Temat: Pocący akumulator
Witam,
Mam takie pytanie, ładuję aku od 323 w garażu, temp. ok. 5*C i podcza ładowania naokoło otworów wlewowych do cel pojawiają się wilgotne plamy, czy to jest normalne? Ile powinno być elektrolitu nad płytkami?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Elektronika i elektryka » Pocący akumulator
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam,
Mam takie pytanie, ładuję aku od 323 w garażu, temp. ok. 5*C i podcza ładowania naokoło otworów wlewowych do cel pojawiają się wilgotne plamy, czy to jest normalne? Ile powinno być elektrolitu nad płytkami?
Zazwyczaj na aku jest stan min i max. Jeśli nie ma to z 0,5cm nad płytkami powinien być stan. Co za dużo to nie zdrowo!
5 stopni to za mało na prawidłowy przepływ elektronów podczas ładowania. Masz być może za "agresywny" prostownik ( ile amper jest na wskaźniku) i szybkie ładowanie powoduje tzw. gazowanie akumulatora ( wydziela się wodór) dlatego się poci, bo porostu chlapie.
przed ładowaniem odkręć korki. podłącz prostownik i zostaw na około 15minut, po tym latarka w rękę i obderwuj czy w celach mocno "gazuje" (nie schylaj się za nisko by ci w oczy nie prysnęło). Jak mocno bombluje, aku się lekko ciepły czy nawet gorący robi i prąd ładowania rośnie to masz tzw. zwarcia międzypłytowe, lub w gorszej wersji zebrał sie na dnie aku pył ołowiowy i zwiera płyty. W ostateczności aku na szrot. Nieraz pomaga płukanie aku, ale dużej skuteczności nie ma...
Prostownik impulsowy tzw. inteligentny le i na zwykłym jest to samo… elektrolit nie bąbelkuje... Korki poluzowane... Tak sobie myślę, że to może wilgoć z powietrza i z komór aku się skrapla przy wylotach, przecież aku podczas ładowania się trochę grzeje...
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Elektronika i elektryka » Pocący akumulator
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo