1,521

Odp: Pszenica

wink helm tribi

1,522

Miałem dzisiaj pszenice skracać a tu w nocy -3. jeszcze jest -2 na termometrze

mdw

1,523

Krzysiek hełm zatribił? Bo ja nadal nie wiem... :hmmm:

1,524

yokoslaw napisał/a:

Miałem dzisiaj pszenice skracać a tu w nocy -3. jeszcze jest -2 na termometrze

yukoslaw  mi odradzili przy tej suszy skracanie duże ryzyko.

1,525

Wiem własnie ale po rzepaku mam szczote,  poczekam do przyszłego tygodnia.

mdw

1,526

ja też jutro dam  wspomaganie w oprysku po niedzieli  ma padać to podam i jeszcze czeka RSM ale po siewie qq rozleje.

1,527

Byłem dzisiaj na pszenicach i ogólnie jest dobrze, grzyba nie widać, tylko chwaściory....
Myślałem czym to w końcu opryskać, bo wcześniej normalnie nie dało rady wjechać, albo rzepak uciekał w górę i on był ważniejszy... Rzepak gdzieniegdzie trafi się jednak najwięcej jest przytuli. Myślałem żeby dać w końcu atlantis na miotłę a na dwuliścienne normalnie aminopielikiem opryskać. W zbożach jarych używam aminopielików i chwastoksów i jestem bardzo zadowolony, bo efekty są takie, że nigdy nie poprawiałem po nich. Co myślicie, o tym?

1,528

atlantis +sekator spróbuj to zapomnisz o aminopielikach i innych takich

1,529

jeśli chcesz miotłę i przytulię to daj 0.4 atlantisa + 0,1 sekatora, nie dawaj atlantisa z żadnym regulatorem wzrostu ( mcpa, dicamba... ) bo poprzypalasz

1,530

mnie dzis w ciula zrobił opryskiwacz, cos sie stało z manomertem, ustawiłem jak zawsze i opryskałem na jednym opryskiwaczu o 2 ha za duzo, zorientowałem sie po opryskach, że wskazowka manometru nie opada do zera tylko zatrzymuje sie na 2 atmosferach... było pryskane na grzyby i skracanie, dobrze ze nie na chwasty

Rolnik z powołania:-)

1,531

Dzięki, czyli zabieg mimo wszystko zamknąłby się w 100zł na hektar. Ogólnie nie chodzi mi o to żeby było jak najtaniej tylko żeby było dobrze. Miałem nie kombinować opryskać lancetem, czy huzarem jednak musiałem poprawiać, w zeszłym roku przytulię bo przepuścił. A w tym roku myślę, że tylko z nią będzie największy problem.

1,532

Wczoraj byłem na polu pryskanym 0,32 atlantisa + 25g helm tri bi i już przy tej dawce tam gdzie się ciecz nałożyła widać odbarwienia. Tak że nie wiem jak by wyglądało pole po pełnej dawce

1,533

Kurde Krzysiek ja to Ciebie przepraszam. Jak napisałeś Helm Tribi, to nie przyszło mi do głowy że to nazwa oprysku tongue Przez to dopytywałem się.... dopiero dziś zobaczyłem, że to zamiennik granstaru.

1,534

Grzegorz apyros plus 1l chwastoxu turbo i pole czyste

Rolnik z powołania:-)

1,535

ile głów tyle pomysłów wink

1,536

O jęczmieniach się w tym roku nie wypowiadam bo ich po prostu nie będzie .... zamarły i usychają .... cięzko będzie .... pszenica jakoś daje jeszcze rade ale jak długo  ?? skracać nie trzeba już w tym roku bo pogoda skróciła  wrrr za sucho   ale przytuli nie przeszkadza rośnie  bez oporów .....

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,537

Też widzę że po roku rekordowych plonów, ten zanosi się na byle jaki pomimo naszych starań i wydanych złotówek.

1,538

Dzisiaj stwierdziłem że lepiej nie patrzeć na pole aż do żniw, szkoda nerwów

1,539

Nie ma reguły na te zboża, szczerze mówiąc, bo co kilka metrów jest inna ziemia i inaczej wygląda. Te pszenice które dobrze weszły w zimę, wyglądają naprawdę dobrze, jednak te słabsze jakby wcale się nie ratowały.

1,540

Tak jak Grzegorz mówisz. Właśnie wróciłem z pryskania pszenicy na grzyba. I widzę że jak po zimie była mocna to jest mocniejsza, jak słaba na mokrym kawałku to się wzmocniła troszkę ale jak słaba na suchym kawałku.... to szkoda  gadać. Wody!!!