101

Odp: hodowla trzody chlewnej,chlewnie i wyposażenie

soja... jak pięknie to brzmi. A nie myślałęś androl by w tucznikowej paszy zamiast soi stopniowo wprowadzać łubin??? Jest jedna pewna odmiana o nazwie taper. 45%białka ogólnego, śladowe ilości alkaloidów, co daje duże możliwość. Sam osobiście sypie do 15% i nic się nie dzieje. A cena. to zależy co znajdziesz ale nawet i tysiaka mniej na tonie jak soja.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

102

Łubiny u mnie coraz słabiej plonowały, choroby chorobami ale i ziemia coraz bardziej zasobna co 3 lata obornik, co 4 wapno a one tego nie lubią. Jeżeli dostanę tapera to spróbuję kawałek.
Łukasz no to może tutaj o chorobach. Jeżeli trafiają Ci się urodzone martwe i mumifikaty to parwowiroza już jest. Można szczepić naturalnie czyli dać losze do pożarcia kawałek łożyska, tak robią niektórzy a w naturze dziki.

103

No tutaj o świnkach może pisać będziemy vo się śmietnik robi w tamtym wątku.
Co do łubinu to jak tak słabo plonuje to po taperze bym się rezultatów nie spodziewał. Daje on 2 max 2,5t z ha. Co prawda lubi lepszą ziemie. Na 4a ale lekko kwaśnej sypał/mi/najlepiej.
Co do leczenia naturalną metodą to dobrze sprawdza się to przy biegunach u prosiąt. Podsuwamy maciorze pod nos odchody od chorych prosiát. Po kilkunastu godzinach od podania w mleku pojawiają się pierwsze przeciwciała. Lepsze to niż co niektóre antybiotyki i nic nas nie kosztuje...

104

Laszek napisał/a:

nie no ważyłem ile mam zboża w taczce więc mniej więcej powinno być ok. Może ciut za dużo mączki rybnej... Na tonę dawałem tak: 100kg śruty sojowej, 40kg mączki rybnej, 25kg premiksu http://www.eurolpol.com.pl/index.php/pr … derq.html, no i 835 kg zboża w dawkach po 1/4 jęczmień, pszenica, żyto, kukurydza

Wcjakiej cenie ten premiks? Obecnie jade na sano. Trochę drogo ale zero problemów z biegunami itp...

105

Androl jakich wymiarów masz kocje i dla ilu sztuk je masz?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

106

Dla prosiąt odsadzonych 1,8 x 9, warchlakowy 3 x 9 i 3 tucznikowe 4,5 x 9, wszystkie łącznie ze schodkami i stołówką. Mam po 4 lochy w grupie rzadko zdarza się odsadzić poniżej 40 szt ale bywa i czasami ponad 50 wtedy uprzedaję parę szt mam kojec rezerwowy w części dla loch. Teraz jesienią zalałem fundamenty pod rezerwowy i izolatkę, na zgłoszenie 4,8 x 7,3.

107 Ostatnio edytowany przez Łukasz8468 (2014-12-07 17:55:16)

androl napisał/a:

Łubiny u mnie coraz słabiej plonowały, choroby chorobami ale i ziemia coraz bardziej zasobna co 3 lata obornik, co 4 wapno a one tego nie lubią. Jeżeli dostanę tapera to spróbuję kawałek.
Łukasz no to może tutaj o chorobach. Jeżeli trafiają Ci się urodzone martwe i mumifikaty to parwowiroza już jest. Można szczepić naturalnie czyli dać losze do pożarcia kawałek łożyska, tak robią niektórzy a w naturze dziki.

Nie ich w tym stylu. Nie ma martwych sztuk. Problemem jest to że jest mało sztuk w mięciel i jeżli się już urodzaj to locha często przydusi kilka sztuk.

bambreras nie słyszałem o takiej technice. My standardowo telefon do weterynarza on na biegunkę daje antybiotyk , żelazo. I po tym zazwyczaj wszystko jest dobrze tylko parę złotych lżej w kieszeni sad

108

to ja ci powiem tak kiedys muj kolega mówił mi ze martwych świni prosiat wyciżali narzady nerka trzustka jelita mielili i dowawali maciorom do paszy aby wyprodukowały przeciwciała do prosiat które maja sie urodzić

109

Łukasz co za konował przy biegunce daje żelazo ?

110

żelazo przy biegunce??? chłopie to tak jak przy sraczce dodatkowo napić się maślanki i ogórkiem zagryźć... A antybiotyk to pewnie tradycyjnie proszek spiracol do wody?

111

Łukasz a masz jakieś kojce czy klatki porodowe ??? Gdy jeszcze nie miałem kojców porodowych to wyspawałem kilka lekkich klatek z podłogą drewnianą i blaszanym korytem, można było je wstawić do każdego kojca i problem zagnieceń znikł.

112

to co dajecie świniom na rozwolnienie i nietylko im

113

Jeżeli trafi się biegunka poporodowa to enorobiofloks iniekcyjnie, na 3 dzień żelazo i doustnie
http://weterynaria.bayer.com.pl/index.p … a-dla-swin  lub jakiś tańszy zamiennik i po problemie z biegunkami przy maciorze, przynajmniej u mnie.

114

Carbotox z biofaktora .ale to dla wiekszych. Kg na tone paszy. Wiaderko 10 kg okolo 160 ZL. efekt szybki i skuteczny. Dla malych to enrobioflox zalatwia sprawe. Kolega swinki trzyma a moj lekarz ma lepsze ceny . enrobiofloks jakies 45 za litr... kurczakom daje przez 3dni po litrze

115

No ja z całkiem małymi już do czynienia/mnieć nie będę, przynajmniej naradzie. Jed AK piki miałem to starałem się by maciora przez pierwszy tydzień miała dostęp do dochodów prosiaków. Ona już wiedziała co z tym się robi. Do tego gdy już trzeba było to enrocin 5%,  tylko ostrożnie bo łatwo przedawkować u malutkich prosiaków.
U starszych około odsadzenia w paszę idzie cynk i zakwaszacz, w dodatku do wody przez 2tyg tiamulina i doxyfort (na mykoplazmę, adenomatozę i biegunki).
Co do klatek mam 3kojce na chandel :-)

116

Pytanie. Czy ktoś z Was miał do czynienia z hodowlą zachowawczą? Świnie rasy zlótnicka pstra i biała i puławskie. Czy jest dużo pieprzot z tym związane? Papierologia,  kontrole, opłaty itd? Wiem tyle że trzeba pierw zakupić stado łącznie z knurem, zgłosić to do polsusu lub do Akademii rolniczej w poznaniu (zależnie od rasy), prowadzić jakiś rejestr (ale jaki) no i najważniejsze do każdej maciory rocznie przysługiwać będzie w nowym prow 1140zł dopłaty (dobrze licząc to tyle co zje i na podstawowe szczepienia).
Może ktoś to rozwinąć i po opowiadać Donieck w temacie?

117

Jeśli będziesz miał niedaleko do jakiejś ubojni co bije takie świnie w lepszej cenie to możesz spróbować ,ale przyrosty złotnickiej to tak do 70kg są dobre a potem to już tragedia .

118

>Przepraszam za moją nieobecność ale miałem zawalony tydzień. Co do klatek to mam jedną tylko u mnie się nie sprawdziła gdyż maciora która chodziła cały czas wolno w klatce wariuje,jest nie spokojna , (problem z wgonieniem maciory)dlatego u mnie porodówka jest bez klatek. Nasz  weterynarz jest jaki jest a sam żadnych witamin ani antybiotyków nie daje. Dzięki za odpowiedzi, muszę zadziałać coś w tym temacie bo będzie tragedia

119

Czy ktoś tu na forum prowadzi tucz kontraktowy z Agri Plus?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

120

Chłopaki pytanko do hodowców. Jakie ceny trzody prognozujecie na ostatni kwartał tego roku. Na dziś cena nie zachęca bo ledwo 4netto. Utrzyma się czy może wzrośnie/spadnie? Mam prosiaki do wstawienia i nie wiem czy się pchać w większą ilość?