreras napisał/a:

Odnośnie faktur ale z innej trochę beczki. Robie listę oprysków na ten rok, na swoje i na dzierżawy. Opryski biorę zazwyczaj na wrześniowy termin płatności, dlatego też wszystko jest na fakturach. I tu jest problem. Mam 16ha swoich i 18ha dzierżaw na gębę. Biorąc wszystko na fakturach mam za dużo wszystkiego i problem jak to rozpisać. Zastanawiam się czy przejdzie taki myk jak robię z nawozem. Kupuję na jedną fakturę to co mogę, a na drugą całą resztę. Księgowa rozlicza mi wszystko, ale w kwitach agencyjnych rozpisuje ilość tylko z tej pierwszej. Czy zdało by to egramin? czy może inspekcja nasiennictwa, lub inna k...a agencyjna ma wgląd w firmie sprzedającej ŚOR w faktóry, komu ile sprzedali???

Weź popisz sobie umowy z klientami, ja tak porobiłem jak miałem nadwyżki faktur na paliwo. Klientela  i tak dopłaty bierze, a Ty masz święty spokój. Z tymi fakturami to mi kumpel mówił, że robi tak, że Sano to co drugą rozlicza, bo jakby wszystko rozliczył, to musiałby w domu wygospodarować  osobne pomieszczenie dla pana ze skarbowego i spędzić z nim  tam kilka ładnych dni. Oni mają na wszystko swoje normy wg katalogu nakładów rzeczowych i zajadą cię. Miałem 9 lat temu kontrolę krzyżową i jak im wszyscy wszystko pokażą, to się tłumaczysz, zaczynasz plątać w zeznaniach i w pewnym momencie pan się uśmiecha do samego siebie jak by chciał Ci powiedzieć "mam cię".

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

230

Nie ma co sie przejmowac, trzeba robić swoje i trzymać sie ,,zeznań'', jak cie złąpią za ręke mów że to nie twoja reka wink jak już pisałem treba kontrolować wydatki i przychody, pilnować aby to pierwsze nie przekroczylo drugiego i bedzie ok, no i mądra księgowa trzezba mieć.

mdw

231

Ale chyba o dwóch różnych rzeczach mówimy. jedna to księgowość i rozliczenie VAT.  A druga stosowanie ŚOR zgodnie ze sztuką. Pomijając ilości trzeba pamiętać żeby mieć papier na utylizację opakowań po ŚOR, dotyczy to także nawozów.

232

Ale właśnie przy kontroli z piorin-u na fakturze miałem, że oddałem opakowania do sklepu dopisane ręcznie plus pieczątka i było w porządku, a gość ze sklepu mówił że tylko tyle może mi napisać bo nie jest zakładem utylizacji i nie co się z tym stanie dalej jak on to puści dalej w świat.

233 Ostatnio edytowany przez bamreras (2015-03-07 22:51:01)

Nie rozpędzajcie się aż tak. Ja pytam tylko czy są przeprowadzane kontrole krzyżowe na taki sposób że przychodzi PIORIN do firmy co sprzedaje ŚOR. Prosi o faktóry np. rok wstecz. Wybierają sobie 10, 100, 1000 faktur i udają się pod te adresy czy faktycznie rolnik kupił taką ilość środków i co z nimi zrobił.

Co do stwierdzeń co padły powyżej to informuje że na dzień dzisiejszy opakowań po ŚOR nie trzeba oddawać na utylizacje, do sklepu czy gdziekolwiek. Od czasu jak zmieniła się ustawa o zagospodarowaniu odpadów firma je zbierająca musi minimum 2 razy w roku zorganizować zbiórkę odpadów niebezpiecznych, czyli m. in. opakowania po ŚOR.
Umowy podpisać ale na co? na dzierżawę nie dadzą, na wykonanie oprysku nie mogę bo na to trzeba działalność mieć. Jeśli nawet miałbym taką umowę to i tak rozliczyć tej fakury nie mogę bo nie zużyłem ich do własnej produkcji.,

234

PIORIN-u nie interesuje ile kupiłeś ŚOR tylko czy nie przekroczyłeś dawki danego środka, i czy zgodnie z rejestracją, bo bywa że w tym roku ma dany środek rejestrację a na drugi rok już nie. Chodzi tu o nasze zapisy ewidencji stosowania.
Przynajmniej tak jest w moim powiecie.

235

Z ewidencji jaką pan prowadzi że opryskał pan 7ha pszenicy, a na fakturze jest jego na 20ha. a co pan zrobił z resztą?

236

U nas kontrolerzy PIORIN-u nie żądają faktur.

237

Wlazłem tu przypadkiem i piszecie nie na temat ale interesujący.
No i rzeczywiście jest problem z rozpisaniem jak się ma dużo ziemi na gębę.
Ale! Z tego co wiem Pan przyjeżdża i ogląda opryskiwacz faktóry i rejestr. Czy zagląda w akt notarialny umowy dzierżawy? Czemu nie wpisać w rejesrt kolejnej działki? czemu nie? Doniesie do agencji? JAk wszystko będzie w porządku, chyba nie.

A z innej beczki nasiona.
Korzystając ze swoich nasion ( pow chyba 25ha) powinno się odpalić komuś opłatę. Płaci to ktoś? Ile tego jest+-

238

Agencja to pikuś, bo ARiMR nie interesuje się żadną dokumentacją. Wpisujesz we wniosek co chcesz, a oni to sprawdzają i ewentualnie jak coś nie gra wyjaśniają i zatwierdzą albo nie. Dla skarbowego to już inna bajka i na wszystko musisz mieć kwit. Jeśli ilość zakupionych ŚOR zgadza się z rejestrem lub ogólnie przyjętymi zasadami(max dopuszczalna dawka na ha nie jest przekroczona) to wszystko jest OK, ale jak wyłapią, że coś przekombinowałeś to szykuj dokumentacje za ubiegłe 5 lat plus rok bieżący i czekaj cierpliwie, znajdą Cię.

239

Czym wystawiacze faktóry ?? chodzi mi o jakiś dobry programik

240

Bardzo dobrym i prostym programem jest WF-MAG na którym ja pracuje. Program prosty w obsłudze nawet można powiedzieć że orientacyjny.