21

Odp: Nawożenie dolistne

mocznik wiadomo łatwo sie rozpuszcza ale potrzebuje jeszcze dostarczyć potas i fosfór najlepiej dolistnie co rozpuścic jakie preparaty używacie i czy mozna je mieszać razem i czy można mieszać na przykład z opryskiem na chwasty
i jak to widzicie

22

fosfor potas to przez korzenie sie podaje

Rolnik z powołania:-)

23

to wiadomo przy nawożeniu zwykłym a dolistnie jakie preparaty jak sie miesz z opryskami na hwasty i z mocznikiem zna ktoś odpowiedz

24

Moim zdaniem to oszukiwanie samego siebie. Mikro jak najbardziej, bo musisz bardzo małą ilość dostarczyć roślinie do dobrego wzrostu. Makro tylko pod korzeń, bo wtedy są tam gdzie powinny być, i w odpowiedniej dawce. Myślę, że nawóz rozsypany wiosną na wierzch ziemi, da lepszy efekt jak dolistnie. To taka kosmetyka.

25

Opryskami na chwast..... kolego co środek to inne zasady. Np Apyros dodaj do wody mocznika i nie zadziała wcale.....

26

co Ty powiesz nie słyszałem o tym, a miałem troche dodac na lepsze pobieranie. dzieki za info

27

widzicie panowie ale w ziemi około 50 procent nie dociera do rośliny a dolistnie szybciej i mniej potrzeba a pozatym  co z korzeniami jak jest sucho liście ciągle pobiora wiec pytanie pozostaje jaki i w jakich proporcjach podac potas i fosfór jakie produkty i jakie ceny i ilości

28

grzesiu  nawozu można sypać tonami po tych naszych polach ale pamiętaj że jak brakuje  jakiegos składnika najczęściej u nas siarki  fosforu to azot sam za wiele nie da ...
dla tego masz odżywki  po których zastosowaniu widać lepszą robotę niż po wsypaniu nawozu  takie moje zaobserwowania

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

29

Odżywki sam stosuję, ale mi zależy tylko na mikroelementach. Pod korzeń daję wieloskładnikowe, także coś w ziemi zostaje i rośliny mimo wszystko coś wykorzystają. Takie mam zdanie, że odżywki poprawiają wygląd roślin, i samopoczucie rolnika. Wiadomo jak roślina ładniejsza, to plon wyda lepszy, ale nie oszukujmy się, jak ktoś chce fosfor i potas podawać przez liście, to nie wiem czy zastąpi nawożenie pod korzeń. Takie moje zdanie, to jakby powąchać kotleta i mówić że się najadło.... smile

30

ja niechce kotleta powachac a zjesc  i widze ze jakoś nikt zabardzo niema pojecia jak podać potas i fosfór dolistnie
wy ciagle mówicie ze korzeniowo no dobra zostało podane ale jest za mało rośliny na skutek pewnych uwarunkowań nie moga go przyswoic i co wtedy jak podac i co dolistnie jaki preparat urzyc to jest pytanie

31 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2015-03-22 18:56:10)

no jak podać? kup odzywki i czekaj az bedzie cieplej i pryskaj do tego z 8 kg mocznika i taz z dwa trzy razy w odstepach 10-14 dni, chwastami nie mieszaj, daj siarczan magnezu albo siarczan potasu choć tego drugiego nie stosowalem i nie wiem z czym można mieszać.

mdw

32

Siarczanu amonu w oprysku nie dawaj, bo na pewno nie polepszysz wink

33

już sie poprawiłem miało  byc magnezu tongue

mdw

34

Jokier jeżeli już to nawóz nazywa się, fertina, są o różnym składzie % coś w tym stylu
http://horticenter.pl/fertina-0-20-36-n … listny-6kg

35

joker-konin napisał/a:

ja niechce kotleta powachac a zjesc  i widze ze jakoś nikt zabardzo niema pojecia jak podać potas i fosfór dolistnie
wy ciagle mówicie ze korzeniowo no dobra zostało podane ale jest za mało rośliny na skutek pewnych uwarunkowań nie moga go przyswoic i co wtedy jak podac i co dolistnie jaki preparat urzyc to jest pytanie

Mieszaj, kombinuj, i płać
Ja z tego w zbożach daje siarczan, mikro max i bor
W porzeczkach idzie jeszcze  20-20-20 i miedź
Z humusem robiłem próby - ściema jak się dba o glebę to nie trzeba humusu a jak gleba chora to sam humus nie pomoże....

36

Odżywka MAXIMUS 20 20 20  cena 215za 15kg tj na 3 ha  w pełnej dawce a na 5 w połowie dawki   po 3 zabiegach tym  specyfikiem  rośliny gnają jak głupie 
ja w tym roku spróbuje samymi insolami   do tego siarczan i mocznik   Gospodarstwo doświadczalne  wioskę obok tak non stop jedzie i widać ze działa więc czemu by nie

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

37 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2015-03-22 20:21:37)

w napenie kupiłem najtaniej odzywke npk 19-19-19 + mikroelementy cos koło 150 zł za kg               
https://www.napena.pl

mdw

38

powiem tak ta ferina 18-18-18 wydaje mi sie ciekawym rozwiązaniem cena 131 za 15 kilo
opryskiwanie roślin - 3-5 kg / ha w 500-1000 l wody

zalecane stężenie - 0,2-1% (od 0,2 do 1 kg nawozu na 100 l wody)
ciekawa alternatywa dla nawozu jakieś głębsze doświadczenia ktoś posiada np. zarzucił pużniejszy nawóz po posianiu na rzecz tego jakie wyniki a moze ktoś wogóle zrezygnował na rzecz tego

39

fertine  tez miałem ale pryskałem po 200 litrów na hektar.

mdw

40

u nas duzo jada kristalonami z yara