361 Ostatnio edytowany przez Scorpion (2015-06-16 10:07:48)

Odp: Wiosna 2015

Talerzowym ktoś chyba próbował, docisk na max i w pole. Karol zbierasz z łąk ? Ja niestety mam tylko trawy siane na gruntach ornych, ale z tego co widze to coraz gorzej bo 2 lata i trawa do likwidacji bo wysycha sad jedynie lucerna na ciężkiej ziemi się trzyma trochę dłużej.
W ubiegłych latach zbierałem z takich pól nie mniej niż 15-20 balotów,  w tym roku 15 nawet nie było

362

androl napisał/a:

Paweł ale te 20 km to w drugą stronę, bo u mnie też nie pada. Parę razy trochę popadało w Ciechanowie i okolicach w kierunku na Grudusk. Na Twoich glinach też usycha ?

Na glinach jeszcze nie ale gdzie trochę lżejsza...

363

Tanio można kupić ruski siewnik talerzowy. Yokosław miał takiego to może coś powiedzieć o nim czy nadałby się do podsiania łąk. Ja spróbuję swoim talerzowym amazone. Wiosną jak przesiewałem pszenżyto u brata bo było siane w grudniu i słabo powschodziło to agregat ustawiłem tak że siewnik szedł tylko na wale a zęby były w powietrzu, talerze idealnie wchodziły i mieszanka powschodziła super a i też pszenżyto przy okazji się pobudziło. Tak więc wydaje mnie się że na łące coś może z tego będzie tylko docisk na max

E 516 na części
Telefon 695 076 269

364

To raczej do Kolegi Kosesia, coś może powiedzieć na ten temat smile

365 Ostatnio edytowany przez Karol323 (2015-06-16 13:09:58)

Niestety nie mam rasowych łąk tylko wszystko praktycznie Z gruntów ornych .. I bardzo słabe gleby..., a 5km dalej robią z 8ha 120-150bel... A jeśli się dba o pole z trawą to może długo posłużyć jak trochę lepsza gleba ale jak widzę gdzie jest sam piasek to jak mówisz 2 lata i tylko śmieci na polu..

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

366

Z 22 ha . zrobiłem 391 kostek ,szału nie ma ale z łąk co podsiewałem właśnie przerobionym ruskim talerzowym siewnikiem zeszłej wiosny  to grubo ponad 20 szt z ha .

367

a kostka ile waży

E 516 na części
Telefon 695 076 269

368

Co najmniej 150kg ale raczej nie więcej gdyż nie zbijam siana tak jak słomy .

369

kosiłem dziś kończynę w porzeczkach jako że w MF mam zdjęty dach i wyjęte tylne okno ( początek remontu) musiałem ubrać wełnianą czapkę i po kilku okrążeniach rękawice  dobrze że wziąłem.... połowa czerwca i nadal sucho prognoza mówiła ze będzie jutro padać. Mówiła, rano wieczorem zmienili nie będzie padać.....

370

Prognoza jak kobieta zmienna jest ,nie da się jej przewidzieć ani zrozumieć wink

371

Tomaszu powiedz co i jak zrobileś w tym siewniku ruskim aby siac trawe? Siejesz sama czy z dodatkiem jakiegos zboza?

+33 / -0 (chyba wink)

372

Wiosną to podsiewałem samą trawę , a siewnik trochę odchudziłem obcinając skrzynię na nasiona ,zmieniłem koła na małe z terenówki i zrobiłem go zawieszanym . Do redlic założyłem za każdą kółka kopiujące ale po pierwszym teście okazało się że są zbędne . I zamiast nich z tyłu redlice mają łańcuszki ograniczające opadanie a sprężyny dociskowe dokręcone prawie na max .

373

Zdjęcia podglądowe można ? Też kiedyś myślałem żeby kupić siewnik talerzowy i siać w trawę bo to wychodzi taniej no i bez potrzeby orania i innych upraw jeśli pole dobrze jest zadbane i wgl..

+33 / -0 (chyba wink)

374

Zobaczę co da się zrobić .

375

Panowie w jakim czasie od złożenia wniosku o płatności bezpośrednie można zlikwidować uprawe? Mam jeden kawałek na piachu i nic tam się teraz nie udało wiec szkoda wyjeżdzzać bedzie na ten kawałek kombajnem, wiec myslałem to zatalerzować lecz kiedy można to zniszczyć ?

376 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2015-06-18 20:35:15)

pytaj w agencji teraz wszytko po nowemu.....  Myślę że nie wcześniej niż 1 lipca.

Czytałem TR i tam jest artykuł o suszy panowie z PSL czy tam ZSL znów zrobili nas w huja. Nie wiem kiedy znaleźli na to czas ale odpowiednio zakręcili ustawami tak by suszy nie było....

377

Jak dobrze pamiętam to 15czerwca, ale lepiej dopytaj

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

378

Panowie Pada wreszcie ! Ale sie ciesze smile

+33 / -0 (chyba wink)

379

U mnie też..... uffff ale puki co tak słabo że niedoborów nie uzupełnia. No, nie powiększają się.
Ma być kilka takich dni.....

380

Nawet chmur nie ma a co dopiero deszczu .............. normalnie tragedia !!!!