Temat: Kukurydza a dziki

Mam ochotę zasiac bykom kuku na kiszonkę ale mam problem z dzikami, tzn w ziemniaku, burakach, owsie ryją niemiłosiernie i boje się, że kukurydze też zniszczą. Czy jak jest ogrodzone pastuchem na 2-3 druty to idzie to upilnować czy lepiej sobie dać spokój?

2

Odp: Kukurydza a dziki

idzie ale naprawde daj dobry pastuch ja grodzilem na 3 drury i tasma taka odblaskowa no i pastuch kopniecie 7j(drzuli) i dziki odpuszczaja wiadomo jak zwierze jest rozpedzone sploszone to i tak przerwie ale inaczej wkolo druta i ni cholere nie wejda  a teraz aktualnie mam zryte 4 h pszenzyta sialem po kuku i nie ma nic zryte na amen

Fortschritt zt 423 a razy 2

3

no na pewno pomoze, prad jakis chesz tez podac?

mdw

4

niewydostanieszsie napisał/a:

Mam ochotę zasiac bykom kuku na kiszonkę ale mam problem z dzikami, tzn w ziemniaku, burakach, owsie ryją niemiłosiernie i boje się, że kukurydze też zniszczą. Czy jak jest ogrodzone pastuchem na 2-3 druty to idzie to upilnować czy lepiej sobie dać spokój?

Ja daję przeciw dzikom kolczasty z prądem 100% skuteczności, ale robota upierdliwa.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

5

Mam ogrodzone przy domu 8ha po obwodzie 2km, elektryzator zasilany z sieci 15000J, dwa druty na wysokości 25cm i 70cm. Przydałaby się jeszcze biała taśma na wysokości ok 120cm bo sarny i jelenie bardzo rwą drut. Wschody kukurydzy w ten sposób można upilnować, ale później jak kukurydza jest wysoka to nie ma szans. Koledze ogrodzili siatką to dziki szły dołem a jelenie górą.

Ja mam pastuch 12J sieciowy dla krów i spokojnie da radę też obok pole obsłużyć tylko czy warto jak to będzie jedyna kuku w okolicy...

7

U mnie w zeszłym roku poraz pierwszy odkąd sieje kukurydze nie miałem żadnych strat,pastuch 7J paliki z dwoma drutami na wysokości 25 i 50cm,wyżej nic nie zakładałem to nawet sarny nie psuły ogrodzenia.