401

Odp: Wiosna 2015

no od paru dni ładnie dolewa... Wziąłem się w zeszłym tyg za bizona. Robie go pod chmurką i zaczynam sie martwić czy zdążę. Bizon rozbebeszony w drobny mak, a robić nie idzie bo pada...

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

402

Papej współczuję
A co do bizona to przysłowia mówią że jak w Jana pada to żniwa mokre więc w najgorszym wypadku poskładasz go po między pierwszym a drugim dniem żniowania bo między nimi będzie tydzień czasu...

403

a u mnie leje jak wujek na weselu...

404

androl napisał/a:

Do mnie dochodzą jedynie odwirowane, suche chmury, poleci z nich czasami tyle jakby opryskiwaczem przejechał tak 300 l/ha.

Nie jesteś sam, 3 km dalej i w stronę Pułtuska dolało a tu nic

405

U nas też sie tak często dzieje,ale teraz akurat dolało.

O FORTSCHRITTA TRZEBA DBAĆ,TO NIE ŻADNA CHIŃSKA BLAĆ,BO TO DO DZIŚ JEST SPRZĘT FEST I DLATEGO JEST THE BEST!!! big_smile Gdy ci smutno,gdy ci źle,idź do kuchnii,nażryj się...   
+7/-0

406

dolało leje ale jak ? albo inaczej ile ?  u nas w tym miesiącu padało nawet często lecz jedynie 12l na m2 wiec szału nie ma a zimno jak diabli  jak na czerwiec

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

407 Ostatnio edytowany przez forszaj303 marek (2015-06-25 13:14:45)

No z 30l/m2 na pewno.

O FORTSCHRITTA TRZEBA DBAĆ,TO NIE ŻADNA CHIŃSKA BLAĆ,BO TO DO DZIŚ JEST SPRZĘT FEST I DLATEGO JEST THE BEST!!! big_smile Gdy ci smutno,gdy ci źle,idź do kuchnii,nażryj się...   
+7/-0

408

Wojtas masz racje.... jeden z drugim chwalą się ile to azotu dali te 45kg tamten 72kg  inny 90kg  a ilość najważniejszego nawozu czyli tego który spada z nieba szacują na oko na postawie tego co widać w trakcie deszczu na podwórku.  I często pozory mylą...... ulewa dała 3l/m2 ale ulało. Panowie...... odrobina profesjonalizmu wink

Nikogo konkretnego nie mam na myśli...... bez urazy smile

409

Ja tam mierzę i to bardzo profesjonalnie, szpachelka :play: i wiem jak głęboko przemiękło i wiem czy ten deszcz ma jakieś znaczenie . Ostatni sensowny 6 V ziemia przemiękła na 5 cm, późniejsze do dziś to ziemia przemiękała nie więcej jak na 7-8 mm :nooo:

410

tak czy siak jak wody nie ma w rowach  to znaczy że nie padało tongue

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

411

http://i58.tinypic.com/2e4j3pl.jpg

U mnie tak na wszystkich polach, z tym że tu to niewiele, wymiękać to tu wymiękało parę razy ale takie pasy nawet w 2000 r się nie pojawiły.

412

Może jakaś żyła wodna? big_smile

413

melioracja?

414

znowu puste chmury... jak dzis jechałem pryskac i widziałem chmure to miałem nadzieje ze popada, to nic zeby oprysk spłukało, ale niestety puste chmury...
Grzesiek, a jak u ciebie z deszczem?

Rolnik z powołania:-)

415

https://www.youtube.com/watch?v=rn3Vw-1 … ture=share
Radość z pierwszego błota....

416

Tu nie ma melioracji, susza i mozajkowate gleby, a na tym polu mozajkowate podłoże, tak jak napisałem pod zdjęciem na innych polach jest jeszcze gorzej.

417

Był ze dwa tygodnie temu taki lekki deszczyk, a tak to sucho. Bardzo sucho. Ogólnie u mnie na polach wszystko sobie jakoś radzi, mam tylko kłopot z burakiem, bo mam tak z pół hektara bardzo słabych i nie mogą złapać wilgoci i jak urosną marchewki to będę zadowolony...

418

u mnie teraz pada regularnie co dwa dni.dzis rano kolejne  10mm ale to co wypaliło miesiac temu to juz lipa.pogoda robi sie na kuku buraka i pyry

419

A u mnie zaczyna znowu schnąć wszystko sad Ma niby padać coś jutro i pojutrze ale nie wiadomo co wyjdzie z tego a bardzo by się przydało.. Bo połowa mieszanki to do kolana jest i schnie.. A żyto równe ze mną i stoi jak słup wink

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

420

u mnie ostatni deszcz był ok 20 maja sachara normalnie...

Rolnik z powołania:-)