Odp: 3 Lutego Ogólnopolska Akcja Protestacyjna
Co ty mówisz np. Produkując 100.000l mleka miesięcznie po zł za litr podaj mi koszty?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » 3 Lutego Ogólnopolska Akcja Protestacyjna
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 12 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Co ty mówisz np. Produkując 100.000l mleka miesięcznie po zł za litr podaj mi koszty?
Ps jak jesteś na Vacie to dostajesz jedną zbiorczą f-rę na koniec m-ca!
powiedz ja wyprodukować 100000 litrów mleka miesięcznie bez kosztów- wchodzę w ciemno.
Stachu co Ty gadasz?? A gdzie pasza dla bydła?? Mało tego jest?? Kumpel ma około 250 sztuk mlecznych to miesięcznie dwie naczepy śruty rzepakowej, jedna soi, pracownicy itd... Koszty są kosmiczne. Moja żona jest pracownikiem US, więc takich pierdół nie wciskaj
Czy jedna zbiorcza czy 30 za każdy dzień osobno - bez różnicy. Koszta praktycznie pochłoną te twoije 100tysięcy. Przy księgowości nie może być tak że coś bierze się z niczego. Wszystko co wrzucasz krowie do koryta, nawet jak sam to wyprodukowałeś musi mieć swoją wartość. Jeśli mleko jest produktem końcowym to kiszonka,śruta zbożowa i temu podobne są półproduktami, które ujmujesz w księgowości według kosztu wytworzenia. Przy śrucie zbożowej kosztami wytworzenia śruty jest nakład poniesiony na wyprodukowanie zboża. Nie musisz umieć czarować by udowodnić że koszta wytworzenia zboża, kiszonki, czy siana spompują ewentualny dochód do minimum.
Tak ale kupujesz? Chyba nie! Tylko robisz więc koszty uzyskanie paszy, bo paszy już nie policzysz, bo musiałbyś ja kupić! Mówię tu o gospodarstwach liczących siły na zamiary czyli na ile kogo stać na tyle chowa a nie o tych co kupują gotową paszę.
nie obraź się, ale tej kuwety nie ogarniasz
ale nawozy i środki do produkcji też musisz kupić, w takim razie mam kumpla debila który tylko napycha kieszeń państwu
Laszek zawsze możesz wyjechać ze wsi ale wieś w tobie i tak zostanie!
więc i tak powstał aktualnie problem VATU i podatku w rolnictwie .... ehhh jak zawsze nie na temat ...
Stachu ciekawa dyskusja, tylko czemu jak nie nasypię nawozu to jakoś oprócz chwastów nic nie chce urosnąć,no chyba że jakiś dzin z butelki coś zadziała,ale takowego brak...
Podam tylko kilka:
prąd, amortyzacja maszyn i urządzeń w produkcji, ropa, Środki czystości, części zamienne, środki ochrony roślin, nawozy, pasze i koncentraty, leki itd....
Wystarczy?
To jest sezonowe a dochód masz stały! Chodzi mi tylko i wyłącznie o paszę to jest nierealne w przypadku gosp. rol. Dział specjalny Ok. Np.: Kurnik, chlewnia, tuczarnia zaopatrująca się w paszarniach OK. Chcąc rozchodować własną paszę rolnik nie jest wstanie tego rozchodować jako koszt, bo żeby zapłacić dochodowy, o którym jest tu mowa a nie o vacie. To trzeba udokumentować zakup, żeby zrobić koszt!
Jacku mowa tu jest o dochodowym!
dzisiaj w tv pokazali następce Leppera i tak samo zadłużony pewnie szuka immunitetu żeby się wymigać
Dlatego wszystko co wyprodukowałeś jako środek do produkcji zużywany w producpkcji końxowej, w bilansie szczegółowym przenosisz po kosztach wytworzenia na konto produkcji towarowej. W bilansie ogólnym gospodarstwa zliczasz po jednej stronie koszta pośrednie i bezpośrednie, podatki ubezpieczenia amortyzacjie, po drugiej przychody łącznie z doplatrami i dofinansowania mi i wychodzi ci dochód do opodatkowania. Jak jestś kozak i wiesz co i jak to mając tego mleka nawet kilka milionów litrów w miesiącu jesteścw stanie balansował przy zerze. Jak? Do czytaj w podręczniki do ekonomi i rachunkowości...
Ale.. Na nic tłumaczenia. Mpopis doprze to ujął.
Nie mam mleko a to był tylko przykład. Dochodowy płaci się co miesiąc a ty mówisz o bilansie rocznym! To ty poczytaj!
W którym miejscu wspomialem o roku? Bilans spożądzasz tylko dla roku? Dobre sobie. Tak się ssklada że robię na swoje własne cele bilans co miesiąc w ujęciu ogólnym i szczegółowym i wiem co i jak mi w każdym miesiącu wychodzi. Nawet jak miesiąc wychodzil by mi na plus, gdyby był dochodowy w rolnictwie, wiedziałbym co zrobić żeby ten dochód pomniejszyć do minimum, tak by podatku na siebie nie nakładać.
Jestem 100% za dochodowym w rolnictwie na takich samych zasadach jak i przedsiębiorcy, ba mało tego wszystkich z KRUS przenieść do ZUS. Ale jak już ma tak być to dla rolnika i dla przedsiębiorcy te same zasady. Ten kto ma łeb na karku SE poradzi. Reszt na emeryturę lub do pośrednika.
popieram w całej rozciągłości
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 12 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » 3 Lutego Ogólnopolska Akcja Protestacyjna
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo