101

Odp: Wiosna 2015

No piździ..... burze piaskowe przed domem za domem.....

U nas w sobote sypali wały szparagom. Dzisiaj burza piaskowa na tych polach

103

wieje i zimno jak diabli .... gówniana pogoda

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

104

byłem dzisiaj w Rypinie po owijarke i tak zwiewało z pul że nie szło jechać.

105

Siew zakończony ! big_smile tylko po walowac... wink

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

106

Objeździliśmy pola moje i kolegi, żyto hybrydowe i rzepak powoli ale rosną. Jęczmień ozimy, pszenica i pszenżyta stanęły albo wyglądają gorzej niż tydzień temu. Gdy tylko pogoda pozwoli biegusiem odgrzybianie + zasilanie dolistne.
Kolega ten co ma jęczmień ozimy po kurzaku 2 razy pryskał jesienią na grzyba, nie pomogło  przejeżdżaliśmy koło tego jęczmienia ja bym go likwidował.

107

Sam narzekam że mam część pszenicy bardzo rzadkiej, reszta naprawdę ładna. Jednak ogólnie nie są za gęste i grzyba na razie nie widać. Znajomy posiał jeden kawałek bardzo wcześnie i gęsto. Pięknie to wyglądało, ale ostatnio coraz gorzej żółknie. Wszystkie pszenice, które mocno pokrzewiły się już na jesieni w tej chwili są mocno porażone i żółkną. Rzepaki wyglądają na prawdę potężnie, zobaczymy co z tego wyjdzie. Robali nie ma wcale, mimo to dostał dursbanem po głowie w razie czego. W naczyniach tylko pszczoły się potopiły i kilka much.

108 Ostatnio edytowany przez PawełS.64 (2015-04-19 17:28:11)

Grzegorz u mnie sytuacja identyczna do opisanej przez Ciebie ,chociaż dzieli nas 500 km
.Do tego sucho i zimno z porannymi przymrozkami włącznie.
W nadchodzącym tygodniu druga dawka RSM-80 kg/N ha, na pierwszą poszło 90 N.

109 Ostatnio edytowany przez sławek77 (2015-04-19 19:23:12)

U nas też zboża wyglądają nieciekawie, w tej chwili na pewno gorzej niż tydzień temu, oczywiście są wyjątki, im później posiane zboże tym wygląda ładniej, deszczu i ciepła potrzeba. Rzepaki są ładne

110 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2015-04-19 19:40:13)

Byłem dziś jeszcze raz na polach, i zdecydowałem że pszenice po burakach przesieję jarą pszenicą. Rzadkie i marny plon byłby. Pojadę jeszcze po gniazdach, gdzie słaba pszenica i posieje jeszcze raz. Dodatkowo pojadę może w tym tygodniu z odżywką. Jęczmień ozimy, jak będzie cieplej dostanie odżywkę i na grzyba, bo rusza go mocno. Ogólnie całkiem inaczej wyglądałoby jakby było ciepło. A i jeśli o temperaturę chodzi to dziś wyjątkowo ciepło 5stopni, wcześniej było kilka dni po 3 stopnie u nas... klimat się przekręca co roku inaczej, w grudniu było cieplej.

111

A u mnie po 2 tyg od siewu nie wzeszlo jeszcze nic sialem po qq ale puki co jest za zimno i sucho wczoraj sypal snieg

Poblogoslaw panie tych co wynależli grzechotki i klucz pneumatyczny z przeglubem oraz kompresor-skrzynia uczy cierpliwości!!!

112

Właśnie dlatego,że wszystko stoi zdecydowałem, że przesieję. Bo wbrew pozorom jak przyjdzie ciepło to wszystko buchnie do rośnięcia i wyrówna się.

113

znaczy że jak w pszenicy ozimej chcesz wsaiać jarą ?  przecież to będzie masakra  bez randapu na żniwa się nie obejdzie ....  będzie taka mieszanka
chyba że ozimą likwidujesz do 0

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

114

U mnie sąsiad 2 razy tak robił i wyszło ok tylko w żniwa trzeba poczekać, aż jara dojdzie.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

115

ja robiłem tak tylko raz. nie było problemu

116

Wojtas wykoszę później i po kłopocie. Pszenica ozima z jarą na żniwa wychodzi tydzień góra dwa później. To zanim obrobię wszystko, to się ustanie. Na pewno wolę później mieć co wykosić niż zebrać 2,5tony  wcześniej. To tylko 2.5hektara, to się nie spinam z nimi za mocno.

117

byłem dzisiaj koło Piły, pierwsze rzepaki zaczynają kwitnąć, ale nie o tym chcę napisać. Pierwszy raz widziałem dzisiaj takie zadymki piaskowe na polach. Miejscami na drodze było widać na parę metrów. Straszne ilości ziemi są wywiewane z pól. Oglądałem przy okazji magnuma i niewykluczone , że się zdecyduję.

118

Erozja wietrzna w tym roku w Polsce jak u Jankesów.

119 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2015-04-20 20:55:45)

Ja na podwórku za każdym kamyczkiem, za każdą przeszkodą mam mini zaspę piaskową.
Najgorzej jak ktoś poleci gładkim wałem po siewie...
Wstawiałem fotki jak od sąsiada przewiało do mnie 6cm gleby na szerokości 6-12m w wzdłuż całego pola
Żyto nieźle było pokaleczone przez to co poleciało dalej...

120

Marek to jaką trasą jechałeś?

E 516 na części
Telefon 695 076 269