141

Odp: Wiosna 2015

21 stopni i nic , deszczu niema i raczej nie bedzie szkoda.

Leszek   dla kolegów'

142

W południe zaczęło się chmurzyć i nawet kropla nie spadła, teraz się rozpogadza. Susza :uuuu:

143

znając naszą pogodę będziemy mieli deszcz na żniwa sad(

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

144

U mnie dzisiaj popadało, ale wczoraj byłem po stół do rzepaku w okolicy Ostrowa Wlkp. to tam taka susza że jak siali kukurydzę to jeden wielki tuman kurzu. Po drodze ludzie orali rzepaki i zboża, bo wyglądały strasznie, rzadkie i pożółkłe.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

145

jak to kiedyś mawiali nie pada kiedy proszą ale wtedy jak koszą .

Leszek   dla kolegów'

146

U mnie wczoraj to jak ksiądz kropidlem z rana i potem z wieczora.. A kurzy się ze masakra. Dziś jadę orac obornik i aby pług szedł w ziemię wink

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

147 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2015-04-27 06:18:08)

A u mnie nawet troszkę zmoczyło.. Na bieżące sprawy wystarczy jednak przydałoby się dużo więcej.

148

a u mnie susza, kuku prawie tydzien w ziemi i ziarka całe bez kiełkow

Rolnik z powołania:-)

149

Grzegorz89 napisał/a:

A jest sens jeszcze pryskać taki rzepak? Za chwilę mocno zacznie kwitnąć. Ja w tym roku mniej zajmę się słodyszkiem na konto pryszczarka, który robi więcej szkód w ostatnich latach.

Nie mam zbytniej praktyki w rzepaku. Ale zakwitnięte były tylko pędy główne a wszystkie poboczne pąki  aż czarne od słodyszka.

150

Mi się wydaje że dobrze zrobiłeś w tej fazie fachowcy doradzają pryskać, później jest raczej pożyteczny zapyla.

151

Powiem szczerze, że miałem swojego już nie pryskać, ale na jednym polu ciężko na roślinie znaleźć jednego a na innym, kawałku jest ogrom. Mój jest dość mocno skrócony i odżywiony i jeszcze zejdzie mu trochę zanim zakwitnie. Tyle, że obok  rzepaki prawie pękły z kwitnieniem. Na razie siedzę na dupie grzecznie, i biorę się za zboża.

152

Porażka ..... przyjechał dziś  doradca .... w sprawie jęczmienia ozimego.....  decyzja do zniszczenia .... Zaorać i siać  tylko co ?  ręce opadły

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

153

wojtas daj jakieś foto bo aż mi się nie chce wierzyć że do likwidacji. U mnie jeszcze kilka tygodni temu były spore miejsca niby do likwidacji ale odratowałem i teraz zielono. Potrzeba wody która zapewne dziś spadnie. Ja bym dał jeszcze kilka dni czasu co pokaże po jęczmień opadach. Daj foto.

gg 5118068

U nas sucho i tragedia. Zimowe dostały azotu ale stoją bo nie ma wody. Na pastwiskach rowy prawie suche. jak tak dalej pójdzie trzeba będzie poić wodą ze studni. dookoła pada a u nas nic.

155

U mnie aż dziw,że wczoraj się przebiło trochę deszczu.. Wyżyna wszystkie chmury odpycha i obchodzą dookoła,. Dziś będę pryskał jęczmień to pokaże jak to u mnie wygląda, też mam place, gdzie stoi od zimy i nie ruszył. potrzeba wody jest ogromna.

156

wojtas napisał/a:

Porażka ..... przyjechał dziś  doradca .... w sprawie jęczmienia ozimego.....  decyzja do zniszczenia .... Zaorać i siać  tylko co ?  ręce opadły

prawie wszystko .

157

wojtas napisał/a:

Kukurydze może.

158

soja

159

Sam się zastanawiałem czy nie zaorać jęczmienia, ale poczekam może popada i jęczmień trochę ożyję, u nas deszczownie pracują już od kilku dni, podlewają truskawki, ziemniaki, nawet leją na puste pola pod pomidory

160

Cały dzień patrze w niebo i...... puki co spłukało kurz z samochodu na podwórku nadal się kurzy. Ale coś nadchodzi...