641

Odp: Wiosna 2014

wojtas napisał/a:

posiałem dziś jęczmień wilgoci brak ....

odważnie troche wcześnie  a przymrozków się nie boisz ???? też mam do posiania jęczmień  i się waham bo nigdy tak wcześnie nie siałem. a zdażyło mi sie przesiewać bo go mróz przysmażył .. jak to u ciebie bywa bo widzę że doświadczenie wczesnych siewów opanowałes.

Leszek   dla kolegów'

642

No panowie ja jutro kończę orkę pognojonych i niedokończonych pól i jazda z owsem a jęczmień po 15-tym

643

Co się dzieje ? jeszcze parę lat wstecz to siew optymalny był w okolicy 20 kwietnia a teraz pierwsze dni marca i jęczmieni sieją ?   Do puki śnieg z worków z nawozem nie stopnieje to nie ruszam w pole .

644

w zeszłym roku jary na próbę posiałem 28 grudnia  jęczmień nie zmarzł  a nawet był lepszy od tego sianego po 20 marca 
u nas już jęczmień siali 20 lutego ....
hmm  wątpię że zmarznie   przymierzają się już do buraków   i patrząc  na tą pogodę to się nie dziwię jak za  tydzień  góra 2  zaczną je siać ...  u brachola od poniedziałku w robocie sadzą ziemniaki   nie pod folię

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

645

tez nie lubie być ostatni ale z tymi ziemniakami to przeginka

646

My ruszamy od poniedziałku z azotem i siewem mieszanki

647

taki krótki filmik  z dziś
https://www.youtube.com/watch?v=W5gBCqQ … e=youtu.be

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

648

Krzysiek napisał/a:

A z tym dziadkiem to poważnie?

Poważnie, mama z domu Pawlaczka a dziadek był postury filmowego Kargula.
Poważnie też mógłby mieć mi za złe że jeszcze nie posiałem, pisałem kiedyś o nim że do butów przywiązywał lekkie, cienkie deseczki żeby móc wcześniej wejść i rozsiać nawóz.

649

To rzeczywiści u Was taka susza się robi... Normalnie ciężko w to uwierzyć u mnie jeszcze kilka dni trzeba czekać żeby w ogóle dało się wjechać.
Właśnie jak z burakiem jest jak przymrozek, się trafi to uważy się burak?

650

A do mnie dziś dopiero dojechał SULFAN. Ogólnie to nawet nie muszę czekać na przymrozki bo na polach nie mam zbyt mokro. Przejade najpierw 360 w ścieżkach w poszukiwaniu kamieni to zobaczę czy da radę jechać z lejem

E 516 na części
Telefon 695 076 269

651

Dziś ruszyłem z nawozem na rzepak zero wtop fajnie się siało ale tydzień za póżno , jutro na zboże i siarczan na rzepak.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

652

burak  wytrzymuje do -5   osobiście nie sprawdzałem tej teorii ale starsi  tak twierdzą ...  że się zdarzało i nic się nie działo ...

653

Nawet jeszcze nie mam nasion, ale ciekawy jestem. Zasiać tak wcześnie to na pewno jeszcze będą przymrozki i trzeba brać to pod uwagę. Miałem łubin siać i też nie mam jeszcze nawet nasion w domu. W sumie do siania tylko 7ha .

654 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2015-03-06 21:36:17)

Zakończyłem lanie RSM  32% ,290 kg/ha,co daje 90 kg N [rzepak ,pszenica, żyto hybrydowe].Na polach sucho jak nigdy.Po niedzieli siew owsa i łubinu.

655

ja po niedzieli w pole sadzić ....

656

wczoraj poszedł n na oziminy, jutro planuje posiac pszenice

Rolnik z powołania:-)

657

Jutro spróbuję wjechać w rzepak. Nie ma mrozu, i jest ogólnie jeszcze błoto, nie  ciekawie. A jeszcze traktor rozebrany. Myślę, że do końca tygodnia obeschnie na tyle że wszędzie wjadę.

658

u mnie susza

mdw

659

U mnie też sucho

660

azoty posypałem na wszystko owies posiałem i myślę o jęczmieniu . ale bardzo sucho i deszczu nie widać.

Leszek   dla kolegów'