Odp: Żniwa 2015
No ja jeśli forsza sprzedam to tez 96 Ojczulek chce ale zobaczymy jak to się potoczy.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2015
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
No ja jeśli forsza sprzedam to tez 96 Ojczulek chce ale zobaczymy jak to się potoczy.
http://olx.pl/oferta/class-dominator-86 … b66a169429 albo trup albo cena pomylona
A ja dla odmiany planuję w przyszłości sprzedać rekorda i ........................ nic w zamian nie nabywać . Zboża z roku na rok mniej kosztem kukurydzy kiszonkowej ,traw i mieszanek koszonych na zielono .
To zamien rekorda na porzadna sieczkarnie do kukurydzy
Ja na razie będę tłukł swojego bo spalanie ma porównywalne z bizonem, co jest dość dziwne. Myślałem nawet o wsadzeniu takiego silnika w ramę 323 właśnie przez spalanie....
Ten 86 jest bardzo tani, za tani. Dziwne byłoby gdyby był w dobrym stanie za te pieniądze. Oglądałem różne i stoi koło mnie jeden za ok 70tys ze stołem i sieczkarnią 86 i dopiero można powiedzieć, że nie jest to totalna ruina....
Jeśli chodzi o żniwa dziś znowu dolało , a rzepak ledwo ruszony...
Koseś to najmowałbyś to co obsiałbyś, czy wcale zbóż nie zasiewałbyś ?
a ja mam dwa
Wynająć na ten areał co jest , usługa koszenia w naszych stronach to 250zł /ha. Tak na logikę to bizonem na 1ha trzeba wypalić między 10l a 15l ON czyli około 75zł oleje ,smary i części to wydatek 25zł/ha . Wsadzić kombajnistę to kolejne 25zł /ha . To daje mi realny koszt 125zł /ha ja w tym czasie mogę wozić zboże nie martwiąc się o awarie kombajnu . Wszystkie wyliczenia robiłem na areał 35ha pod kosę jak jest obecnie czyli już poniżej 50% powierzchni gospodarstwa i jeśli zmniejszy się do 25ha x 125zł =3125 więc to żaden koszt dla gospodarstwa ,a w zamian spokojne nerwy .
Do pełni szczęścia żeby przyjechał kombajnem wtedy kiedy chcesz bo zazwyczaj wiadomo jak jest, każdy najpierw u siebie kosi no chyba że typowo firma usługowa.
Jakby na wiosce był taki chłopak co o maszynę zadbałby jak o swoje to można posadzić kogoś na kombajn i po żniwach u siebie wysłać go na wieś na zarobek. Sam myślałem, żeby kupić kombajn na zarobek tylko i kogoś posadzić. Jednak nikogo nie widzę takiego, co nie zniszczyłby maszyny po jednym, sezonie....
Koszt koszenia za cały areał ok 3000 to biorąc pod uwagę koszt maszyny ok. 30tys to maszyna bez nerwów zostałaby za 10lat, i nie trzeba się smarować. Nie jest to takie głupie rozwiązanie.
U mnie znowu leje.....
A ja mam drugi rok kogo posadzić na kombajn. Kuzyn 64 lata kawaler na emeryturze, sprawny jak przeciętny 40-latek i dba bardziej niż ja. według moich wyliczeń to co jeszcze dorobimy po ludziach wystarcza na własne żniwa.
U nas od dwóch lat chcemy kogos wsadzić na kombajn ale nie ma kogo , ja osobiście pracuje i prawie cały czas w delegacji a Ojczulek musi sam jakoś dac radę cięzko jest ale jakoś daje rade , weekendamy najwięcej kosimy i robimy jak ja wracasm. A rok temu na akcje qq wsadziliśmy jednego to po dwóch dniach podziękowaliśmy ....
Odkąd mam kombajn to tak właśnie żniwa robię za darmo. Pojadę na zarobek trochę po ludziach, kombajn się spłacił i na paliwo na moje zboże zostaje.
No u nas też jak jest czas to sie jeździ i co roku na paliwo do siebie się zarobi. Ale u nas w okolicy co drugi gospodarz juz ma kombajn, kupi bizona za jakies 15-20 tys i obrobi żniwa.
U mnie leje w pszenice nie idzie wjechac
wczoraj pszenzyto mniało 18% dziś 16.8 % pszenice kosił sąsiad zmierzyłem mu mniała 17% a teraz przeszła burza i jest pieknie.
U mnie tak jest, że 1 dzień leje, a 2-3 dni pogody i za chwilę tak samo.... Nawet nie da się wjechać bo od razu leje. W jungu tylko wymłócili około 30 ha pszenicy ozimej, ale to daje wszystko przez suszarnię bo boi się że wszystkiego nie wymłóci...
u nas pada co chwile, a koło Bolesławca już żniwa kończą
Pada co dziennie albo co drugi dzień ale mocniej. Wilgotności nie badam bo i po co skoro w palcach można rozgnieść Siano też jeszcze z 15ha leży i moknie a jak przyjdzie pogoda to wszystko na raz .
Od poniedziałku ma palić słońce....
U nas też dzień pada dwa dni slońca i znowu pada...
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2015
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo