1,621

Odp: Pszenica

Zawsze dawałem jeszcze odżywkę przed kwitnieniem. Kiedyś po kwitnieniu dawaliśmy mocznik jednak zauważyłem że pszenica pięknie się odmładza, ziarno grubsze, jednak mniej szkliste. I myślę, że później gluten spada. Jak daję przed kwitnieniem, to pszenica ciemna, szklista i parametry dobre łapie. W tym roku najgorszy miałem 26, tak przeważnie 27-8

1,622

U nas od jakiegoś czasu pszenicę skupują pod Cargila i tam liczy się tylko wilgotność i białko. Na inne parametry nikt nie patrzy, dlatego warto dać azotu aby białko było ponad 12,5.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

1,623

ja sypie N jak kłos zaczyna wychodzic

Rolnik z powołania:-)

1,624 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2015-05-27 20:41:28)

Stan na dziś. Pszenica Bamberka.
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/4475cda6b852.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/5a9692cd54af.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/aa63f5470185.jpg

1,625

jeszcze sie nie kłosi? maja juz tak

1,626

Jeszcze nie. U nas widzę, kto nie żałował azotu to pszenice jeszcze się nie kłoszą. Moja jeszcze nieco później siana. Tak sam nie wiem kiedy dać trzecią dawkę, i czy w ogóle dać.?

1,627

ja bede dawał jak tylko wie z opryskami wyrobie bo już sie kłosi

1,628

Jeszcze przytulię muszę poprawić., a nie dało się nijak wjechać. Wczoraj dopiero jarą opryskałem na grzyba z modusem. W ozimej zostało mi dać azot(chyba że daruję) i ostatni grzybowy zabieg na kłos i ma być.

1,629

to w moim rejonie rzepaki przekwitły hmm ze 2 tygodnie temu   strąki nabrzmiałe i po mału po mału
jęczmienie ozime  zmieniają kolor  pszenice wykłoszone  i usychają na pniu   kukurydza i buraki u znajomych mają po 5cm i tyle

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

1,630

Poprawiałem dziś przytulię i jutro skończę. Pszenica zaczyna i u mnie kłosić się, i po tych deszczach dostały takiego kopa, że chyba zrezygnuję z 3dawki azotu, bo boję się, że się przewróci. Ile pszenica jeszcze po wykłoszeniu wydłuża całe źdźbło?

1,631

ja dzis dałem N trzecia dawkę

1,632

Herbicyd ją troche przytrzyma.... Gdyby nie to mógłbyś teraz dać cerone hyba jest właściwy moment

1,633

Jakieś 2tygodnie temu dałem moddusa o.25 razem z grzybowym środkiem. jednak mimo wszystko może leżeć plackami. Pszenica ma miejscami po 18-19pięterek i kłos może być ciężki. W zeszłym roku trochę przedobrzyłem i miejscami leżała. W tym roku miało wystarczyć ze skracaniem, ale deszcz nie zawiódł i pszenica jest super. Nie wiem czy nie dam odżywki przy oprysku na grzyba i zakończę temat...

1,634

18-19 co to za pszenica? Moja ma do 12 i zbieram 6-7-8-9t a przy 18????!!!

1,635 Ostatnio edytowany przez Grzegorz89 (2015-05-29 22:09:28)

A może ja liczę inaczej od Ciebie? :hmmm: Jedno po jednej mija się z drugim, po drugiej stronie kłoska. Zawsze liczyłem piętra w kłosie po obu stronach, dlatego, że  nie są w jednej linii.
Zerknąłem w sieci jak ludzie liczą i wychodzi że mamy podobne pszenice :walka:

1,636

grzesiu kreatywnie liczysz...  liczy sie po jednej stronie

1,637

Panowie pszenica mi się kłosi, i chciałem już pomyśleć o zabiegu grzybowym. Zawsze dawałem sam tebukonazol, jednak później widziałem, że nieco puszczam grzyba. Kolega Androl podrzucił pomysł na falcon/sokół. Czy to dobre rozwiązanie, czy może jest coś lepszego?

1,638

ja w tym roku pstawiłem na 1 tebukonazolu + 0,7 topsinu co z tego wyjdzie sie okarze, na pewno lepiej niz sam tebu. w wielkie koszty nie chce sie pchać

1,639

Ja daję sokoła/falcona to przy dawce 0,6 L nie jest tak drogo. To jest to samo co napisał androl i moim zdaniem on czyści wszystko. W tym roku już jechałem nim w pszenżycie czekam tylko na pszenice i też będę jechał tym samym.

1,640

Błażej robiłeś t2? i robisz t3?
Ja do tej pory mam tylko t1 i pszenica jak las zieleniutka . Kłosi jak będzie pogoda w tym tygodniu idzie T2 i koniec.  Pogoda grzybom nie dała pola do popisu...