41

Odp: Żniwa 2015

Laszek Bamreras, napiszcie   jak tam daleko do żniw w okolicy. Ja patrzę na swoje uprawy i ni huja nie mogę nic wywnioskować. Sucho i wszystko stoi w miejscu ani nie dojrzewa ani nie usycha Jakiś dziwny stan.... U nas rzepaki ruszały koło 20-25 lipca ( w zeszłym roku jeszcze wcześniej) a teraz są zupełnie zielone. Wszystko jest zupełnie zielone albo usychające jęczmienie ozime jeszcze nie ruszone...

42

Dziś byłem w Poznaniu to gdzie nie gdzie jęczmienie zimowe pokoszone. Mój jęczmień czeka na kombajn. Już dziś się za niego biorę ostro. Pod koniec tygodnia może go machnę, wolę ciut poczekać żeby oście się dobrze obłamały.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

43

Ciągle pada pada i pada szkoda ze tego nie było w maju . Rzepaki na moje za 2 tygodnie będą do koszenia.

44

U mnie w centrum mało kto rzepaku nie wymłócił, a kto nie zdążył to już połowiczny plon będzie miał sad  Co dzień prawie jakiś deszczyk pada, ale co z tego jak już za późno jest....

45

Nic a nic jeszcze nie widziałem aby było skoszone ,rzepaki dopiero zaczynają pryskać .

46

U nas mają różne metody... Każdy młóci na swój sposób, jedni najpierw pokosówkami, drudzy z pnia ze stołem do rzepaku, a inni to bez stołu, bez oprysku, prosto od zboża kombajnem wjeżdzają i jadą aż się szum robi smile

47

Jęczmień zimowy może po niedzieli rundzie pod nóż. Ale ziarno ma malutkie więc szału z nim nie b3dzie. Rzepaki po sąsiedzku się zielenią. A reszta zbóż po 1sierpnia. Wcześniej wątpienia że dojdzie.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....

U mnie leje. Jęczmienia i rzepaku nie mam. Słomy zielone więc w sierpniu wrócimy do tematu.

49

U mnie oziminy gotowe do cięcia gdy tylko słońce błyśnie to w pole, tylko że wczoraj zaczęły i na najbliższe dni prognozują jakieś kapuśniaki, nie wiem po co one teraz.

50

Ja jeczmień kosilem tydzien temu. Ostatni weekend facelie. A rzepak jak tylko przestanie padać

51

mw_marcin napisał/a:

Ja jeczmień kosilem tydzien temu. Ostatni weekend facelie. A rzepak jak tylko przestanie padać

Marcin jak ci sypała facelia bo u mnie jeszcze troche kwitnie a jęczmień może skoszę na koniec tygodnia bo zapowiadają jakąś pogodę

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

52

Faceli okolo tony tak na oko. Ale nie mam jeszcze przeważonej to niewiem dokladnie.

53

No to i ja zacząłem, skosiłem 2,10 ha jęczmienia ozimego i uleciało 7 pełnych zbiorników bizona , zostało jeszcze 3,20. Myślałem że będzie jeszcze gorzej, pszenżyto obok gorzej się prezentuje.

54

Ja może ruszę po niedzieli. Mam nieco pszenicy w jęczmieniu i na nią czekam, bo jeszcze miękka.
Androl, ale 7 zbiorników z 2.10ha to chyba dobrze sypie? Tak mi się wydaje, że plon dobry... Chyba że jęczmień lekki. .Sam jestem ciekawy ile nakoszę.

55

Ja dziś pierwsze 3 ha rzepaku. Wydajność myślę że koło 3t, ale jak juro zważę to będę wiedział dokładnie.

56

W ubiegłym roku było 4,5 zbiornika z ha, nie jest jednak wiele drobniejszy od ubiegłorocznego, może jutro będzie czas żeby podjechać do znajomego na wagę zważyć jedną przyczepę.

57

zaczałem kosic ale wilgotność ponad 10% i wróciłem do domu, ale plon zapowiada sie grubo ponad 3t

Rolnik z powołania:-)

58

Zaczełem teraz rzepak poszlo 6 ha wczoraj, ciezko wyczuć ile sypie na razie, ale szału nie bedzie chyba.

mdw

59

u nas zaczeli  rzepaki te destykowane 2 tygodnie temu ,takie słabiutkie po 2500 tony im sypały ja  czekam może wtorek środa spróbuję .

Leszek   dla kolegów'

60

U mnie rzepaki są dość ładne, ale przedwczoraj dopiero opryskałem. Jęczmień myślałem że może jutro lub we wtorek spróbuję, ale popadało i znowu się odwlecze.