1,501

Odp: Pszenica

Pajej napisał/a:

potrzebuje tanie rozwiazanie na 2 liscienne w ozimej ze szczególnym uwzglednieniem fiołkowatych, granstar załatwi sprawę?
pytam w imieniu sasiada

Taniej to chyba wyjdzie Trimax. Ja tym robiłem poprawkę na dwuliścienne. Koszt ok 35 zł/ha

1,502

dzięki jak w sklepie bedzie to mu kupię

Rolnik z powołania:-)

1,503

Zamów w Chemirolu, bo to ich produkt i do domu przyślą.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

1,504

nie bede sie wygłupiał dziadkowi trzeba na 1ha i na juz wiec kupie mi w sklepie

1,505

Panowie pszenica już nadaje się do skracania i jak warunki pozwolą to pewnie dam z litrę ccc i na tym zakończę. Myślę,że śmiało ustoi. Jednak jak już w kilku miejscach pisałem, ze pszenica jest miejscami bardzo nierówna. Jaki wpływ miałby antywylegacz na krzewiącą się pszenicę w takiej dawce? Różnica jest duża i powiem szczerze, że nie mam zielonego pojęcia czego takie kiepski wschody mam na cięższej ziemi.....

1,506

Zamiast ccc lepiej dać 0,6l medax top.Koszt  to ,,dwa wiaderka'' pszenicy i zamiast skracać system korzeniowy pobudzisz go.CCC robi więcej spustoszenia niż pożytku ,Zwłaszcza że jest nierówny łan i w tej fazie jest burza hormonów

1,507

a dlaczego nie moddus?

1,508

A dlaczego modus?
Ja też w tym roku chce medax dać

1,509

ja zawsze moddus dawałem, w czym medax jest lepszy?

1,510

Cena http://www.sklep.rudnik.agro.pl/pl/c/Re … rostu/63/2

1,511

Wiedziałem, że będą takie odpowiedzi. Zauważyliście że zwykły ccc skraca korzenie? A jeśli wypośrodkować dawkę Medaxu to wychodzi litr czyli około 100zł, to jak nie wiem jakie wiaderko trzeba żeby zmieściło się tyle pszenicy...

1,512

Grzegorz gdyby CCC miało same zalety to nikt by nie wymyślał innych środków na dodatek 10x droższych

1,513

Krzysiek może masz rację ,a może niekoniecznie. Nie wiem. Jednak zapytam , dlaczego sam stosujesz odchwaszczanie za 83zł a nie za 130zł big_smile ???

1,514

Bo są skuteczne....

1,515

W tym roku natura znacznie skróci.

1,516

Myślę, że gdzie będzie gniazdo takiej słabej, to dam bieg wyżej i wyjdzie około pół litry na hektar. W sumie nie ma tego wiele to nie ma czym sobie głowy zawracać.

1,517

Modus nie skraca tylko usztywnia.Jak jest zimno i mokro działa mizernie .Jak gorąco nie można go mieszać.Droższy.To główne powody że zrezygnowałem z niego.

1,518

dobra dobra ... grzesiu a czy ty dajesz zawsze pełne dawki ? wszystkiego ?  nie lepiej np  dać 0.4 medaxu  do tego 0.8 stabilanu i po kłopocie   masz pewnie i dobrze  zamiast medaxu dac 0.2 moddusa i też jest dobrze więc mieszanina  nie wychodzi 100zł   coś pisałeś gdzieś że nigdy nie skracałeś a  teraz się za to bierzesz więc nie przesadzaj i nie wywalaj zbędnych pieniędzy  tylko  stosuj jak ludzie piszą ....

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,519

No tak, chcę dać mimo wszystko mniej niż więcej. Jednak widzę jak u nas stosują zwykłe ccc i w dużo większych dawkach, i pszenica ładnie wygląda.  Teoretycznie pszenica nie leżała nigdy, na most, to przy małej dawce regulatora ustoi. Jak się położy gdzieniegdzie, to też nie będzie końca świata. A biorąc pod uwagę jak pszenice zaczynają wyglądać wolę dać lepszy zabieg grzybowy, niż skracający.

1,520

Krzysiek napisał/a:

Porządny tj skuteczny 85zł brutto Mój sprawdzony atlantis0,33l +granstar 25.
Co prawda atlantisa powinno być min. 0,5l ale w tej dawce działa. Mam to z kumplem sprawdzone kilka lat.  Nawet dawki 0,25 dają radę ale wczesną wiosną lub jesienią.
W zeszłym rokiem miałem owszem problem tam gdzie pszenica wygineła chwasty w czerwcu wyskoczyły ale  pryskałem dość późno, ale nie poprawiałem.

Krzysiek możesz powiedzieć o jaki granstar dokładnie chodzi, bo sprzedawca w sklepie powiedział, że  może byc problem z przytulią. W tym roku jest bardzo wyrośnięta. Chyba, że chodzi o granstar ultra? Nie chciałbym znowu jeździć i poprawiać ....