Temat: Spalanie zboża
Cena zboża dosięgła dna więc pora go spalić mam pytanie w jaki sposób palicie zboże i w jakich piecach dzisiaj zaczynam robić pruby.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Spalanie zboża
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Cena zboża dosięgła dna więc pora go spalić mam pytanie w jaki sposób palicie zboże i w jakich piecach dzisiaj zaczynam robić pruby.
Trzeba dokupić specjalny ruszt z tzw. palnikiem koszt ok 1500zł albo gotowy piec 10 000
Na AF jest dość zagorzała dyskusja lecz bardziej w kierunku "czy jak będę spalał zboże to muszę później iść do spowiedzi" hehe. Próbowałem palić owies ale troszkę leciało przez ruszta a nie chciało mi się robić wkładki. Palić palił się jak szalony ale za szybko. Wg mnie odpowiedni piec i jak najbardziej palimy owsem. Miał ma swój piec, słoma swój, eko groszek swój i zboże też w odpowiednim piecu a uzyskamy najlepszy efekt. Co do kwestii czystko moralnej -bo wielu twierdzi że jedzenia nie powinniśmy palić. A przepraszam bardzo ale za 10-20 lat będziemy zmuszeni palić zbożem, słomą, wikliną itp bo kopalniaki się wyczerpią. Poza tym jeśli tylko będzie taniej lub w podobnej cenie to dlaczego nie. Po co wozić zboże na skup, przywozić węgiel, namachać się łopatami.
Ciekaw jestem ile potrzebował bym owsa w sezonie aby ogrzać mój dom. W tej chwili spalam 6 ton węgla i troszkę drewna do rozpalenia.
Czytałem na jakimś forum o piecu na owies jakiejś włoskiej firmy. Gość zapłacił za piec 12 000 zł ogrzewa 340m2 i zbiornik C.W 200l zużycie owsa to ok 50kg/dobę. oczywiście zimą , a tak w ogóle to poczytaj TUTAJ
podejrzewam ze jakby przeprogramować piec retortowy to można by w nim palić zbożem.Niestety u nas nie ma owsa wiec nie ma tematu.No i jeszcze nie wiadomo czy cena sięgneła dna cały czas w dół co mnie osobiście bardzo cieszy bo sprzedaję prosiaczki...
ja palę ekoroszek pół na pół z żytem przy obecnej pogodzie zbiornik 150kg wystarcza na 4 doby (dom + cwu)
Macie jakieś dane na temat kaloryczności zboża w porównianiu z węglem lub miałem.
O owsie jest tu http://www.farmer.pl/biznes/bioenergety … f6172.html
U mnie się nawet palił razem z drobnym węglem i miałem w piecu "uniwersalnym", w tym roku nie wiem czy łubinem nie palić.
to powiem wajedo byl taki czas ze palilem zbozem owies i zyto i mam iec normaly zaden specjalny dolnospalajacy produkowany w krzeczynie kolo lubina i kosztowal okolo 2,5 tys zracj wielosci 2,5 m w kilowatach to w tej chwili nie powiem bo niepamietam ale wracajac do spawy pali sie super podobnie jak drewno moze troche szybciej ale daje straszy pałer wiec trzeba na zaknietym dostepie powietrza , a by zboze nie wpadalo do popielnika to rozpalam tradycyjnie papier drewno by stworzyl sie zar i zadkal szczeliny i sypie pelna komore zboza jakies dwa dobre wiadra
a teraz pale wszystkim co miesci sie w drzwi po przewianiu zboza na siew kua chwatow drobnych naion plwe i co tam sie jeszcze znajdzie w tym zbozu niedawno zebralem gryke ona wymaga przesiania po zbiorze to tam jest tego swinstwa chwast puste nasiona gryki patyczki ..... to wszystko idzie do pieca i nie narzekam no moze troche szybko sie to wypala i jest wiecej popiolu nisz przy weglu ale nic albo prawie nic nia kosztuje i to tyle.
zorak jesli spalasz 6 ton wegla to zboze razy dwa moze troche wiecej oczywiscie musisz ograniczyc do maxsa dostep powietrza bo wode wygotujesz he he he
Czytałem na jakimś forum o piecu na owies jakiejś włoskiej firmy. Gość zapłacił za piec 12 000 zł ogrzewa 340m2 i zbiornik C.W 200l zużycie owsa to ok 50kg/dobę. oczywiście zimą , a tak w ogóle to poczytaj TUTAJ
wszystko bylo by piekne ale od tego czasu owies siegal 600 stowek za t to pewnie gosciowi przestalo sie podobac:cool:
my też palimy owsem żytem a nawet był rok ze gryka bo miała zapach z komina ładnie pachnie zawsze jak byłem na wiosce to sie ludki śmiali czym wy palicie ze tak pachnie a my na to ze zbożem to nie wierzyli ,mam piec firmy zębiec z nadmuchem idzie wszystko jak to mawia mój tata, tylko nic sie nie chce palić
U mnie żytko też idzie w piec dolnego spalania +gęste ruszta+dmuchawa ze sterownikiem piec zamknięty szczelnie pali się wszystko.Jak mam je sprzedać po 3 setki to wolę mieć ciepło w domku:cool:
może ma ktoś namiary do firmy ktora przerabia normalne piece na piece do owsa ?????
rozmawiałem z gosciem co ma piec specjalny z dozownikiem do owsa to tak na dom 200m2 od 1 października do 1 kwietnia spalił ok 6 ton w tam tym roku
A sam nie możesz przerobić napisz jaki masz piec a coś wymyślimy.Ja mam zwykły piec węglowy ma jakieś 1,5m powierzchni grzewczej narazie bez nawiewu i pale w nim najpierw rozpalam dzrzewem pużniej węgiel a puzniej już idzie wszysko tylko nie moge zasypać go całego bo zgaśnie ale wymyśliłem małą żmijke z koszem zamontowałem to na górnych drzwiczkach i na bardzo wolnych obrotach stopniowo dosypuje zboże lub miał do kotła myśle jeszcze o zaożeniu zegara czasowego który by po odpowiednim ustawieniu włanczał i wyłanczał żmijke.Jak narysuje przekrój to zaraz wstawie. http://www.fotoload.pl/index.php?id=a82 … c55c3fa788 Sorki za marny rysunek.Za żmijke ja urzyłem sprężyne ale jak ktoś ma prawdziwą żmijke to pewnie by lepiej zdała egzamin.
tomek całkim sprytny ten twój wynalazek tylko nurtuje mnie jedna sprawa jak to wszystko się trzyma podczas otwierania drzwiczek, przepraszam za upierdliwość ale ciekawi mnie to bo planuje też coś wymużdzyć żeby nie chodić do pieca co 3godz
Dżwiki są całkiem masywne i wytrzymują tylko mam mało miejsca w kotłowni i ten kosz nie jest największy.
u mnie to 20 kg wystarczylo by na 12godz oczywiście miału bo zboża to nie wiem nigdy nie paliłem
Niemam pojęcia bo wszysko zależy od wielkości pieca i temperatury wszysko trzeba obliczyć według własnych potrzeb.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Spalanie zboża
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo