Temat: Elekrownie wiatrowe.

Mam poważny problem dostałem dzisiaj umowe dzierżawy gruntów pod elektrownie wiatrową i nie wszystkie zapisy mi się podobają.Trochę poczytałem w internecie na ten temat i niektóre firmy nieżle kantują.Czy ktoś zna firme Altus a może ktoś ma wiatrak na polu i podzieli się swoimi uwagami.

2

Odp: Elekrownie wiatrowe.

stary pierwsze co robisz z taką umową po jej przeczytaniu to udajesz się z nią do radcy prawnego. Takie jest moje zdanie bo to jest zbyt poważna inwestycja a firmy - tak jak piszesz - stosują różne kruczki prawne. Porada kilkadziesiąt złotych lub stówka ale lepiej dmuchać na zimne.

gg 5118068

3

Dzisiaj przeglądałem internet i najgorszą firmą jest Nowa Era z Gdyni podobno nieżle rolników naoszukiwała a niektórym to chodzi tylko o przejęcie ziemi.

4

W tych umowach też niekiedy jest napisane ,że na wiatrak zaciagniety jest kredyt pod zastaw ziemi, na której będzie stał.A ziemia należy do rolnika i jak nie będą spłacać to zabiorą Ci ziemie.Takie coś też do mnie dotarło.

5

Dzięki za podpowiedz teraz to się wystraszyłem.

6

Fajna stronka, trochę nie na temat, ale też o darmowej energii:
http://darmowa-energia.eko.org.pl/

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

7

Noi dzisiaj podpisałem umowę na wiatraki powstanie 1 2mw za rok może dwa kolega ma lepiej bo mu postawia 3.Będą płacić od 6tyś euro jak stoi w górę do 50tyś zł. rocznie.

8

wkoło mojej wioski  tez ich bedzie full a w mojej nie chcą ich stawiac bo niby wiatry nie wieją neutral a dachy potrafi zrywac hmm to jest dopiero ciekawe

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

9

Tomek 1974 wiatraki postawione?.Pytam bo też chcę wejśc w ten temat mam fajną działeczkę na uboczu idzie przez nią linia WN jest dojazd z szosy pytanie czy wieje odpowiedni wiaterek:nie_wiem: Jaką firmę bys polecił do współpracy?.

10

To nie jest takie proste najpierw firma musi mieć kilku chętnych w okolicy w moim przypadku to 8 póżniej założą maszt do pomiaru wiatru przez rok i jak wszytko będzie dobrze to może postawią i projekt zagospodarowania przestrzennego na gminie.Firmy z nam dwie                    http://www.windandpower.com/                                                                                           i Altus-ag.de to oni będą stawiać dam ci numer telefonu do przedstawiciela 785980498 życzę powodzenia bo to długa droga.

11

Wielkie dzięki:beer:Droga do sukcesu na pewno jest długa i bardzo kręta:D

12

Panowie jak tam wam idzie z wiatrakami? Interesuje mnie taka inwestycja, tylko strach żeby nie wejść na minę. U nas w okolicy parę sztuk stoi, ale są i tacy u których elementy leżą na polu i kłopot jest z nimi. A wam interes wypalił?

13

ja się spotkałem raz z firmom Ena

GG-11131606 Spokojny ze mnie chłopak weź podejdź pogadaj looknij !!
Nie szukam awantury, powodu do kłótni !! Lecz męczę atmosferę jaka jest tu między ludźmi
http://koleso.topof.ru/logos/pneumant_logo.gif
błędów nie popełnia tylko ten kto nic nie robi smile

14

U mnie ta firma co była to ściema bo oni robią tylko projekty i zaklepują kolejkę na przyłącza a jak poważna firma chce coś postawić to nie może bo nie ma wolnych przyłączy a oni wołają wielkie pieniądze za projekty z przyłączami więc uważajcie z kim podpisujecie umowy.

15

piotreknnn Kazdy z nas moze kupic elektrownie wiatrowa.Firma Vestas moze odsprzedac jeden ze swoich wiatrakow.Dzienny zarobek 20 tys zl-srednio.Nie pamietam dokladnie jaki koszt(ale kilka mln euro).Moj kolega pracuje na wiatrakach.Programuje,serwisuje,jest w tym dobry.Moze zalozymu spoldzielnie,tak jak w przypadku WOSP.Moze sie udac!!!!!!!                                           Powiedz coś więcej bo ja mam działkę i chęci.

16

jest kilka nascie vestasów  koło zagrodna. dolnośląskie )   jak jest ładna pogoda to nawet ja je widze ..  (40 km)   też mnie ten temat  ciekawi ..

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

17

Na moim terenie próbowano  wybudowac  farmę wiatrową  -  sprzeciw totalny i nic z tego ?

18

Powiem wam szczerze że dzierżawa już odpada porobiło się cwaniaków i dają 10tyś albo mniej rocznie od tego zapłać wat i kto wie czy krus się nie przyczepi.Ja osobiście to bym wolał mniejszą a swoją tak do 500kw i na pewno kasa większa niż z dzierżawy tylko jest jeden wielki problem jak to ruszyć???

19 Ostatnio edytowany przez Sebastian (2012-04-01 13:15:05)

W mojej okolicy ma stanąć kilka wiatraków : Grójec , Czernice borowe i może Olszewiec. Ciekawe czy coś z tego będzie :hmmm: ?

" Czasem trzeba zrobić krok w tył  by móc zrobić dwa do przodu . "

20

Sebastian koło Mławy już stoją trzy sztuki ale za to Żuromin i okolice to normalnie zagłębie bo stai tam ponad 30 wiatraków i to zarąbiście wielkich .