501 Ostatnio edytowany przez Karol323 (2014-06-14 16:12:08)

Odp: Wiosna 2014

lukas0304 napisał/a:
Karol323 napisał/a:

U mnie na zmiane jest raz cieplo raz deszcz wiec ok jest. 170 belek z 25-26ha

Karol to tylko tyle belek z takiego areału? Ja u siebie z 20ha zrobiłem dwie pryzmy co jak mierzyłem folię na nie to 8 metrów szeroka na 40 metrów długa tongue

Zebys mial sam piach jak ja to ciekawe ile bys Ty zebral z takiego arealu wink U nas nie zabrane bylo jeszcze z 3ha bo nic nie uroslo praktycznie. A nawozy byly dawane... Jak ktos ma lepsze ziemie u nas to 10bel z ha to juz ladnie..

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

502

Kropi... Może się rozkręci ten deszcz. Na najbliższe 3dni mam w zapowiedziach około 20litrów. Nie pogniewałbym się jak by spadło więcej. Pryskałem dziś ziemniaki na stonkę i na winecie liście z suchoty poskładały się i wyglądają jak strąki grochu. Jak nie popada to z handlu wczesnym ziemniakiem będzie klops. Na dzisiaj są wielkości piłeczki ping-pong. Wystarczyłoby 2-3tyg przelotnych deszczów.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

503

z moich prognoz wynika że raczej tej wody tyle nie dostaniemy...... no chyba że przypadkiem...

504

u mnie właśnie przeszła chmurka i spadło całe 2 litry na metr

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

505

bamreras napisał/a:

...wczesnym ziemniakiem będzie klops...

Jakim wczesnym jest już lipiec praktycznie.... wink

Posiadam części do sieczkarni, kombajnów i traktorów Fortschritt, silników IFA 6 i 4- cyl. Kom- 505857445
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1726

506

No niestety bendek u nas wczesny zaczyna sie najszybciej koło 20czerwca te deszczowane. Z upraw bez deszczowania jest jak jest. I tak zazwyczaj lepszy zarobek w lipcu jak we wrześniu

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

507

Panowie jak tam u was oznaki Wiosny ?  w ogródku kwiaty kwitną  na rowach się zieleni  lekko trawa i przytulia  pszenica jak by powoli ruszała ...??

to już ?
Spółdzielnia jakiś  brązowy nawóz siają na rzepaki   hmmm  brachol już 3 dzień walczy u niego w robocie z nawozami  coś wszystko dziwnie szybko

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

508

Wszystko się zgadza, w moich stronach sianie nawozów to zazwyczaj przełom II/III na DŚ wiosna przychodzi do 2 tyg. wcześniej.

509

Ja własnie wróciłem z pola rozsiewałem wapno granulowane.
I tak patrzę na długoterminowa prognozę jechać z azotem na pszenice czy nie.....
Skłaniam się ku temu by sypać ....

510

u nas jeszcze nie sypią, mysle ze dopiero w przyszłym tygodniu pierwsi wyjadą

mdw

511

U nas nic! Fakt 1-wszy dzień co jest 5 stopni ale śniegu jeszcze leży full.

512

stoklosa juz jedzie z azotem na pszenice i cos sypali na rzepak i to dojsc ostro jada zastanawiam sie czy ich nie zaczac nasladowac bo plony maja okrutnie dobre wszystko w systemie bezorkowym

Fortschritt zt 423 a razy 2

513

yokoslaw, pytanie do Ciebie.
I do innych tez
Kto to? Kogo ona przypomina? Kto tak wygląda?
http://photo.doobler.net/data/media/3/PIC02238.JPG

514

Darcy ze świata według bundych.

515

Według mnie to jest :hmmm: jaskółka, ale spokojnie panowie "pierwsza jaskółka wiosny nie czyni" big_smile

516

Czyżby kura?

517

No kura czerwona.

mdw

518

Podobna do pani premier smile co do nawozów to w sąsiedniej wiosce już dziś ostro zaczęli sypać

E 516 na części
Telefon 695 076 269

519

Byłeś najbliżej...
Takie miny mają sąsiedzi jak wczoraj i dziś obserwowali moje poczynania w polu.....
Jak będą warunki jutro pojadę z azotem.... pszenicy 250kg saletry kędzierzyńskiej na dzień dobry powinno wystarczyć, żyto się zastanowię nie liczyłem jeszcze obsady...

520

A no tak hehe, ja jeszcze z azotami czekam.

mdw