Odp: Pszenica
http://www.wykop.pl/link/2342734/drenaz … du_element
bardzo elegancka robota
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Strony Poprzednia 1 … 62 63 64 65 66 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
http://www.wykop.pl/link/2342734/drenaz … du_element
bardzo elegancka robota
Wersję ciągnikową to by nawet można sobie samemu wykonać.
Bez osłony włókninowej może szybko się zamulić. Gdy robiłem sobie drenację to szła słoma pod i nad rurę, spełnia ta samą rolę co włóknina.
ja prowizorką rurę na polu forszajem robiłem z takim rylcem który w ziemi zrobił koryto położyliśmy rurę i zasypaliśmy pługiem do odśnieżania tanio szybko i po kłopocie z mokrym polem
To znaczy jak by była zasiana w terminie to by była gorsza? Wiadomo że lepiej późno niż na wiosnę ale jak jest szansa w terminie to po co czekać .
Siałem pszenicę pod koniec września. Pod koniec października widać było już pierwsze porażenia - zwłaszcza mączniakiem. Dałem na pszenicę 0,4 l Lotus'a i póki co spokój, ale jak widzę, co się dzieje na sąsiednich polach to włos się na głowie jeży ....
Marek. Późniejsza zasiana gęściej może ale nie musi być lepsza, od tej sianej w terminie. To są moje doświadczenia. Kiedyś nawet w TAP był artykuł. Są odmiany które zwyżkują przy późnym siewie, ale nie pamietam szczegółów, ale był wzrosty na poziomie 3-5%. Czemu ja sieję późno? Uprawiam zboża w monokulturze, tylko na jednym kawałku raz na 4 lata są ziemniaki. Pszenica żyto owies lub pszenica pszenica owies od taki chory płodozmian..... No i przy późnym siewie nie mam grzybów jesienią i z doświadczenia wiem ze wbrew temu co piszą pszenica później siana wytrzyma większe mrozy.
Po tej jesieni stwierdzam że muszę jeszcze patrzeć w prognozy przed siewem i jesli będa optymistyczne to jeszcze wstrzymywać się około 7 dni bo mam problem z ploniarką zbożową.
pszenica najbardziej wraźliwa na niskie temperatury jest w fazie 3 lisci. tak podaje dr Koscielniak w "nowoczesnej uprawie" ja sieje koniec wrzesnia do 5 maks 10 października, ale po kalafiorze to jedna działeczke obsiewam nawet i po 10 listopada, plony podobne z tym ze póxna wiecej jeśc dodtaje i gęsciej siana
Teoria.... . Pszenica w pełni rozkrzewiona przed zimą w razie problemów nie zregeneruje się bo nie wytworzy kolejnych pędów. Po za tym 10cm roslinkę ciężko przykryć śniegiem. To wszystko z obserwacji z 2012 roku. Te same odmiany siane w róznych terminach i nawet mocne stanowiska nie pomogły.
Kilka lat temu sąsiad zasiał jęczmień 5 września, zima się strasznie opóźniła zrobiła się gęsta szczota na polu następnie wlazł grzyb zrobiło się żółciutko. Na wiosnę długo był żółty potem zzieleniał i był *** aż do żniw. ale ja i tak sieję 12go września,na moich terenach termin do 15go .
ja mam pszenice siane po rzepaku i po kukurydzy, róznica z miesiac w sianiu,pierwsza siana koło 20 wrzesnia i wygąda teraz lepiej, w zeszłym roku podobnie miałem zasiane i powiem ze róznicy nie było a wszystko zależy od pola i jak wejdziemy z chemia bo dzień,pora dnia lub temperatura robi zaj...ą różnicę.
koledzy, zbliża się dużymi krokami wiosna, więc moje pytanie-jaki skomponować mix chemiczny na zielsko, grzyby,zasilenie,itp, tak by nie bolało w kieszeni a pszeniczka zdrowo rosła???
takie rzeczy to tylko w erze :-) Ja nie pomoge bo sam eksperymentuje, co roku inna kombinacja
tak na odległość to marna porada, z czym masz problem, na jakim stanowisku, po czym, na jaki plon liczysz, kiedy siane... można jeszcze długo pytać a są to istotne czynniki przy doborze chemi
Przypuśmy ze mam mocne stanowisko. Mocne znaczy ze ph PKMg są na wysokim poziomie. posiałem pszenice po zimie mam około 500-550 pędów na m2 wygląda przeciętnie jezeli chodzi o kolor. Ile trzeba dac azotu na pierwszą dawkę zakładając plon powyżej 8t Na części dałem 70kg i zastanawiam się czy dość. Jutro chę obskoczyć resztę jak się da...
niby na 1 dawke nie wiecej jak 80 kg azotu sie daje, a ogólnie na pszenice nawet to 300 kg samgeo azotu wiem ze walą. ja jeszcze na rzepak nie sypałem a o pszenicy nawet nie mysle.
Doba to jak te 300kg dzielą?
Podejrzewam ze na forum takiego nie ma ale może ktoś się chwalił...
Jak to nie wiesz jak dzielą ? na dwa albo trzy hektary
U nas wczoraj Niemiec zaczynał wysiew ale wieczorem na światłach siali dwa DF ponad 200 km.
Wczoraj zrobiłem lustracje plantacji najsłabiej wygląda siana po kukurydzy około 20 października ale cała reszta prezentuje się ładnie tylko jęczmień z kawałków dwa do przesiania reszta Ok.
Tak wygląda pszenica siana po QQ:
Panowie znawcy czy mogę na słabsze pszenicę rozlać po 200 litrów RSM 32% czy może podzielić na dwie mniejsze dawki w odstępie tygodnia.
Strony Poprzednia 1 … 62 63 64 65 66 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo