Odp: Pszenica
Dałem jej trochę na dokrzewienie ale przeglądając dziś pogodę na przyszły tydzień przelotny deszcz i temperatura maksymalnie do 4-8 stopni więc chyba nić z tego później dostanie jeszcze raz modusa i ccc
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Strony Poprzednia 1 … 69 70 71 72 73 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dałem jej trochę na dokrzewienie ale przeglądając dziś pogodę na przyszły tydzień przelotny deszcz i temperatura maksymalnie do 4-8 stopni więc chyba nić z tego później dostanie jeszcze raz modusa i ccc
Jak kiedyś używałem ccc to mieszałem z czym była potrzeba mikro makro fungicydy.
Nic złego się nie działo.
Przy obecnej temperaturze CCC i wszelkie regulatory są zbędne. Pszenica pieknie się krzewi i będzie to robić chyba że temperatura przekroczy 12 stopni nie tylko w południe. Wystarczy dać jej jeść i poczekać cierpliwie.
Chyba że ktoś planuje plon na poziomie 10t To proszę.....
Ja miejscami mam 900kłosów 300x3. Policzcie lepiej ile macie pędów razem z tymi które już się oddzieliły od węzła a jeszcze ich nie widać. Moje niektóre rośliny mają 4 i 5 z czego widać 3.
Oczywiście najmocniejsza jest pszenica zasiana w talerzówkę po moich ekologicznych ziemniakach całe 13arów
Z drugą dawką jeszcze czekam, jak bedzie zmiana pogody na + to walę z grubej rury....
Podobnie jak ziemia pszenica ładniusia!
Tak jak pisze Krzysiek, kto ma rzadkie zboża po zimie, układ pogody sprzyja w tym roku krzewieniu idealnie, pod warunkiem że dostały wcześniej azot.
Wojtas ładna pszenica, poza tym twoje zdjęcia przekonały mnie do końca że ziemia jednak jest kulą
androl kulą ? co masz na myśli bo nie kumam
No że jednak nie jest płaska
Wulczas a jaka klasa? bo kolorek idealny!
Ja byłem oglądać swoje i dorzucę jeszcze po 100kilo saletry na pszenice, bo nie wiem co się z nimi dzieje. Te na słabych ziemiach pięknie się krzewią, a te na lepszych po rzepakach jakby nawet zmarniały od czasu kiedy byłem z azotem. Obsada niby jest, ale wątłe jakieś. Stanowiska po rzepakach.
Lepsze cięższe. Wolniej się ogrzewają. Jak dałes te 70kgN to poczekaj cierpliwie....
Może poczekam sam nie wiem, bo w niektórych miejscach to jakby gorzej wygladają jak te co Pietia siał w opóźnionym terminie.... Z tym że na pierwszych zdjęciach, bo obecnie u niego się ładnie pokrzewiły a u mnie nic,. Może masz rację, bo te słabsze ziemie, były na ziemiach gdzie było ciepło. Słabe pszenice wszystkie na zlewnych zalewajach...... Dałem 60kilo i ogólnie zawsze było ok, jakbym teraz dorzucił to później trochę opóźnię drugą dawkę najwyżej....
tu gdzie pokazałem jest 3b siane 170kg na ha 200kg saletry dostanie jeszcze może trochę ale nie wiele ... dodam ze jest tam gnój z pieczarek ...
Grzesiek pole na którym jest pszenica jest pagórkowate to znaczy z jednej strony jest V klasa a z drugiej IV a,b III i Trochę II a glińsko straszne pszenica na cały polu bardzo ładnie się krzewi i widać efekt nawożenia w tej chwili dostał 100 saletry i około 250 RSM. Tak jak pisze Krzysiek to jest dolnyśląsk u nas wiosna przyszła wcześniej inny klimat jak to powiedziała zdobywczyni złotych ust " SORRY TAKI MAMY KLIMAT"
A na poważnie zawsze możesz na słabsze miejsca posypać trochę na pewno nie zaszkodzi najwyżej 2 dawkę zmniejszysz lub trochę opóźnisz.
No właśnie coś tą pszenicę dusi. Normalnie nie przejmowałbym się gdyby na 4klasie nie ruszyłą, a ta na 4właśnie idzie jak burza a na 3jakaś zimniejsza ziemia i wszystko jakby pędraka miała pod sobą. Dziś znowu leje i nie wjadę....Nie ma co się na zapas martwić
to jak leje to trzeba się cieszyć ... bo sucho nadal ... a bez wody to tego nawozu można sobie sypać i tak nic nie za działa
Jakby tak ciapało przez święta to po świętach rzucę normalnie druga dawkę i po kłopocie. Jak ciepło buchnie to wszystko ruszy. O dziwo właśnie na suchej jak pieprz na 15cm ziemi pszenica ładnie się pokrzewiła. Tam gdzie mokro myślałem, że najpierw ruszy. Wszystko idzie trochę inaczej, bo wiosna zaczęła się na raty i dużo wcześniej.
Mój teść ma posianą pszenicę. Nie wie co to za odmiana, uprawia ją już kilka lat z własnego rozmnożenia. Wczoraj jak ją oglądaliśmy to kolanko było już oderwane ok 1,5 cm od korzenia. Trzeba by ją blokować, a tu zimno i mokro....
U mnie ludzie co posiali gęsto w granicach 300kg to samo pszenice bardzo wysokie. U mnie wszystko przy ziemi, na jesieni bez azotu i siane 180kg, na jedno może i dobrze..
pszenice sieje max 140kg/ha i widzę że przy wczesnych siewach można zejść do 100-110kg/ha
Damian a jakiś azot podajesz jesienią? Prawdę mówiąc muszę policzyć na przyszłą jesień masę tysiąca ziaren i wtedy zasiać jak zalecają, zobaczę ile wyjdzie i co z tego wyjdzie...
Strony Poprzednia 1 … 69 70 71 72 73 … 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo