Odp: Kukurydza Na Ziarno
W mojej okolicy kuku będzie tyle samo co inne lata .
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Kukurydza Na Ziarno
Strony Poprzednia 1 … 38 39 40 41 42 … 98 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
W mojej okolicy kuku będzie tyle samo co inne lata .
Pierwsze 10 ha kukurydzy już rośnie
odważnie jakoś się lękam . może pod koniec tygodnia wystartuję ale to zależy od pogody.
ja tez nie szybciej, ale juz sieja u nas
kolegę mam nerwowego aż się pali do siewu to mu ulże i pierwszemu posieję . będę mniał jednego z banki . żeby jakieś ciepło zapowiadali ? to bym walił a tak wsieję i będzie stało jak w worku . w ubiegłym roku kuku. siane 3 tygodnie póżniej a w ciepłą ziemie były lepsze i mniej zestresowane jak te wsiane w zimną ziemię . ale nigdy nie trafisz co lepsze.
ja dopiero wczoraj gnój pod qq zaorałem a kumpel po sąsiedzku na polu już 80 ha zasiał. Ta firma, ten siewnik tylko teraz ciągnie go Claasem Axion 850
https://www.youtube.com/watch?v=c2IIsSJERf8
leszek u nas juz tez startuja lechu juz ostro jedzie masejem
Ja jeszcze z tydzień poczekam. Od 27 chyba zacznę albo zaryzykują i w tym już coś posieję. Na ziarno nie tak źle jak dostanie przymrozku, gorzej jak na kiszonkę bo już tej masy nie osągnie
No właśnie mi jeden kawałek w zeszłym roku pociągło i już nie było tej masy.
Ja jutro kończę rozwożenie pomiotu pod kukurydze.
Dziś podczas objazdu pól zobaczyłem że rolnik który na kiszonkę ma zawsze najładniejszą ma już zasianą.
Dziś kolejne parę hektarów posiane. Jest sucho jak diabli. Fajnie się uprawia.
pierwsze 20 ha posiane , kurzy się że czasem nie widać znacznika , jeszcze 120 i po robocie , chyba że koledzy poproszą bo mają 1600 ha do posiania też zaczynają , pozdr,
ile czasu wschodzi kukurydza, bo nie wiem do kiedy moge czekac na deszcz
jak ma wodę to i cieplo to ze 3 dni ale na dziś to strach ze nie powschodzi na piachach w ogóle . bez deszczu będzie klapa.
3 dni? jak zboze wschodzi tydzień...
3 tygodnie raczej. Ja dziś zakończyłem. Tylko patrzeć czy dzik nie zje.
http://youtu.be/AAr38ASQdm4
dwa lata do tyłu na 3 dzień mniała kolce i gotowa do wyjscia ciepło i wilgotno , sam byłem w szoku .
po sąsiedzku na polu to kumpel siał w środę tydzień temu tak na 4-5 cm głębokości to teraz ma dopiero tak 1,5cm kiełek
ja siałem we wtorek, a na dziki zabezpieczyłem jakims repelentem od mysliwych
Strony Poprzednia 1 … 38 39 40 41 42 … 98 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Kukurydza Na Ziarno
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo