Temat: hamulec i zwolnica lewego tylnego koła z ilustracjami
Witam.
Postanowiłem założyć ten wątek i go ładnie zilustrować najświeższymi fotkami z mojej ostatniej roboty przy forszaju i pomóc tym co są dopiero w tym początkujący jak i tym których też czeka rozbiórka tylnego koła i dobieranie się do hamulców.
Sam się głowiłem przy rozbieraniu bo nie wszystko do końca wiedziałem ale teraz jak są fotki i widziałem na oczy co tam jest postanowiłem się podzielić wiedzą.
Na początek demontaż zwolnicy:
Potem jej wyciągnięcie i tu uwaga jeżeli nie było to nigdy rozbierane jak w moim przypadku to trzeba użyć trochę sprytu i trochę siły bo wałek który wchodzi w bęben hamulcowy lubi rdzewieć.
Kiedy zwolnica zdjęta ujrzymy tam takie cudo:
to powinno zejść bez bólu jeżeli postawi opór wkręcamy w specjalne miejsca dwie śruby m10 i wykręcając cały dysk zejdzie bez niczego.
Po zdjęciu zostaje tam bęben z taśmą hamulcową odkręcamy trzy śruby i trzy nakrętki i zakładamy dwie śruby jak dobrze pamiętam też m10 i zdejmujemy go z kołków i z piasty.
Jak już zdjęty bęben dobieramy się do taśmy hamulcowej odkręcamy napinacz znajdujący się na górze korpusu i taśmę wyciągamy na zewnątrz.
Moja taśma to już sama blacha prawie była
i teraz co tu zrobić żeby mieć to zrobione? Nowej nie ma żeby zamówić okładziny też ciężko dostępne? Jedyne wyjście w samochód do tech-rolu kupiłem dwie okładziny od c-360 pociąłem na kosteczki i przynitowałem tworząc nową taśmę na kolejne 27 lat użytkowania
a tak po zamontowaniu .
Po zrobieniu taśmy czas się dobrać do cylinderka który się zastał, poszedł na tokarkę przeszlifowany ale dalej cieknie tak więc żeby nie ładować się w koszty trzeba było podebrać patent z c-360 i natoczyć oringi na tłoczki i wycieki się skończyły. Po zrobieniu wszystkich elementów i porządnym wymyciu wszystkiego z błota starego płynu i innych brudów czas to poskładać. po złożeniu i odpowietrzeniu koło już nie cieknie i ładnie hamuje tylko jeszcze taśmę podregulować zostało ale to najpierw niech się dobrze ułoży. Teraz tylko zostało uruchomić wspomaganie i kilka modernizacji hamulców zrobić żeby na przyczepę były hamulce i muszę skasować ten rozdzielacz od przełączania hamulców na prawe i lewe kolo i będzie po zawodach.
Jak ktoś będzie miał pytania niech pisze będę pomagał.