1

Temat: Jaką prasę wybrać?

Panowie pilnie potrzebuję pomocy w wyborze prasy , prasa ma belować wszystko ja mam do wyboru dwie opcje , pasowa ewentualnie łańcuchowa. Co polecacie? Pilny temat do wydania do 13000 , pomóżta chłopy.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

2

Odp: Jaką prasę wybrać?

Krone KR125 mam i polecam, trwała, niezawodna, dobre baloty robi i nadaje się do sianokiszonki.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

3

Rivere, Hesston, MF, Vicon ewentualnie JD ale moze byc zajechana w wiekszosci jak do takich pieniedzy... Co do lancuchowych to krone 125-130.. Ja bylbym za Vicon 186 albo mf 828..Wiem ze jamir ma mf na sprzedanie ale nie wiem w jakich pieniazkach..

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

krone 125,sprasuje ci nawet pokruszoną slome taką jak po nowym kombajnie z rotorami,i z nią to nawet 30 da rade w ostateczności.

O FORTSCHRITTA TRZEBA DBAĆ,TO NIE ŻADNA CHIŃSKA BLAĆ,BO TO DO DZIŚ JEST SPRZĘT FEST I DLATEGO JEST THE BEST!!! big_smile Gdy ci smutno,gdy ci źle,idź do kuchnii,nażryj się...   
+7/-0

5

Jak do słomy to może być i taka http://olx.pl/oferta/prasa-owijarka-kro … 395ea9a9be tylko bele większe, i jumz miał co targać taką ale łykała u nas wszystko.. Tanio można taką kupić i wgl ale może lepiej już zieloną z większym podbieraczem.. Ale do sianokiszonki to nie polecam bo belki za ciężkie, 60tka wysiadała chyba że siano suche wink A tak to trzeba było Jumzem wozić i lekki przodek byl big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

6

https://www.youtube.com/watch?v=eo3wYO-hztY
4lata Zwijam około 300-400 słomy i 150-200 sianokiszonk i trochę siana rocznie i idzie, nie narzekam, c355 daje rade, części które do tej pory wymieniałem to pasy i łożyska w podbieraczu i były dostępne więc myślę że i z innymi problemu nie będzie, ogólnie bardzo prosta maszyna. Sterownika oryginalnego nie mam, jest lampka (kierunkowskaz) od osiągnięcia przez balota zadanej wielkości i przełącznik sterujący ramieniem podającym sznurek ale oryginały się zdarzają a tam jest więcej bajerów, Fenol chyba jeszcze taki ma. podbieracz wąski bo około 130, dorobiłem kółka podgarniające bo w słomie gdzie było 40balotów/hektar i po hederze 5m nie szło zmieścić, i tak zostawiała trochę po bokach. No i możesz robić baloty chyba od 80 do 180 cm ale to już kolosy. Poza tym zwrotny, fajny zestaw z c355. podobają mi się krone 10-16 albo vario pack 1800 czy 1500 ale to już maszyna do Forsza

7

tylko i wyłącznie jd 550

8

tomek1974 napisał/a:

tylko i wyłącznie jd 550

Tomek, nie bardzo, sąsiad ma, problemy są nie tylko na krótkiej sianokiszonce, nawet słabej suchej słomie z jarek. Krone te czerwone, taką mam to jak stare mercedesy nie do zdarcia i wszystko łykają.

9

PRASA na sznurek  to epoka średnio wiecza to tak jak byś w konie orał kompletnie nie polecam tylko siatka albo siatko-folia

10

http://olx.pl/oferta/prasa-rolujaca-riv … 2f40c2ad10
Popatrz tutaj nawet żeby tysiaka czy dwa dołożyć to klamot do emerytury wystarczy.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

11

Jeśli chodzi o prasę, to "Fakty i Mity" są bardzo ciekawą, niezależną i wolną pozycją smile W sklepach z prasą w każdy piątek smile Taki żarcik mi się wyrwał smile

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

12

Marcino napisał/a:

PRASA na sznurek  to epoka średnio wiecza to tak jak byś w konie orał kompletnie nie polecam tylko siatka albo siatko-folia

Wiadomo ze sznurek to duzo czekania i wgl ale za takie pieniadze zadko zdarza sie siatka ale bywaja najczesciej to prasy NH maja siatke te lancuchowe zmienno komorowe lub pasowe.. ja to mozna smialo kupic za 13tys ale ja nie wiem jak z ich wydajnoscia i obsluga wiec nie powiem.. wink

+33 / -0 (chyba wink)

13

Mi po głowie chodzi rivireka 115 , 125 lub hesstonka , mf to bliżniacze prasy z rivierkami .Co powiecie o tej firmire http://olx.pl/oferta/prasa-rolujaca-riv … 02899fe58a  , mam chęć do niego jechać spory wybór może by coś dobrał dla siebie.

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

14

Mam go pod nosem a swoją przywiozłem z twoich okolic big_smile ogólnie handlarz jak handlarz.. ceny dosyć wysokie a ideałów nie ma,jak coś źle wygląda to mają świeżo postawioną halę i reanimują

15

Ja Ci mówiłem, że mi po nocach śni się JD 550 bo kumpel taką miał tyle że od nowości i harowała przy słomie sianie i sianokiszonce.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

16

U nas JD 550 jest już teraz 9 sezon. Przez pierwsze 7 szła jak wściekła, ciągła jak szakira. Rok temu dopiero jakieś fochy zaczęła robić ale jakoś ją ogarnęliśmy. Teraz sprawa wygląda tak że trza by było zafinansować we wszystkie nowe spinki i wszystkie pasy wyrównać co do długości. Brat rok temu zrobił nią 1200 sztuk

E 516 na części
Telefon 695 076 269

17

kto się troszku zna to wie że 550 to poważny sprzęt a i na siatkę się trafiają.

18

A moim zdaniem każda marka jest ok dopóki jest w miare niezajechana, i dlatego stanem należy kierować się przy zakupie ..

19

Wuja ma riwierkę pasową zmiennokomorową i o ile zbiera fajnie i nic się nie dzieje o tyle owijanie na dwa sznurki to totalna porażka .

20

Po sąsiedzku mieli jd 550. Mieli i patrzeli bo do roboty ona już nie była. Kupili za poważne pieniądze, porobili kilka ha i się problemy zaczęły. To przekładnia, to pasy, to komora się nie domykała. Powstała kilka lat w stodole i poszła na złom.
Tak jak scorpion pisze. Ważne żeby nie była zaniechana. A czy to JD, DF, MF czy inne Krone to już drugorzędną sprawą. Kuzyn od 15lat targa polską chyba metaltfachu. Na początku robiła po 1200-1500kulek, teraz koło tysiąca . chodzi bez większych problemów i robotę robi.

Lepiej być nie może, co będzie się okaże....