1,601

Odp: Pszenica

Muszę poprawić przytulię i wyłazi mi jak nigdy chaber. Macie jakiś pomysł? W zeszłym roku poprawiałem przytulię grodylem, ale on też nie bierze chabra. Czy nie przejmować się nim?  Pryskałem sekatorem, i pięknie palił wszystko, jednak w zeszłym roku miałem rzepaki przewrócone, i bardzo poprzerastały przytulią. Bardzo dużo nasiało mi się tego syfu, to nie dziwię się, że znowu wyłazi.

1,602

Jak nie za późno to chwastox turbo + aloksypyr

1,603

Muszę jeszcze objeździć pola, bo nie wszędzie jest ten chaber, a jak byłby tylko na jednym polu to nie będę pryskał wszystkich. Nie udało mi się wcześnie wjechać z opryskiem przez pogodę i są tego skutki.

1,604

Chaber w późnych fazach nuance powoli ale skutecznie niszczy, jeszcze taka tabela
http://www.farmer.pl/tabela/ochrona-zbo … ami,7.html

1,605

Byłem dziś oglądać te pszenice, i aby na jednym kawałku jest ten chaber, to poprawię i chabra. Na pozostałych pójdzie sam grodyl, bo albo nie ma przytulii wcale, lub jest bardzo mało. Jednak widzę sporo takich roślin, które mogą jeszcze wyskoczyć. I najlepsze jest to, że wyłazi w gęstym łanie, w rzadkich pszenicach nie ma. Poprawię wszystko, bo nie będę dumał czy wyskoczy czy nie....

1,606

z tego co wiem to na chwastox juz za pózno helbi tribi bierze przytulie i chaber, ja poprawiałem jakims zastepczym granstaru 75 wg

mdw

1,607

helm tribi sobir poradzi. Pytanie czy robisz to żeby ładnie wyglądało czy rzeczywiście jest taka potrzeba

1,608

No właśnie trochę tak i trochę tak.... Na niektórych kawałkach przytulki nie ma. Jednak w zeszłym roku też tak wyglądało, a później w fazie kłoszenia wylazła na górę i zaczęła kwitnąć. Na innych polach było mnóstwo i trafia się często taka sztuka, że chce żyć. Wolę teraz poprawić i mieć z głowy. Zaraz na skupach będą marudzić jak znajdą...

1,609

20 gram grodylu  wyleczy przytulię  sprawdzone nawet jak pszenica w kłosie była.

Leszek   dla kolegów'

1,610

sarast jeśli chcemy zwalczyć tylko przytulię to tymi 20 g grodylu zrobisz 3 ha. Sprawdzone w kłoszącym się jęczmieniu i duuużej przytulii 7g/ha. W mniejszej przytulii praktykowałem też 5g/ha

gg 5118068

1,611

Właśnie 10gram sprawdzone i u mnie w zeszłym roku. W tym roku nie byłoby problemu, gdyby nie to, że pszenice mam po rzepakach, a wszystkie leżały. Przerosło to przytulią i nasiało się mnóstwo... Dzięki temu Forum udało mi się zaoszczędzić trochę grosza, za co muszę Wam wszystkim podziękować. Także dziękuję smile
10gram Grodylu kosztuje ok 30zł, a 20g Helm tribi kosztuje też ok 30zł. Przede wszystkim chodzi o przytulię, chodź gdyby ten drugi zwalczył też inne dwuliścienne to byłoby nawet lepiej. Tylko w tej fazie grodyl chyba bezpieczniejszy dla zboża ? :hmmm:

1,612 Ostatnio edytowany przez sarast (2015-05-21 11:59:38)

tak niską dawką nie próbowałem  . mniałem z exportu grodyl to sobie nie żałowałem . człowiek się całe życie uczy.

Leszek   dla kolegów'

1,613

helm tribi możesz jechać nawet po wykłoszeniu...

Z innej parafi
Mam pszenicę be pługa po mieszance owies jęczmień ( wcześniej ugór)  Z racji że zbierałem późno musiałem poprawić rundupem perz uprawki były tydzień przed siewem może 2.
Zima była tak jak była i właśnie wykłosiły się samosiewy JĘCZMIENIA! JAREGO!
Bardziej ciekawostka niż problem...

1,614

po żniwach z jednego pola zrobiłem łąkę. Trawę mieszam ze zbożem jarym i sieję poznaniakiem. Jesienią zawszę koszę lub wypasam ale tego nie ruszałem z myślą że jak co roku mi jare zimą wymrozi. Nic bardziej mylnego - przetrwało wszystko i obecnie mam piękną jarą mieszankę sianą we wrześniu. Jeśli mi pogoda pozwoli to zwinę w baloty a jak nie to zostawię do żniw.

gg 5118068

1,615

to chyba nie w tym wątku ale może trzeba siać wszystko późną jesienią..

1,616

na przytulie Starane i Tribex   albo samo starane

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,617

Panowie kiedy dajecie 3dawkę azotu?

1,618 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2015-05-22 08:01:31)

Przed wczoraj. Normalnie bym czekał ale kierowałem się prognozowanymi opadami...
A kłos ma jakieś 4-5cm oczywiście schowany ...

1,619

Ja zawsze sypię później, jednak u mnie pada co chwilę i myślałem rzucić to ładnie się rozpuści. A widzę, ze pszenice nieco pobladły po regulatorze, to przydałoby się dołożyć.

1,620

Syp, a po kwitnieniu jeszcze mocznik + siarczan magnezu na parametry.