241

Odp: Wiosna 2015

Wiesz ja też nie narzekam, bo dobrze, ze ten deszcz spadł. Tylko sam wiesz jak jest roboty full, a do żniw coraz mniej czasu. Pogoda nie sprzyja pracom, i grafik się zapełnia coraz bardziej. Ogólnie to nawet cieszę, się z tego deszczu, bo jakby udało się zebrać to wszystko, to plony powinny być zadowalające.

242

wiem ja juz mam liste oprysków na czele z marchwia (połasnica), na jednoliscienne w łubinie faceli soi, 3dawka N na pszenice, i do młyna mam wywoźic resztki pszenicy, pszenzyto to nie wiem gdzie...

Rolnik z powołania:-)

243

A ja bym chciał choć trochę deszczu, jak macie za dużo to podeślijcie trochę w nasze strony smile

244

Bierz ile chcesz.

There is no soul, no soul could ever make me it's own...

245

Maryush napisał/a:

Bierz ile chcesz.

Kolego jak załatwię tani transport to do Ciebie na pewno przyjadę po wodę, bo u mnie Sahara to mało powiedziane:(

246

kurierem....

247

Może lepiej przelewem.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

248

U nas znowu burza. Leje, że świata nie widać....

249

I znowu leje, ma padać przez noc i jutro. Z moich 8 arów ziemniaków pewnie 3/4 zgnije.

There is no soul, no soul could ever make me it's own...

250

Pada gdzie nie powinien, was już martwi, mnie by ucieszył, bo u mnie to tak pada żeby tylko zdezaktywować kurz.

251

zimno i bez deszczu . jęczmienia zimowe schną w kłosie  pszenice na piachu siadają.

Leszek   dla kolegów'

252

Androl dokładnie jak mówisz. Wstałem to mżyło, teraz znowu się rozkręca. Ogólnie jeśli o wiosnę chodzi a dokładniej ziemniaki, to już ich nie ma. Dziki dają się we znaki jak nigdy.
A i jeszcze kwitną u Was jeszcze rzepaki? Mam wrażenie, że u nas to już prawie miesiąc kwitną i dalej będą.

253

szczęściarze u nas południowa wielkopolska na piaskach robi się już tragedia lepsze kawałki dają jeszcze radę

254

Rzepaki w moich stronach kończą kwitnienie niezależnie od dawki azotu, czyli tego kwitnienia 3 tyg. susza. Sąsiad żyto skosił na kiszonkę i zasiał seradelę, rano odgarnąłem ziemię przemiękła  na 1 cm po wczorajszym deszczu.
Grzegorz na interi piszą że dolało i w twoich stronach ?

255

Nie mam deszczomierzu, jednak woda już dawno nie wsiąka. a pada dalej z różnym nasileniem.

256

jak wczoraj zaczęło padać u mnie dość mocno ok. 23 to nie przestało do tej pory i nie jest to kapuśniaczek...

257

Zimno i sucho, deszczu tyle że się nie kurzy ,trawy tragiczne .

258

u mnie niecały tydzien temu 60l wczoraj 50l/mkw z jednej strony sie ciesze ale z drugiej...

Rolnik z powołania:-)

259

U mnie się chmurzy, straszy a kiszonki bez deszczu zrobilem chociaz juz z tydzien nie pada nic. W bagienku koło domu juz dawno trawa jak na boisku i sucho a kiedyś woda na droge 2m wyżej mi się wylewała. A paszy mało bo sucho.

260

+2 dziś rano. Syberia? Zamiast rosnąć wszystko stoi i patrzy za ciepłem. Łubin ma zaledwie 10-12cm, gdzie normalnie o tej porze około 40. Ziemniaki to co od ważniejsza bulew to si3 z ziemi wychyliła reszta czeka. W ciągu dnia max być max 16.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....