121

Odp: jaki półautomat spawalniczy ?

Podajnik drutu robią w osobnym urządzeniu żeby łatwiej było spawać dłuższe i większe elementy, zawsze można go podczepić gdzieś czy coś i jest ok, my na budowie mieliśmy spawarkę na jednym stropie a podajnik wciągnięty na 2 i 5m przewodu od podajnika także poezja. A co do Tgera to niby to dobra firma ale jakoś nie mam przekonania do nich.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

122 Ostatnio edytowany przez jacekrado (2015-01-25 11:06:47)

Od dwóch lat użytkuje TIGER 205 jest to bardzo dobry sprzęt. Nie zdarzyło mi się jeszcze podczas spawania załączenie termika.
Łuk prowadzi się dobrze, po mimo braku rozbudowanej regulacji jak ma to miejsce w inwertorach.

Koseś - podajnik na zewnątrz daje większe możliwości związane z mobilnością . Dobry układ prądowy ma swoje gabaryty ( układ chłodzenia palnika), a podajnik możesz swobodnie ustawić sobie w okolicy miejsca pracy ( w ciasnej przestrzeni) .

Sławek - dlaczego taka opinia? Masz doświadczenie? Według mnie lepszy od Bestera ( mocniejszy prostownik, drut miedziany w podwójnej izolacji - emalii) co do inwertorowych nie mam doświadczenia więc nie wypowiem się.

R E S P E C T ! ! !

<a href="http://forum.atnel.pl" >ATNEL tech-forum</a>

123

fajna zabawka ... mi chodzi jak na razie po głowie jakiś ESAB 320A by przynajmniej było

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

124

jacekrado- mam taką opinie ponieważ w pracy mamy takiego tigera http://allegro.pl/spawarka-tiger-4100-m … 73070.html i były z nim problemy, tzn coś tam ze sterowaniem(spawarka ma niecały rok), podczas spawania zmiana kąta ustawienia palnika względem spawanego materiału powoduje strzelanie i nierówną prace, tzn drut podawany jest tak jakby nie równomiernie i tworzy się dużo odprysków. Możliwe że nam się taki trefny model trafił, mam mało porównań do tigerów bo spawałem jeszcze jednym ale to tylko chwile i nie pamiętam czy też to miał czy nie. Porównując np. do lincolna o podobnej mocy, to tiger wypada słabo.

Nic dobrego się nie dzieje, świat zachodni z nas się śmieje. Gospodarka nam się wali, bieda rośnie Tusk się chwali. Naiwniakom cuda wciska, bo naiwni są ludziska. Postkomuna mu wtóruje, taki premier im pasuje. W Polsce obcym tworzą raj, bo to bardzo dziwny kraj. Polskę dawno rozprzedali, służbę zdrowia zrujnowali. I nauka także leży, nikt Tuskowi już nie wierzy. Hej Donaldzie gdzie te cuda? same kłamstwa i obłuda! Na kryzysie rząd nie traci, bo za wszystko naród płaci

125

wojtas napisał/a:

fajna zabawka ... mi chodzi jak na razie po głowie jakiś ESAB 320A by przynajmniej było

tylko za cenę takiego esaba masz prawie dwa takie jak kupił Bamberas i ja. Jeden mig już wyspawany i drugi w połowie, poszło już z 60kg drutu...

126

mpopis  ale pytanie  jak się mają cześci do tej spawarki w razie W ./.. bo potrzebuje do roboty  do napawania rotorów   praktycznie ciągle musi spawać  ta spawarka 8-10 godzin ...  i nie ma że boli .... robota dobrze opłacana i nie ma mowy o jakiej kolwiek pomyłce

co do tego twojego co to wg za produkcja jest china czy coś  jednak lepszego ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

127

A jakimi drutami spawacie, średnica i firma. My w pracy np. prawie cały czas na tysweldzie, był chwile platinum to były problemy(źle nawinięte) ja jako jedyny spawałem na esabie i wydaje mi się że się lepiej spawało ale cena wysoka. Oczywiście wszystkie średnicy 1mm.

128

przy takiej robocie to byle esab też ducha wyzionie. Najprawdopodobniej dwa takie chińczyki powinny załatwić sprawę. Może trzeba za jedną kasę kupić dwa i mieć jeden na wszelki wypadek. To co mówił mi kumpel od którego kupowałem, to sprzedał ich już kilka do produkcji i żaden na razie nie wrócił do naprawy.

129

cały czas 1.2mm  drut stein megafil a 755 zazwyczaj   ....   jak u was wygląda cennik spawacza?

130 Ostatnio edytowany przez pawlon (2015-01-25 16:25:40)

jeśli chodzi o opinie na temat spawarek to ilu spawaczy tyle opinii. jeśli miałbym gotówkę to kupiłbym coś na pewno z Kemppiego lub Migatronica.
Wracając do Tigera to jest to samo co Kuthriber tylko w innych kolorach. w zakładzie gdzie pracuję to jest ich kilkadziesiąt i jakoś sobie radzą, najważniejsze dla mnie to bliski serwis i części w przystępnych cenach. U mnie ta spawarka będzie póki co pracowała ok. 4-5godzin dziennie. Do spawania konstrukcje stalowe Z S235, grubość max. 8 -10mm, sporadycznie coś więcej. w razie awarii mam OZASa ale muszę mu chłodnicę dorobić aby można było pocisnąć.
Jeśli chodzi o zapłatę dla spawacza to różnie to ja rozliczam, czasami za robotę, czasami za godziny a czasem od kilograma

131

co do spawania to naprawiałem nie dawno krokodyla i co dziwne spawy nie puściły tylko wyrwało całość z profila 120x120x4 mm albo coś koło tego.

132

takie cosik zamówiłem miało byś tanie a wyszło jak zawsze smile http://allegro.pl/dedra-spawarka-inwert … 52668.html

133

tomek1974 napisał/a:

co do spawania to naprawiałem nie dawno krokodyla i co dziwne spawy nie puściły tylko wyrwało całość z profila 120x120x4 mm albo coś koło tego.

to jest normalne, spaw jak jest dobrze położony to nie pęknie. Pękanie pojawia się w miejscu między spawem a rodzimym materiałem (tzw. strefa wpływu ciepła). Wystepuje tam "nagromadzenie" węgla , który powoduje iz materiał w tym miejscu zaczyna pękać - jakoś mniej więcej tak mówi teoria

134

więc tak spawarka przyjechała i elektrody EB 4mm idą jak masełko na 160A co dziwne to bardzo cicho spawa co do tiga to prawie jak gazem ,wykonanie porządne przewody gumowe.

135

no to zadowolenia i dobrej pracy ci życzę niech się sprzęt spisuje

Nie ma to jak FORTSCHRITT

136

tomek 323 dzięki

137

Ja zamówiłem dziś tą http://allegro.pl/spawarka-inwertorowa- … 31163.html Zgadałem się ze znajomym, że mam zamiar kupić sobie taką zabawkę. Okazało się że on kupił taką miesiąc temu, podjechałem do niego, dał mi się pobawić, super sprzęcior !, no i zamówiłem taką samą.

138

Czy spawarką o tej mocy można byłoby spawać powiedzmy elektrodą 3.2 jedna za drugą? Talk powiedzmy 15-20sztuk pod rząd czy nie dałaby rady? Myślę na przyszły rok będę miał już dach gotowy, to przyda się trochę wyposażyć..

139

androl napisał/a:

Ja zamówiłem dziś tą http://allegro.pl/spawarka-inwertorowa- … 31163.html Zgadałem się ze znajomym, że mam zamiar kupić sobie taką zabawkę. Okazało się że on kupił taką miesiąc temu, podjechałem do niego, dał mi się pobawić, super sprzęcior !, no i zamówiłem taką samą.

Tez mam magnuma 280  mozliwoscia spawania elektrodami, jak na zwykłe naprawy w gospodarstwie starcza mi na wyrost, można powiedzieć ze jestem zadowolony.

mdw

140 Ostatnio edytowany przez bamreras (2015-01-28 21:11:02)

Grzegorz89 napisał/a:

Czy spawarką o tej mocy można byłoby spawać powiedzmy elektrodą 3.2 jedna za drugą? Talk powiedzmy 15-20sztuk pod rząd czy nie dałaby rady? Myślę na przyszły rok będę miał już dach gotowy, to przyda się trochę wyposażyć..

niewiem jak magnumem. Swoim inwerterem (welder fantasy constructor 2) wypaliłem 10kg rutylówki 3,2mm przy średnio 130-140 amperach. Nir stękała, nie wyłączała się. jedyne co to uchwyt i masa spłynęły. trzeba było przekładać od starego transormatora 400a.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....