Odp: Pszenżyto
Tak jak pisze Krzysiek, chwasty za minimum 3 dni.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenżyto
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Tak jak pisze Krzysiek, chwasty za minimum 3 dni.
Po saletrzaku spadło dużo wody! Padało z tydzień non stop i się od tego azotu normalnie spaprało. Na moje to grzyb bo czytałem że azot wspiera choroby grzybowe!
No to lecę! Dam znać pod wieczór co dałem! Dzięki 3majcie się!
Z góry dzięki za pomoc!!! Na efekty trzeba poczekać! Zupa poszła taka na Ha:
Siarczan magnezu 6,5kg/Ha
Mocznik 6,5kg/Ha
Mikro Maximus 0,5kg/Ha
Weto 250SC 0,5l/Ha
to weto to bardziej na drugi zabieg a u Ciebie powinien być opóźniony pierwszy....
Nie kumam to co zły? Miał jeszcze inny ale w h.. drogi. Jak mówisz pomoże?
nie zaszkodzi...
Biednie jedna substancja aktywna. Nie działa na choroby podstawy. Ogólnie bieda....
w h... drogi inny... ten kosztuje 330zł za 5l i nie wiele może czyli też cholernie drogi. Trzeba by coś do niego dołożyć. Ale czy to się jeszcze na Twojej plantacji kalkuluje... ?
Do tego to by się nadało taniej już się nie da http://www.zch.sarzyna.pl/sor/fungicydy … 00_SC.html
aleś zaszalał Stachu!!!
nic tańszego nie było chyba.cudów sie nie spodziewaj
Jak nie pryskałeś na grzyba to pewnie coś tam jest. Szkoda że nie zrobiłeś fotki pojedyńczej rośliny. Po zdjęciach to powiedziałbym że zapomiałeś azotu posypać. Ale jak piszesz że zostały tylko ładne placki .... a deszcz kiedy maiłeś i ile?
Z opryskiem to nie szalej nie daj sob ie wcisnąć nic drogiego....
Krzychu u nas mieli tylko to i ten 2-gi co wychodziło ok 200zł/Ha. Ziemia 4-5 klasa.
A wystarczyło by się z chemirolem dogadać i wyszło by dobrze i tanio , ja dałem to co Androl i do tego jeszcze Propico .
Sarfun + Leander i jazda
W tym roku niektóre pszenżyta chorują i taki wygląd to norma.
Poszło! Nie mam jeszcze doświatczenia w grzybkach. Człowiek głupi się rodzi i głupi umiera! bo nie jesteśmy w stanie posiąść całej wiedzy świata! Dzieki za pomoc! Czy pomoże patrząc na wpisy 50/50. Liczę, że tak. Niestety u nas są 2 sklepy i dwa preparaty na grzybka. Wybrałem ten tańszy bo ziemia jest słaba a ceny zbóż ..... do tego herbicyd, odżywki, nawozy, paliwo, amortyzacja maszyn. Nie denerwujcie się, że kupiłem to a nie środek za 200zł na ha, bo koszty są duże a zyski ....
Popatrz tak . Połowa dawki tego za 200zł może dać więcej niż ten za 70zł. To za 200 to co?
Masz niesłoną zupę i sypiesz cukier zupa nie koniecznie będzie gorsza ale nadal nie słona.
Ale się nie martw za rok będzie lepiej....
Prewencyjnie 70zł wystarczy. Jak się choróbsko rozwinie trza płacić.
70zł +MIKRO+ SIARCZAN + MOCZNIK. Zobaczymy a może? Chwała że mało pszenżyta posiałem bo tylko 4 ha ale dobrze by było jakby podziałało. Do herbicydu co można dołożyć? Ps do jarych też? Pytam o odżywkę lub mocznik. Co dajecie sprawdzonego? Bo ten maximus chyba jest nie lichy.
Chłopaki ja zawsze pryskam pszenzyto raz na grzyba, do tej pory to było falconem zawsze, moze mi poradzicie jakiegos mixa z udzialem propoco tak zeby wyszło w podobnych pieniadzach
Stachu te pszenżyto już zbytnio nie rokuje więc nie szalej bo jednak 200 na ha to 400kg musisz sprzedać,daj co parę dni nawozy dolistne ,siarczan,mocznik. W tym roku się podszkolisz za rok jak znalazł ,podejrzewam że patogeny już były na jesieni więc obserwacja to podstawa takie czasy że te zboża lubią towarzystwo wiedzą ci co sieją rzepaki.
stachu nie denerwuj sie ja tez tak nie raz mam na forum ze szukam odpowiedzi i nic i szukam i nic a jak cos sam wymysle i wrzuce to na forum to niektorzy pisza bylo trzeba tak a bylo trzeba jak a tak myslalem a bo kiedys tez tak mialem ale niektorzy chyba zaraz dostaja olsnienie
Chłopaki ja zawsze pryskam pszenzyto raz na grzyba, do tej pory to było falconem zawsze, moze mi poradzicie jakiegos mixa z udzialem propoco tak zeby wyszło w podobnych pieniadzach
pomożecie?
na pierwszy zabieg falcon wystarczy, jeśli chcesz przedłużyć działanie to dodaj jakąś strobilurynę np. acanto 0.6l. Jeżeli na dwa zabiegi, to teraz falcon a na liść flagowy litr tebukonazolu+coś z górnej półki np 0.5 litra fandango
to chyba jednak polece falconem, a w pszenicy pomieszam. mam propiko i chce gdzies wykozystac
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenżyto
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo