Odp: Wiosna 2015
grudziądz, świecie, mąkowarsko,więcbork , złotów
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2015
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 27 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
grudziądz, świecie, mąkowarsko,więcbork , złotów
Przez to wietrzycho przewiało mi zatoki... Dziś tak nie wieje. Powiedziałbym cisza w porównaniu z tym co wczoraj. Mimo chorubska biorę opryskiwacz i na pole...
JA czekam do jutra dziś zimna noc od jutra spokój z zimnem i wiatrem. Tobie też to radzę. Mnie wczoraj wieczorem oczy od piachu bolały.... Dziś jest ok
Byłem wczoraj w Poznaniu i powiem że ogólnie rzepaki wyglądają ładnie, zboża w miarę dobrze wyjątkiem jest jęczmień ozimy, na trasie nie widziałem żadnego przyzwoitego jęczmienia, niektóre nadają się tylko pod pług
Ja z opryskiwaczem pewnie dopiero po jutrze ruszę gdy temperatura się ustabilizuje i zboża się otrząsną po tych zimnych nocach.
ja jutro z n na oziminy, a z opryskiem to nie wiem kiedy, po jjutzre???
Ale wiatrz. Aż łeb urywa... Właśnie zabrali prąd bo taka wichura ze na polach Tornada piaskowe...
Nawet pogoda w dosłownym tego słowa znaczeniu, piaskiem nam w oczy.
Kolega przed chwilą dzwonił że czeka z opryskiwaczem w polu aż wiatr przycichnie, a ja zastanawiam się czy zalewać opryskiwacz. Następne 3 dni prognozują z takim samym wiatrem a później możliwe opady :uuuu:
ja wiedziałem że tak będzie
Przyroda przyspieszyła u nas bardzo. Widzę, że rzepaki może uda się przetrzymać bez ochrony na słodyszka. Mimo chłodów rzepak rósł, a nalotów nie było. W tej chwili już się pokazują, jednak rzepaki już zaczynają kwitnąć to myślę że zanim będzie duży nalot to rzepaki na dobre zakwitną. Nie wiem czy u nas ludzie przestraszyli się,powtórki z rozrywki z zeszłego roku, czy zapodali na rzepaki zbyt duże dawki regulatorów. U mnie i u ojca rzepaki piękne grube rozłożyste i jeszcze trochę postoją. U ludzi na polach widzę z reguły cienki pęd główny, i ogólnie bardzo wątłe rośliny wybite do góry bardzo słabo rozgałęzione. Wyglądają jakby porażone opryskiem.
może głogne?
Mój jak dzis byłem w południe oglądac, tojiscie zaczynają wiednąć...
Grzegorz, wątły wysoki to raczej nie regulowany. Tak wyglądał mój nie skracany w ubiegłym roku. Rok był jednak dogodny pędy boczne puścił wyżej dorósł prawie do 2 m i dał prawie 4 t na ziemi żytnio-ziemniaczanej. W tym roku wygląda potężnie rozkrzewienia od samego dołu, czy plon będzie porównywalny ?
Androl, powiem Ci szczerze, że one właśnie wyglądają jakby były głodne. Dziwne jest to ,że takie rzepaki są u ludzi którzy zawsze mają plony na możliwie dużym poziomie, i zawsze wszystko zadbane na tip top. W zeszłym roku w okolicy 80 procent może więcej rzepaków leżało, i może ujeli azotu. Wrzucę może jutro jakieś zdjęcia.
Głodne mogą być. Znajomy duży rolnik z kolei przekarmił kurzakiem nie utrzymał go jesienią przy ziemi, poszedł w pęd który zimą obumarł. Dziwnie obecnie wygląda rozkrzewia się i rozkłada po ziemi. Tylko na jednym polu ma ładny, też na kurzaku, ale siany tydzień później bo siewnik nawalił.
Ja miałem siany później o ok tydzień niż pozostałe rzepaki. Na jesieni wyglądało to gorzej, jednak teraz o dziwo się odwróciło. Powiem szczerze, że co roku jest inaczej, i sam już nie wiem jak to wszystko uprawiać....
A jest sens jeszcze pryskać taki rzepak? Za chwilę mocno zacznie kwitnąć. Ja w tym roku mniej zajmę się słodyszkiem na konto pryszczarka, który robi więcej szkód w ostatnich latach.
tez takiego nie pryskałbym, słodyszek siedzi na kwiatkach i zapyla, a nie szkodzi
A o asahi na pryszczarka pamiętacie bo ja w tym roku też zapodam
http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=1555&p=8 post 152
U mnie w końcu zaczyna padać , nie duży ale może się rozbuja , niech pada bo sucho.
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 27 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2015
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo