Odp: Pszenica
daj jej porządnego kopa!!!
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Strony Poprzednia 1 … 63 64 65 66 67 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
daj jej porządnego kopa!!!
Ona potrzebuje nawet trzech kopów bo jak braknie wody to szybko skończy się krzewić i słaba obsada będzie.
na RSM to się nie znam ale to zdecydowanie za mało. Ale to też zależy od tego w jaki plon celujesz. 200l to jakieś 60 kg N a tyle to daje takiej która nie mus się dokrzewić. 80-90kg powinieneś podać. Też mam podobną sianą w trudnych warunkach tylko mam problem tego typu że pole małe krzywe i właściwie to nie wiem ile jej dałem bo przejechałem z kawałka na kawałek i wysypałem ile bylo..... trudno.
Krzysiek 200 litrów to prawie 88 kg czystego składnika
RSM jest ciężkie 700 litów waży tonę tak wychodziło w baniakach 1000 litrowych. Jak pełen zbiornik to wchodzi 1300-1400 kg
A to spoko tylko tam 16% azotu jest w formie amidowej która nie pobudzi pszenicy do krzewienia bo musi się przerobić na amonową jak dobrze kojarzę . Więc na strzał będzie tylko 44kg "szybkiego" azotu (amonowy i azotanowy). Kup sobie saletry......
zaraz zostane "wyprostowany" przez jakiegoś RSMowca
co kto lubi, można saletrę, rsm, mocznik... ilu doradców tyle możliwości. Niemcy promują mocznik, nasi saletrę, rsm godzi te dwie wersje...
A to spoko tylko tam 16% azotu jest w formie amidowej która nie pobudzi pszenicy do krzewienia bo musi się przerobić na amonową jak dobrze kojarzę . Więc na strzał będzie tylko 44kg "szybkiego" azotu (amonowy i azotanowy). Kup sobie saletry......
zaraz zostane "wyprostowany" przez jakiegoś RSMowca
Krzysiek tu nie chodzi o "prostowanie" tylko o zdobycie wiedzy.
W sprzyjających warunkach te 16% formy amidowej przerobi się na amonową zanim skończy się te 44kg szybkiego N przez co RSM działa szybciej i jednocześnie dłużej - ot taki paradoks.
Prostowanie, wymiana poglądów, nauka, wybijanie głupich pomysłów z głowy .... po to tu zaglądamy
Gdyby można bylo pewnie bym został profesorem w szukaniu w dziury w całym....
Bartek to powiedz mi taką rzecz. Bo mi się wydaje że musi dostać fest kopa i to już. Z tego co piszesz to będą 2 kopniaki ale takie od anorektyczki w ostatniej fazie anoreksji. Owszem azot będzie dostepny dużej ale tu nie o to chodzi. Gdyby takie rozwiązanie coś dawało to by przy nawożeniu saletrą były zalecane 2-3 dawki zanim osiągnie BBCH31. Tak że nadal będę twierdził że RSM jest ok sam się drapie po głowie czy na przyszły rok nie przestawić się tym bardziej że pojawiaja się mieszaniny z różnymi dodatkami. Ale w tym wypadku to nie jest dobry pomysł a na pewno nie w takiej dawce no chyba ze 4-5t kogoś zadawala to co innego.
to daj większą dawkę rsm-u, ja daję tylko rsm bo nie widzę różnicy w działaniu między saletrą a rsm-em, powiedziałbym, że rsm działa nawet szybciej. Jeśli jest sucho to tylko rsm. I jeszcze na koniec cena....
rozmawiałem z gospodarzem gospodarujacym na 300ha i on twierdzi ze daje duzo RSM przy ruszaniu wegetacji i na począdku działa forma saletrzana i amonowa, później amidowa i on odpyszcza dawke na pierwsze kolanko, daje tylko na kłos saletrę
Czyli wylewa od razu 300-400 litrów. Tak? To rozumiem....
Na rzepak daje dwie dawki po 250l (32%) w odstępach 10-14 dni, w zbożach 2x200l
Pisałem w wątku o RSM o doświadczeniu najlepiej na najmniejszej działce co druga ścieżka z RSM a te ominięte nawozić tak jak dotychczas. Zrobiłem tak 6 lat temu a sąsiad do tej pory mówi, że takiej szachownicy na polu to jeszcze nie widział z korzyścią dla RSMu oczywiście
Tak szybko dawka po dawce na rzepak ??
Bartek.
Przypuśćmy że mam ścieżki co 15m. Z tego co widzę to rozsiewacz rzuca 15m w prawo i 15m lewo. Przejazdy się nakładają i jest równo pokryte. Jak zrobisz co drugą RSM który lejesz tylko na 7,5m w lewo i prawo to Ci szachownica wyjdzie więc Twoje doświadczenie chyba jest g. warte. No chyba że ja mam jakiś dziwny rozsiewacz.
I znowu pisze jak przeciwnik RSMu .... a nie chce nim być
krzysiek jak ci rozsiewacz wali 15 w jedna i 15 w drugą ... to jak ty siejesz obok drogi lub sąsiada ? zasilasz roślinę u siebie i u niego ? nie przesadzaj ... rozsiewacz ustawiony np na 15m ma siać na16-17m by nie było mijaków ....
I tu się mylisz z tym rozsiewaniem na 16-17 m. Krzysiek masz całkowicie normalny rozsiewacz.. Są takie rzeczy jak wysiew graniczny, jak nie przez osłonę to przez tarczę, albo najprostsze to mniejsze obroty i niżej rozsiewacz.. Wysiew rozsiewacza od ścieżki do ścieżki powoduję równomierne dawkowanie.
To jak rozsiewacz rzuca na 15w lewo i tyle samo w prawo to po co robić ścieżki co 15m? Zrobić co 30m i też będzie dobrze.
Wojtas jak Grzrzesiek pisze. No niestety nie mam granicznego wysiewu więc zmniejszam obroty i opuszczam rozsiewacz.
Tu na dole strony są obrazki jak rozsiewacz powinien pokrywać.
http://www.amazone.pl/3086.asp
Oczywiście są maszyny które sieją inaczej ale kosztują trochę więcej niż mój
Bartek.
Przypuśćmy że mam ścieżki co 15m. Z tego co widzę to rozsiewacz rzuca 15m w prawo i 15m lewo. Przejazdy się nakładają i jest równo pokryte. Jak zrobisz co drugą RSM który lejesz tylko na 7,5m w lewo i prawo to Ci szachownica wyjdzie więc Twoje doświadczenie chyba jest g. warte. No chyba że ja mam jakiś dziwny rozsiewacz.
I znowu pisze jak przeciwnik RSMu .... a nie chce nim być
g. warty to jest mój rozsiewacz, musiałem mu łopatki wydłużyć żeby rzucił na 7,5m w jedną stronę
to ja nie wiem jakie wy macie rozsiewacze że walą nawóz na takie odległości ....
to co piszecie jest nie możliwe do osiągnięcia ... by rozsiewacz walił 18 w jedną i 18 w drugą ... czyli 32m rozmachu ... nie ma najmniejszej możliwości osiągnąć takiej odległości gównianym siewnikiem jak pseudo siewnik który ma robić 18m czasami i tyle nie do rzuci i są cienie na polu więc przy tym co mówicie nie miało by ich być nawet przy popoularnym lejku ...
albo mylicie pojęcia albo techniki wykonania rozsiewaczy
to że opuszcza się rozsiewacz przy rowach czy poprzeczniakach to normalne bo tak jak pisałem rozsiewacz musi rzucić trochę dalej by właśnie nie było tych cieni ... ale nie żeby robił 200% normy
zróbcie sobie sami na własnym polu doświadczenie z metrówką ... tylko ustawcie rozsiewacz wg producenta np na 18m włączcie i wyłączcie i zobaczycie że wiecej niż 21m nie będzie ... o ile tyle będzie ./...
Strony Poprzednia 1 … 63 64 65 66 67 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo