21

Odp: Spalanie zboża

wszystko fajnie ale jak kiedyś się zajara w tej żmijce to bedzie buba i ziemiankę na zimę bedzie trzeba postawić by spać gdzieś.A zajara się na 100 % bo w przy górnych drzwiach temperatura jest najwyższa.Oprócz tego potrzeba do tego jakiegoś sterownika termometrów i całego oprzyrządowania.W sposób ciągły nie może działać bo nie będzie żadnego sterowania a i temperatura na zewnątrz różna bywa,przez to strasznie nieekonomicznie będzie

22

Dlatego żeby się nie zapaliło wstawiłem blache pod wylotem żeby na wylot nie było pełnego promieniowania z paleniska a sreroniki to karzdy musi sobie sam dobrać bo karzdy piec jest inny ja na razie ręcznie włączam i wyłanczam puki nie kupie elekronicznego zegara.Na razie się jeszcze nie zapaliło ale myśle że masz racje i teras bardziej przyjże się temu problemowi.

23 Ostatnio edytowany przez tomek1974 (2008-11-08 08:55:09)

Mam teraz troche czasu i dokładnie przetestowałem mój wynalazek i powiem że sprawuje się całkiem całkiem podam wam kilka uwag na przyszłość gdyby komuś przyszło robić coś takiego.Kosz powinien mieć odpowiednie spady bo jak zrobicie za małe to się będzie zapychać a zwłaszcza plewy,rura ze żmijkom powinna mieć przynajmniej w sirodku 6cm bo też będzie się zapychać,żmijke to co kto ma ja założyłem spreżyne a przekładnie to jeszcze testuje.Przekładnia to największy problem jaki napodkałem z tym samo zapalaniem się kosza to niema problemu bo jeśli nawet się mocno nagrzeje to i tak zostanie wepchnięte to do poleniska ale na wszelki wypadek to na począdku trzeba bacznie obserwować co się dzieje bo niechce mieć nikogo na sumieniu.I pilnować albo założyć pokrywe na kosz żeby dym po wypaleniu zawartości nie wydostawał się na zewnątrz.Załączam prymitywny rysunek jak połączyć kosz ze żmijkom.                                                                                                  http://www.fotoload.pl/index.php?id=2f9 … c3a5b85472

24

Ja gniotę żytko gniotownikiem na płatki i sypie do pieca dolnego spalania przynajmniej nic nie przelatuje przez ruszta i lepiej się spala:satan:

25

w jakimś katalogu miałem kocioł na eko-groszek z takim zabezpieczeniem ale nie mogę wygrzebać więc przedstawię schematyczny obrazek
na czerwono bańka 5l z wodą oraz węzyk dość gruby
na zielono korek z wosku lub np plasteliny
zasada działania zapala się paliwo w podajniku wzrasta tęperatura wytapia się korek podajnik zalewa woda która gasi ogień proste i skuteczne

http://images46.fotosik.pl/35/e2da2d66a9acf965m.jpg

[you] nie zaśmiecaj forum zanim napiszesz pomyśl[you]

26

Wymiśliłem dzisiaj super technologie do CO każde paliwo powiększe w wydajności energetycznej dodatkowo o 50%.Narazie nie zdradze szczegółów jak zrobie to się pochwale.

27

minęło trochę czasu  ceny się pozmieniały palicie jeszcze owsem?

28 Ostatnio edytowany przez tomek1974 (2011-01-16 23:33:37)

Co do mojego wcześniejszego postu to myślałem o palniku do pieca,tylko opał musiał by być sypki jak zboże czy palety na pewno ekogroszek i nie wiem czy miał.I też posiekana słoma też by poszła.Taki palnik jest bardzo wydajny i prosty do budowy samemu.Co do palenia zbożem to kiepski pomysł zboża brakuje i ceny bardzo wysokie pszenica 100zł q a jak powtórzy się nam takie opady albo inne klęski to nie będzie ciekawie.

29

może problem rozwiązany i nie trzeba spalać zboża, luknijcie na ten patent
http://www.joemonster.org/filmy/32569/C … owany_olej
do warsztatu super sprawa.

gg 5118068

30

Wojsko ma na przetarg setki ton przepracowanych olei, smarów, można by skorzystać.

31

Znajomy kupił piec na "przepracowany olej" ale nie nacieszył się nim długo, bo sanepid go dorwał. Kary się posypały i szybko z tego zrezygnował.

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

32

a co opalał tym piecem rzeźnie czy jak ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

33

Swój warsztat w mieście, a dokładnie w Toruniu. Pewnie nie byłoby problemu, gdyby nie jakiś życzliwy znajomy...

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

34

Jak tam w tym sezonie z paleniem owsem?
Ja palę tym co powschodził pod koniec maja i złapał parametrów zostało mi go z 2,5-3t
Pali się w piecu miałowym aczkolwiek  to nie to strzela dymi  same problemy. podajnik załatwił by sprawę ale chciałaem o czym innym mianowicie o ekonomi palenia owsem z naszego punktu widzenia ( rolnika). Kiedy się opłaca a kiedy nie.
Przyjmijmy że nie mamy problemów ze spalaniem i nie mamy takich odpadów jak ja

Poniżej tabelka z rachunkiem  ekonomicznym owsa i nie tylko.

http://imageshack.us/a/img14/3852/9uvh.jpg

I teraz tak.
owies ma 22-24MJ energi a węgiel 29 (taki kupuje)
Owies 570zł t a węgiel 890 za t
570zł /22MJ tj 25zł za MJ
890zł/29MJ tj ponad 30zł za MJ
Czyli taniej owsem o jakieś 20%

No dobra mam ha owsa z którego zbieram 5,5 tony ziarna najwyższej jakości.
Koszt wyprodukowania tego to 2400zł zysk 700zł + dopłata
Za zysk z 1 ha mogę kupić około 800kg owsa ( dopłaty nie liczę bo i tak dostane)
A koszty produkcji 5,5t owsa to równowartość 2,7t węgla
800kg z zysku + 2700kg z kosztów 3500kg
Jak to liczyć??  Ktoś powie? W końcu jak to moje to powinno być taniej....

35

Ja to widze inaczej po pierwsze jak nasz dobrą ziemie to nie warto siać owsa po drugie chciałbym zobaczyć ten plon 5,5t po trzecie owies czy jakiekolwiek zboże dobrze jest mięszać z miałem czy ekogroszkiem choć nie wiem co ta nazwa ma wspulnego z eko. Po czwarte jak zboże drogie to po co je palić liczyć na pare złotych zysku po piąte najtaniej to ogrzewać chate wyjdzie wiatrak+ piec na słome co obecnie robie

36

5,5 to u mnie średnia dla owsa
Owies leczy ziemię
Nic nie mieszam spalam czysty
Poco liczyć parę zł zysku ?
A  czemu nie i wiem ile wart jest w piecu owies a węgiel na kupie to jest wart tyle na ile go wyceni sprzedawca....
No i popiół z owsa to PK na pole

37

Paliłem owsem jedną zimę 4 lata temu wielu wtedy paliło, miałem nadmiar cena była niska.
W tym roku za miał (odsiew z węgla) płaciłem po 560 zł/t owies chodzi u nas w granicach 650 zł/t więc nie ma sensu. Pośladu używam cały czas sypiąc na miał 2 szufelki zamiast drewna jako rozpałki.

38

I jak podpalasz, sam się szybko zapala?

39 Ostatnio edytowany przez androl (2014-01-05 13:02:16)

Na wierzch idzie jeszcze worek po dodatkach dla świnek papierowy na niego jeszcze odrobina pośladu podpalam  włączam piec zamykam i to wszystko. Piec miałowy zębiec udany, bo z innymi to co słyszę mają ludzie problemy.

40

Piec z nadmuchem już rozumiem smile