Odp: Ortografia
Dobrze napisałeś, ja wcześniej jak zacząłeś edytować to się zastanawiałem co to ma być.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » FAQ » Ortografia
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dobrze napisałeś, ja wcześniej jak zacząłeś edytować to się zastanawiałem co to ma być.
Znów podpinam się pod syna- może Administrator mi wybaczy- bo czuję się wywołany do tablicy. Szanuję Piotra K za wiedzę fachową, którą dzieli się na forum ,chociaż nie musi, i za przyzwoitą polszczyznę, lecz nie zgadzam się z twierdzeniem że czytamy wyraz jako całość bez czytania liter po kolei. Prawdopodobnie jestem najstarszy który zagląda na to forum, może kiedyś inaczej uczyli ale ja mam wpojone że z liter składamy głoski zgodnie z zasadą czytania języka polskiego i wtedy wychodzi wyraz. Każdy błąd wymaga chwili zastanowienia i domysłu jak powinno być. Zgadzam się z Dario w stu procentach. Pod Twoim postem mógłbym się podpisać - o ile bym dostał Twoją zgodę-.
Dorzuciłem flagę i wydaje mi się, że tak już może pozostać. O.K.?
...nie zgadzam się z twierdzeniem że czytamy wyraz jako całość bez czytania liter po kolei....
Ja tego też nie twierdzę. Znalazłem ten cytat gdzieś kiedyś w internecie, spodobał mi się, zapisałem go sobie i teraz tu przytoczyłem. Jednak jakby nie patrzeć, to na pierwszy rzut oka nie da się tego przeczytać i tak do końca nie wiadomo, czy to aby na pewno jest po naszemu, ale jak już się zacznie czytać, to idzie to całkiem przyjemnie i z uśmiechem na twarzy . Przynajmniej tak mi się wydaje.
Piotrze już jest dobrze, już nie poprawiaj
Teraz co prawda skomplikowałeś to nieco, a może wystarczyło to napisać np.
[img]http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF[/img][url=http://fortschritt.p2a.pl/viewtopic.php?id=483][color=red] Piszę poprawnie po polsku.[/url][/color]
Jest taki trick "Code" chociaż na tym forum dosyć dużą czcionką to się wkleja.
Co do czytania wyrazów sposobem pierwsza i ostatnia litera, to udowodnione to jest, choć nie wszyscy ludzie tak czytają.
Do taty Maryush, jak coś nie jest zastrzeżone to zgody nie potrzeba, co najwyżej zaznacza się kto jest autorem.
Piotrze K .To była odpowiedź na twierdzenie z tego tekstu, który podejrzewałem że jest Twojego autorstwa. Przepraszam. Do Dario. Chodziło o to że Twój pogląd jest identyczny z moim a Ty go napisałeś.
Nic się nie stało, jest O.K. i wcale nie musisz przepraszać.
No właśnie, "Code"! Dokładnie o to mi chodziło, ale kompletnie mi to z głowy wyleciało i musiałem kombinować. Najważniejsze, że cel został osiągnięty. Teraz Dario pozostało tylko czekać nam na plusiki od szefostwa za propagowanie poprawnej polszczyzny he he :-) . Jak sobie przypomnę, jak to nieraz kulawo mi szło na j. polskim... Ech, moje polonistki byłyby teraz dumne he he he :-)
W między czasie również przeglądam inne fora i powiem jedno, może nieraz do ortografii można by się przyczepić, nieraz wręcz należy, ale za to kultury i powagi, to wielu mogło by się stąd nauczyć!!! I za to plus dla wszystkich, tylko jak to zrobić?;-)
Rzeczywiście pieniaczy i troli tutaj ciężko spotkać, ale i forum jest trochę za skomplikowane dla tzw. "dzieci neostrady"
Co do plusów, to ja prawie nie zwracam na nie uwagi, może za stary na to jestem, ale Ci dam jak lubisz
Nie, no żartowałem:-) Ty też nie masz ich zbyt wiele, więc żeby było sprawiedliwie, to i ja Ci jednego przyznaję ;-)))))
Dziękuję Ci bardzo, moja krowa z avatara liże Cię za to
A ja się zastanawiam od czego tak mi się tu wilgotno zrobiło...?
Teraz Dario pozostało tylko czekać nam na plusiki od szefostwa za propagowanie poprawnej polszczyzny he he :-)
Macie jak w banku :dance:
przenoszę tutaj o ortografii itp.
a jesli chodzi o ortografie to mam dyzortografie no i mogą mi naskoczyć \
Ale możesz zainstalować sobie mozillę albo google chrome i pomoże Ci poprawnie pisać, Bo takie tłumaczenie to tylko usprawiedliwianie lenistwa i braku szacunku dla innych forumowiczów.
no też racja sorki poprawie się
ja mam opera bo piszę z błędami mam dysleksje
Ja też mam dysleksje i używam firefox
jak tak czytam te posty to mam wrażenie że większość rolników to dyslektycy , a najgorsze to to że w ogóle im to nie przeszkadza
a najgorsze to to że w ogóle im to nie przeszkadza
jak przeszkadza ? mi przeszkoda bo ten temat robiłem 1gdzine bo błędy poprawiałem
Na większości forum dyslektycy atakują i inne wymyślone ostatnimi czasy stwory, ale na te choroby to najlepszym lekarstwem jest guma i wąskie drzwi.
jak tak czytam te posty to mam wrażenie że większość rolników to dyslektycy , a najgorsze to to że w ogóle im to nie przeszkadza
Ja mam dysekcje udokumentowana
To nie zart
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » FAQ » Ortografia
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo