Temat: Wymiana Tarcz 303
Potzrebuję informacji na temat wymiany tarcz sprzęgłowych
w ZT303D - co by za dużo nie porozkręcać
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Sprzęgło , WOM , ULS » Wymiana Tarcz 303
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Potzrebuję informacji na temat wymiany tarcz sprzęgłowych
w ZT303D - co by za dużo nie porozkręcać
Już zrobione - widzę że cały problem to odpowiednio silnik usunąć
pozostałe rzeczy to bajka.
Nigdy nie zajmowałem się takim sprzętem jak 303 ale muszę przyznać że w porównaniu do np niektórych samochodów
wymiana tarcz w 303 to poezja.
Silnik i tak musisz wywalić, ale nie przejmuj sie, nie ma za dużo rozkręcania
Ja w 303 wymieniłem tercze sprzęgłową i łożysko bez wyjmowania silnika. został on maksymalnie na ramie przesunięty do przodu aż misa olejowa oparła się o przedni most. Ale szczerze pisząc nie polecam tego jest cholernie ciasno i niewygodnie zwłaszcza ze zdjęciem i założeniem pokrywy z wałkiem łączącym gumy z silnikiem.
Mozecie mi powiedziec jak wyciagacie silnik w 303 . Cyklopem czy w jakis inny sposob bo musze zmienic sprzeglo bo mi siadli i co robicie z tymi dwoma ramami po bokach ciagnika co ida od tylniego mostu do przodu i utrrzymuja silnik
Ramy po bokach zostają, bo na czym by sie trzymał przedni most?, natomiast jeśli chodzi o wyjęcie silnika, to nie wiem czy cyklop da rade go dźwignąć, bo ja wyciągałem raz ładowaczem czołowym na Zetorze 16245, a drugi raz widlakiem 5 tonowym. Ale myśle jednak że cyklop powinien sobie dać rade. A co do samej operacji wyjęcia silnika, to trzeba go odkręcić na tych czterech poduszkach gumowych, wysunąć go ręcznie do przodu, podkładając na rame beleczki drewniane tak aby łapy silnika po zejściu z poduszek swobodnie zsunęły sie na te właśnie drewniane podkłady i potem można go wyjąć do góry i wystawić.
Podczas wyjmowania cyklopem wystarczy zdemontować z cyklopa łyzkę (wysunąć swożeń i odkręcić dwa węże ) będziesz miał lepsze pole manewru no i można unieść silnik w niewysokim garażu . Zdemontuj chłodnice odkręć poduszki i gumę sprzęgłową (rozkręć ją) silnik po lekkim uniesieniu cyklopem możesz cofnąć i oprzeć na ramie to wystarczy żeby uzyskać swobodny dostęp do sprzęgła. Powodzenia.
Chłopaki znacie się na rzeczy dzięki pomogliście mi trzymajcie się
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Sprzęgło , WOM , ULS » Wymiana Tarcz 303
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo