1,541

Odp: Pszenica

mpopis napisał/a:

jeśli chcesz miotłę i przytulię to daj 0.4 atlantisa + 0,1 sekatora, nie dawaj atlantisa z żadnym regulatorem wzrostu ( mcpa, dicamba... ) bo poprzypalasz

Dopytam jeszcze w ramach ścisłości.... Te środki można ze sobą mieszać bez obaw? czy osobno pojechać?

1,542

Grzegorz...... leniu ! wink http://www.bayercropscience.pl/produkty … od-761.php
http://www.bayercropscience.pl/att/2/ul … 5_2014_www

1,543

Nie było pytania... :red: Zapytałem bo nie liczyłem, że coś będzie takiego, że będzie w takich pakietach. A nigdy wcześniej nie stosowałem go. :stu:

1,544

PawełS.64 napisał/a:

Ja ccc stosuję tylko na rozkrzewienie a na skrucenie tylko modus 0,5-0,6 l/ha w dwóch dawkach i dobrym słońcu niezależnie czy rok mokry czy susza bo modus pogrubia kanałki którymi pokarm płynie do kłosa.Co do azotu to zależy,po rzepaku mniej, po zborzach do 200kg czystego N/ha.W pierwszej dawce poszło 90kg[290 kg-RSM]

:uuuu:Dzisiaj w deszczu rozlewałem drugą dawkę rsm na pszenice i trochę przegiołem bo wyszło mi 105 kg czystego N/ha

1,545

To ogółem ile wyszło całości? big_smile

1,546

Dobrze... 52,5 saletrzanei i tyle samo amidowej. Saletrzana na już amidowa jak będzie ciepło pod koniec miesiąca i początek czerwca na kłos. Aczkolwiek doświadczenia z tym nawozem nie mam

1,547

Grzegorz89 napisał/a:

To ogółem ile wyszło całości? big_smile

Grzesiu prawie 200 kg w czystym składniku

1,548

Paweł będziesz jeszcze dawał na kłos w takim wypadku? U mnie pszenice kolor mają jak noc, oprócz kilku placów co po prostu wschody były do bani. W tej chwili już ładnie namoczyło pola i dalej pada, to jeszcze pobiorą składnik. Dałem 0.7ccc zobaczymy co z tego będzie. Żałowałem, że dałem, bo sucho było, a teraz myślę że dobrze że opryskałem.

1,549

Zawsze dawałem 30kg N/ha na kłos ale czas pokaże,teraz modus i S-Mg no i pełna ochrona fungicydowa

1,550

No ja też tyle dawałem. w zaleceniach jest nawet do 50kg przy odpowiedniej pogodzie. Co bedzie jak się przesadzi?

1,551

Ja na kłos daję albo odżywki, albo w trakcie kłoszenia. Kiedyś dałem za późno i był problem ,że pszenica była w portkach i ciężko młóciła się.

1,552

Skończyłem kukurydze biorę się za RSM w zbożach wczoraj przywiozłem ostatnią partię

1,553

Chłopaki znawcy tematu jutro mam zamiar pryskać na grzyba pszenice czy mogę zrobić jedna mieszaninę grzyb, nawóz + modus +CCC czy raczej skracanie zostawić na początek przyszłego tygodnia wilgoci w tej chwili ma raczej dosyć dotychczas spadło w granicach 30 mm

1,554

ja mieszam, ale inni powiedza ze nie mieszaja, wiec zrób jak ci wygodniej

Rolnik z powołania:-)

1,555

Też mieszałem wszystko. W tym roku dzielę. Czemu? Bo mimo ze widziałem bdb efekty zabiegu tj. nie było grzyba i skrócone jak trzeba, to uważam że to jednak za gęsta zupa jest problem z rozpuszczeniem szybko wszytkiego na raz odrzywki których używam potrafią zatkać wszytkie filtry. Po za tym wyczytałem że np Topisin którym pryskam nie powinien być mieszany z miedzią ....  Argumentów pewnie jest jeszcze wiele.
Jadę tak
5% mocznika i siarczanu, grzyby, skracanie o ile akurat jest potrzeba i zabiegi się zbiegają
potem znowu 5% mocznika i siarczanu + odżywki. I to wszytko w 200l.
Mocznik dodaję tylko po to by poprawić właściwości cieczy podobno lepiej się trzyma.

1,556 Ostatnio edytowany przez Pajej (2015-05-01 21:23:36)

ja juz zastanawiam sie nad t2 macie pomysły na sensowna zupe z udziałem propikokonazolu, bo mam kupiony i pasuje wypryskac?
na t1 poszedł capalo wiec pasuje dac inne substancje

1,557

Pajaj wcześniej nie było potrzeby pryskać teraz po deszczach trochę się pokazało.

1,558

ja wole pryskac profilaktycznie, jak grzyb juz jest to trudno sie go pozbyc

1,559

Jakaś propozycje mam na dwóch polach gniazda chabru wysoki na 10 cm ponad pszenicę zostawić czy pryskać ???

1,560

mi miotłe przepuscilo czym teraz moznaby było poprawic?