1,421

Odp: Pszenica

140kg z kwalifikatu porządnym siewnikiem to tak i jeszcze zależy jaka masa 1000 ziaren, termin siewu i przedplon. Ja sieje w okolicy 340 nasion na m2. To nie mało.
Tylko ze u mnie jade w monokulturze zbożowej. Czasami tylko parę ha ziemniaka. Związku z takim chorym płodozmianem muszę opóżniać siew by mi go np nie zjadła ploniarka i choroby. Ploniarka i tak przylatuje ale zezreć wszystkiego nie zeżre max 10%. Kwalifikat czasami biore a siła kiełkowania mojego materiału to około 86% .
Tak więc te 200-220-230kg wychodzi
a jak siejesz 140kg  czy 110 to w jakim terminie i jak to potem prowadzisz?

1,422

ja sieje ok 300 ziaren na metr kwadratowy tj ok 150-160 kg i tak martwie sie ze bedzie za gesta, bo krzewi sie jak szalona

Rolnik z powołania:-)

1,423

ja jade juz z mocznikiem  na pszenice

mdw

1,424

bym jechał ale wieje że mało ciągnika nie przewróci . pojadę po świętach tym bardziej że jakieś przymrozki czy cuś.

Leszek   dla kolegów'

1,425

sieje końcem września po 25 ale od dwóch lat widzę że śmiało można opóźnić albo przy wczesnym obniżyć normę wysiewu, pszenica bez orki po rzepaku (jak łba nie urwie jutro zrobie zdjęcia) żadnego azotu na wiosnę miała 4-5 rozkrzewień. Mam też drugą sianą po burakach na wiosnę miała 3 listki. Tej rozkrzewionej podałem 100kg/ha saletry i dostanie dopiero na 1 kolanko następny azot. Po burakach 250kg/ha saletry poszło.

1,426

Panowie co powiecie o tym środku na pierwszy zabieg grzybowy? Cenowo wypada bardzo dobrze i ma dwie substancje. http://www.sklep.rudnik.agro.pl/www.skl … -EC-5L/983

1,427

Dziś widziałem pszenice jarą wysianą 21 grudnia nie samowicie wyglada

1,428

Grzegorz co do bumpera
na pierwszy zabieg jak ta lala.

1,429

ja bym jeszcze dołożył tebu dobrze czyści a po kiepskiej zimie jest trochę tego grzyba

1,430

Myślałem nad tebukonazolem jednak dam go na kłos. Poza tym sieję dużo rzepaku i nie chcę ''nadużywać'' tej substancji.

1,431 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2015-03-31 00:23:35)

Dodał bym Sarfun 500sc [karbendazym] tani a dodatkowo zadziała przeciw łamliwośc żdżbła i fuzoryjnej zgorzeli podstawy żdżbła i korzeni.Trzy substancje aktywne to już niezły wymiatacz na pierwszy [najważniejszy] zabieg.

1,432

Sarfun w mieszance jaką dawkę dać najlepiej?

1,433

Mondatak 0,9 L + Bumper [zwykły] 0,2 L [obydwa dają Bumper Super ale taniej] + 0,4L Sarfun 500sc -kompocik niczego sobie

1,434

Paweł rozumiem, że tą mieszankę masz już sprawdzoną w takich dawkach? Fajnie wypada cenowo niecałe 100zł.

1,435

Grzegorz na pierwszy zabieg do Bumper Super  trzeba by dorzucić  propikonazol i fenpropidiny,bo sam jest trochę za słaby.

1,436 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2015-03-31 11:37:38)

U mnie cenowo brutto w opakowaniach 5 L jest tak.Dawka na 1 ha.
bumper-       0,2 L =14 zł
mondatak-      0,9L=40zł
sarfun-           0,4L=22zł
siarczan mag - 5kg=10zł
                             -----------
                              86zł brutto

dodam tylko że w razie chłodnych dni [triazole + 12 C] można zrezygnować z bumpera i podać go póżniej a zastąpić Leander[fenpropidyna] 0,6 L/ha i wtedy Mondatak 06 L/ha +Sarfun 0,4 L
Można Leander 0,75 +Sarfun 0,4 ale czy warto?

Mam też informację dla tych co stosują Sarfun,że to ostatni rok sprzedaży i kończą się zapasy więc czas pomyśleć o przyszłym roku, kto ma dostęp.

1,437 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2015-03-31 11:43:03)

Grzegorz89 napisał/a:

Panowie co powiecie o tym środku na pierwszy zabieg grzybowy? Cenowo wypada bardzo dobrze i ma dwie substancje. http://www.sklep.rudnik.agro.pl/www.skl … -EC-5L/983

Jak dobrze to przeanalizujesz to "Bumper Super" cieńko wychodzi na pierwszy zabieg.
To dobre dla tych co opryskają i uważają że "spełnili swój św. obowiązek"

1,438

Jak zimno można dać http://www.sklep.rudnik.agro.pl/pl/p/Ya … -SE-5L/743
Albo zwykły topsin + coś jeszcze.

1,439

To chyba Pawła kombinacja wychodzi najlepiej, i cenowo i to że mimo wszystko będzie 3substancje.

1,440

Yamato 303 se też wymaga +12C i drogo wychodzi