1,441

Odp: Pszenica

a ja chyba jednak poleca capalo, na drugi bede mieszał, bo mam propiko wiec cos domieszam

Rolnik z powołania:-)

1,442

dać 2 dawkę azotu czy nie dać o to jest pytanie... Niby rośliny jeszcze mogą poczekać tylko patrzę w przód i widzę brak deszczu na północy. Praktycznie od dziś minimum 7 dni sucho

1,443

Ja dziś daję

1,444

Możecie zrobić jakieś zdjęcie Waszych pszenic? Miałem rozdzielać, ale biorąc pod uwagę pogodę nie wiem czy normalnie nie dać wcześniej drugiej dawki pełnej i zapomnieć o temacie.... Ogólnie jest pół na pół, jedna bardzo ładna druga dopiero zbiera się, przez to zimno wszystko się zatrzymało, i wzrokowo nie ma dużej różnicy.. Jakby się udało, to w  tym tygodniu może udałoby mi się posiać.

1,445

Dzień przed tymi deszczami poleciałem na pszenicę 125 kg mocznika .

1,446 Ostatnio edytowany przez yokoslaw (2015-04-07 17:55:54)

Tydzien temu sypłem po 220 kg mocznika, po 15 kwietnia poprawie saletrą po 150 kg na trzecią dawke i koniec, trzeba pamietac ze mocznik długo sie rozkłada

mdw

1,447

mocznik długo się rozkłada? what a fuck?

1,448

około 4 tygodni przy temperaturze gleby 10 stopni.

1,449

Cholera wydaje mi się że spóźniłem się z tym azotem. Teraz deszcz dopieo koło poniedziałku.  Chyb gleba jest dość wilgotna ale ale nawóz bedzie leżał do deszczu bo to saletra kędzierzyńska ( jak saletrzak ) Sypać czekać  poradźcie bo zbaraniałem.....
RSm by był super....

1,450 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2015-04-07 19:55:35)

Najpierw oprysk fungicydowy i po nim dopiero druga dawka.Inaczej to bezsens.Po kilku ciepłych dniach ma wrócić deszcz i ochłodzenie.
Ciepłe dni to okazja do zrobienia taniego oprysku z udziałem triazolu.

1,451

Paweł - dlaczego najpierw fungicyd a potem azot ??

1,452

W poniedziałek ma kropić. Dziś posypałem 280kgna  jutro kończe i biorę się za pryskanie.
Ile powinno byc przewy pomiędzy  opryskiem na chwasta a na grzyba?

1,453

to zależy jak szybko odpinasz opryskiwacz od ciągnika

1,454

Te trzy dni to daj jej oddechu tak się praktykuję.

1,455

rudemenes napisał/a:

Paweł - dlaczego najpierw fungicyd a potem azot ??

Azot wzmaga choroby grzybowe.

1,456

Dzisiaj pryskałem na grzyba + siarczan magnezu i na pytanie do sprzedawcy ile muszę odczekać z opryskiem na chwasta mówi że tydzień, prawda czy fałsz ?

1,457

ile nauczycieli tyle praktyk ... ciężko powiedzieć ale raczej te 2-3dni  dać oddechu niech przerobi roślina po cześci

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,458

albo trujesz albo leczysz

1,459

Panowie mam problem z pszenicą wygląda nie ciekawie. Generalnie bym to olał ale obok ma sąsiad 10ha , mojeje tylko 1,3. Obie są po ziemniakach tych samych tj ziemniaków było 11,3ha   uprawiał kolega. Jego bezorkowo piękna moja po pługu porażka. ( o wyższości nie orania nad oraniem  w innym wątku) Muszę ją postawić na nogi dołożyć ale musi bhyć lepsza.......
Z dolistnym dokarmianiem mam tyle wspólnego że coś tam daję zawsze przy T1 T2.
Zaproponujcie jakąś zupę albo kompocik co ją postawi na nogi. Generalnie ma cięzko bo kawałek mimo że jest lekki IVB Va to jest zimny i mokry.  Wczoraj dostałą 1% roztwór saletry wapniowej. Herbidydem jej nie męcze puki co....

1,460

U mnie pszenżyta na jesieni wyglądały pięknie poszło 250kg poli 8 i już 250kg saletrzaku i podobnie jak u ciebie szału nie ma. Dodam, że kilka pól gnojonych dodatkowo a nie gnojone wapnowane i też nie wiem co dać. Myślę o azocie jeszcze raz