1,301

Odp: Pszenica

tak jak piszesz wojtas  musi rozsiewacz nadłożyć innej opcji nie ma .

Leszek   dla kolegów'

1,302 Ostatnio edytowany przez Grzrzesiek (2015-03-01 01:50:10)

Ja akurat nasz Krajowy. Nie chcę się tu kłócić ale wiem co mam .. i jak działa. Prz takim siewie od ścieżki do ścieżki nawóz jest równomiernie rozłożony na całej powierzchni.

1,303 Ostatnio edytowany przez androl (2015-03-01 08:50:47)

Mam vicona z rękawem 14 lat ścieżki robię co 12 m i cieni nie widać. Rzuca szerzej ale im dalej tym mniej, na końcówkach idzie podwójnie i jest idealnie. Gdybym miał ścieżki co 15 cienie by były. Jesienią przechodzę na ścieżki co 15 m trzeba będzie następną zimą przehandlować rozsiewacz.

1,304

Wojtas zapraszam do mnie  ,ścieżki mam co 18m i stawiam duże piwo jeśli staniesz na następnej ścieżce i ustoisz z wypiętym gołym zadem smile   wiadomo że nawozy leci tam niej ale pole jest kryte podwójnie .

1,305

To ja nie wiem jak to możliwe jak ścieżka jest na 18m, i rzuca z jednej i drugiej strony do ścieżki czyli  wychodzi że 36m. Zaczęliście Pany temat to teraz będziecie mi tłumaczyć aż zrozumiem big_smile  Robię ścieżki co 15m a rozsiewacz rzuca cięższy nawóz na ok 18m a lżejszy do 15m. Gdyby rzucał saletrę też na 18m w mniejszych dawkach (druga i czasem trzecia) To nie byłoby pasów. Jak robię ścieżki na 15m, to wystarczy, żeby nawóz doleciał na ok 18m i to powinno wystarczyć, żeby była nakładka i nie było pasów na polu.

1,306

czasami jakaś mała drobinka doleci dalej ale nie zeby walił  2 razy więcej ...   i jeszcze pozostaje kwestia tego co się sieje ... saletra czy mocznik daleko nie poleci  a coś grubszego owszem ... przez to mamy różne ustawienia siewnika ... ale  zazwyczaj jak raz jest dobrze to się sieje  cały czas ...   

brachol ma nowego bredala 10t pojemności  wg przedstawiciela ma  rozsiewać 42m  sieje owszem jedynie jakieś grubo zaiarniste nawozy  z mocznikiem czy saletrom drobną już tylko 32m    i nawet komp mu karze jeździć częściej

wg waszych teorii skoro sieje 42m szeroko to  nawóz dolatuje na 84m co jest  wykonalne  jak będzie drobinki walił z wiatrówki ....

ale dobra  nie będę się sprzeczał ...   zresztą temat o pszenicy nie prawdasz smile??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,307

Piszemy tu a wątek o tych maszynach jest tam....
Wojtas też widzę co się dzieje na polu  mam starą amazonke zaf 800. Żeby osiągnąć to co mówię  zazwyczja trzymam 1600 obr jak lżejszy nawóz, albo wiatr w plecy albo pod wiatr to daje ponad 1800.  Faktem jest że nie w ogóle nie używam drobnej saletry i mocznika.

1,308

i tu właśnie wychodzi zaleta opryskiwacza z rsm- Jaka szerokość -tyle zrobione niezależnie od wiatru i granulacji. Grubo granulowany - grubsza cena smile

1,309

wink Jaki nawóz taki plon wink

1,310

Mój Bogballe też tak ma, że sypie od ścieżki do ścieżki (mam ścieżki 21 m), a jak robię wysiew przy granicy to dźwignią zmieniam kierunek obrotów talerzy i prawy sypie tylko do miedzy, a lewy do ścieżki. Dodatkowo schodzę z obrotów wałka.

1,311

http://www.amazone.pl/391.asp

punkt tarcze rozsiewające tam wszystko wynika z ilustracji

1,312

Jak wynika z ilustracji 24 m roboczej czyli 12 m prawo i 12 lewo pełnego pokrycia czyli jakiś metr może dwa dalej coś doleci.

1,313

moja zau sypie mącznik 15m a polifoska 25m przy 1200obr.

1,314

Zrobiłem dziś lustrację pszenicy ładnie się zazieleniła i zaczyna puszczać trochę za zimno więcej słońca i wyglądało by inaczej.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/66a138e0bc40.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9e68cde45e2e.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9e68cde45e2e.jpg

1,315

siałeś to siewnikiem na stopkowej redlicy?

1,316 Ostatnio edytowany przez Pietia (2015-03-12 21:47:33)

Tak zwykłym amazone D7 SS  siane po zbożach jest idealne może trochę za szybko sialem więcej resztek leżało po qq średnio 12 na godz.

1,317

a jaką dałeś dawkę wysiewu?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,318

Trochę rzadka ale kolorek imponujący.  Moja się wzieła widać już z daleka że są nowe przyrosty. Sąsiedzi co zaspali z azotem mają odwrotnie na polach pojawiły się dziwne koła chyba ufo....

1,319

Dostała 100 kg saletry + 160 litrów RSM-32 %  żeby było trochę cieplej wjechałbym z ccc na krzewienie ale zimno jak diabli to jest w zasadzie najsłabszy kawałek ostatni siany po qq

1,320

Bez obrazy ale dla mnie to na razie wygląda jak by ktoś ją przeflancował . Krzysiek a co do koloru to o czym to to świadczy ??? Moim zdaniem nic ... mam w tej chwili obok siebie pszenżyto agostino i pizaro , te same nawożenie i uprawa oraz ziemia a wygląd w tej chwili diametralnie różny na korzyść agostino .