Odp: Pszenica
bedzie ładna pszenica, mialem rok temu taka po kuku, tak ją rozkrzewiłem że zrobiła się gęstrza jak ta po rzepaku.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Strony Poprzednia 1 … 65 66 67 68 69 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
bedzie ładna pszenica, mialem rok temu taka po kuku, tak ją rozkrzewiłem że zrobiła się gęstrza jak ta po rzepaku.
Koseś. Jak kolor nic nie znaczy?
To że kolor nie świadczy o przewidywalnym plonie ani o potrzebach pokarmowych i kondycji zboża nawet tego samego gatunku .
Hmmm. Ciekawe. To jak oceniasz kondycje- zdrowotność pszenicy? Ja rozumiem że czasami kolor 2 odmian rózni się bardzo związku z tym że jedna rusza przy 3 stopniach a druga przy 5 i np przy 4 stopniach jedna będzie fioletowa a druga zielona.
Ale mówienie że z koloru nic nie wynika to się nie zgodzę. Z pszenicy w kolorze moczu rewelacji nie będzie... a oczywiste jest to że coś jest z nią nie tak...
kolor roślin jest czasami dość złudny, miałem doświadczenia odmianowe rzepaku, i każda odmiana miała inny odcień. Nawożenie identyczne a na polu pasiak. Jeśli jednak są różnice na jednej odmianie to trzeba się zastanowić od czego.
Koses to jest pokazane najslabsze pole poziane jao ostatnie zrobie w niedziele inne i pokaze.
A kiedy tak mniej więcej ją siałeś? Jak będę pamiętał to zrobię jutro zdjęcie pszenżyta u mnie sianego około 20 grudnia po kukurydzy
Bez obrazy ale dla mnie to na razie wygląda jak by ktoś ją przeflancował . Krzysiek a co do koloru to o czym to to świadczy ??? Moim zdaniem nic ... mam w tej chwili obok siebie pszenżyto agostino i pizaro , te same nawożenie i uprawa oraz ziemia a wygląd w tej chwili diametralnie różny na korzyść agostino .
Koseś też mam Agostino i Preludio na jednym polu te pierwsze to zielone jak by maj był choć rozkrzewione tak samo po 4-5 pędów.
Mam jedną pszenice po QQ bardzo rzadką. Siałem około 180 kg kwalifikatu (Ostroga). ale nie wygląda to dobrze gdyż wschody kiepskie były. Straszna tam glina i ciężko doprawić. Zastanawiam się czy dać CCC na rozkrzewienie i jeśli tak to kiedy ?
https://plus.google.com/u/0/photos/your … 8402400093
Dostała jeszcze w lutym 200l RSM 32. Może dodać azotu ??
ccc 0,5 litra plus 4kg siarczanu magnezu, musi być ciepło , końcem tygodnia chcę tez rozkrzewiać swoje.
Yokoslaw czy taka dawka ccc przy tej fazie pszenicy ma też działanie skracające? Czy w tej chwili nie będzie to miało wpływu?
tylko ją roskrzewisz.
A co z systemem korzeniowym ??
Planuję ok 180kg azotu dać na pszenicę wystarczy 1.5l ccc na skrócenie? Nigdy nie dawałem, i placki są denerwujące przy koszeniu. Nie zależy mi żeby była po kostki, dlatego wolałbym żeby mi ewentualnie gdzieś się położyła, niż żebym przesadził...
najlepiej na skrócenie w mieszance cc+modus
Albo cerone. A to czy ustoi 180kg to zależ od odmiany i pogody. Ja przy takim nawożeniu daję 0,2 modusa a jak nie ma kasy to nie daje nic...
Mi nie zależy, żeby była do kolan, tylko żeby była sztywniejsza. Zobaczymy na słabych ziemiach nie będę dawał w ogóle.
Grzesiu stabilan jest tani to czemu tego nie stosujesz a ile łądniejsza i wygodniejsza jest pszenica skrócona
180kg Azotu ? dobrze czytam czy saletry 180kg ...
180azotu, zależy jeszcze od roku, bo jak będzie sucho to chyba odpuszcze trochę. Wiem że te środki tanie, i nawet leży w piwnicy już 3rok ccc z 6litrów. Zawsze było zimno wiało lub za późno, i tak zawsze bałem się to dać. Inna sprawa, ze nie było dużej potrzeby, bo wcześniej mniej sypałem nawozów/ W tej chwili jak kombajn większy, to musi kosić a nie lizać z ziemi, dlatego więcej nawozu, to i skrócić/usztywnić chciałbym.
przepraszam ja ciebie bardzo ale ty produkujesz słomę czy ziarno ? bo to jest dość ważne pytanie
stabilanem pszenicy nic nie zrobisz złego nawet jak w złym momęcie zastosujesz
180kg azotu to jest jakieś 500kg saletry na 1 ha sory ale w życiu tyle nie dawaliśmy na żadną uprawę
Strony Poprzednia 1 … 65 66 67 68 69 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo