1,361 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2015-03-22 00:02:03)

Odp: Pszenica

Wojtas. Metadax top, masz porównanie z modusem?  Pytam bo niby metadax jest ciut lepszy bo rzeczywiście pobudza roslne do budowy korzeni a jak skraca?
No a cena przemawia na korzyść Modusa. Pełna dawka  metadax  to 125 zł a modusa jakies 95zł . Nigdy nie stosowałem pełnych dawek ale to dla porównania.
A może ktoś dotarł do jakiś wiarygodnych badań regulatorów wzrostu...

1,362

W zeszłym roku Stosowałem MEdax i jęczmień skrócił jak należy  a dawka była połowe z zalecanej ... w każdym razie jęczmień nie leżał  i łodyga była dośc twarda  pszenica  była by ok ale trza by było dać 80% dawki zalecanej   albo dodać jakiegoś stabilanu

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,363

Metadax  zalecany jest 0,8-1,25l  80% czyli 1 litr?

1,364

nieee kurde nie pamiętałem ulotki i nie chciało mi sie teraz sprawdzać i napisałem z myślą że 1l to pełna dawka ... mój błąd

sprawdzałem właśnie w zeszycie 
na jęczmien było 0.4 a pszenica 0.7 na ha . w tym że w pszenicy na sam początek poszedł stabilan w dawce 1l

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,365

Dałeś CCC? Hmm to kuż pierwsze kolanko u Ciebie. Bo jak nie masz to z tego co pamiętam środek w ogóle ( kompletni nic ) nie skraca tylko dokrzewia

1,366

ccc chce dać  ale jeszcze za zimno ... rozmawiamy o tym co było w zeszłym roku ...  a nie obecnym ...
pszenica ma 10-15cm  plus minus

1,367

Dwa pytania ozima w jakiej temp dokrzewiac i drugie czy jara tez można dokrzewic CCC?

Rolnik z powołania:-)

1,368

koło 10 stopni zeby co najmniej było

mdw

1,369

a jak z jarka, bo wujek mi biadoli ze za zadko posiał

1,370 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2015-03-22 21:56:36)

A jaką masz obsadę liczyłeś czy tak na pałę?
U mnie jest różnie od 340 do 400 pędów  i nie zamierzam niczym dokrzewiać. Chyba ze nagle się zrobi gorąco. Puki co jest zimno więc krzewienie postepuje naturalnie. Mi 500 kłosów starczy.
A jarą chyba też można tylko co by potem wody nie brakło....

1,371 Ostatnio edytowany przez wojtas (2015-03-23 17:16:58)

właśnie z tym ccc jest niby tak ze jare za bardzo tego nie tolerują ... bo niby skraca  system korzeniowy  i z kim by nie gadał na jare zalecaja moddusa lub podobne .. 0.2l wystarczy

na dzień dzisiejszy
http://zapodaj.net/463a099941f15.jpg.html

1,372

niezle gesta
Krzysiek ja nie mysle dokrzewiac siałem 300 ziaren ma kazda roslinka ma po 3-4 źdźbła wiec nawet jest troche za gesta, ale sie zredukuje bo nie dałem duzo N na start bo ok 55kg

1,373

Na chwasta chcem pryskać pszenice, czekać jeszcze czy już jechać? na jesien nie pryskana.

mdw

1,374

Chyba jeszcze za chłodno.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

1,375

Na jesień dawałem Komplet + Glean i mi miejscami przepuścił chabra.... Pod koniec tygodnia poprawka Aminopielikiem...

1,376

Moja "nędza" wygląda tak:

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/83b96f8c5113.jpg

Dostała dziś ccc na rozkrzewienie. W nocy i jutro niby deszcz może coś pomoże.

1,377

Rzutowo to siałeś? Bo nie mogę rządka znaleźć ?
A azotu ile tam masz?

1,378 Ostatnio edytowany przez mw_marcin (2015-03-25 21:11:56)

smile siałem accoredem talerzowym. to jedno z gorszych miejsc. Ziemi nie mogłem doprawić po orce 2xtalerzówka ciężka jak diabli 1x brona z wałkami 1x brona wirowa  i uprawowo siewny na bronie wirowej było za mokro.. Azotu jest około 85 kg w postaci  rsm. Nie poschodziło dobrze w grudzie, z tąd braki w obsadzie..

1,379

RSM. Niech się  wypowiedzą doświadczeni. Dla mnie za mało bo połowa azotu jest w formie amidowej....

1,380

Właśnie przez takie przesmyki kiepskiej pszenicy, sprzedałem pług i próbuję bezorkowo. Myślę, że wschody powinny być nieporównywalne. U mnie pszenica miejscami też podobnie rzadka, mimo super uprawy, pług za bardzo wszystko przesuszył.