Odp: Żniwa 2015
była susza jak trzebabyło deszczu, teraz trzeba pogody to pada...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2015
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 11 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
była susza jak trzebabyło deszczu, teraz trzeba pogody to pada...
Dziś rozmawiałem z gościem co ma ponad 60ha rzepaku do skoszenia ale na dzień dzisiejszy nie założył jeszcze stołu bo ciągle pada.
u mnie teraz ładne słońce i wiatr ale co z tego jak w nocy padało i mokre wszystko w ch*j... wymieniłem łożysko w prasie , przesmarowałem kombajn i prase i myślę co dalej jest do zrobienia bo ani kosić ani słomy belować się nie da.
U was pada a u mnie praży bez litości .Kropli deszczu trudno wypatrzeć
pszenżyto 18.6% pszenica 19% fajno jest . mali koszą na stryszki po pare ton .
Wczoraj kosiłem pszenżyto. Zaczęliśmy o 10ej rano skończyliśmy o 21ej.
Wilgotność na każdym transporcie mierzona od rana 13.70%, 13.70%, 13.10%, 12.00%, 10.10%, 10.50%. Z 12ha wyszło 58ton. Jak na ten rok nie jest źle.
A ja nie dawno patrzylem przenzyta i po niedzieli ma byc ladna pogoda to ruszamy bo czarnieje klos...
ja właśnie piję kawę i za chwilę na forszaja i w pole wczoraj wytrzymało bez deszczu do tego ładnie wiało to obeschło.
No u nas tez ładnie dzisiaj jęczmień mam nadzieje że skonczymy
Rzepak patrzyłem ponad 10procent. Na razie mam co robić to się nie głowię żniwami, czekam na dobrą pogodę, bo nic nie schnie. Pierwsze jęczmiona jare poszły, a pszenice jeszcze mocno miękkie.
pszenica 16%, żyto 21% miało o 13, dziwnie szybko wyschło o 18 miało 17%
U mnie żniwa wyglądają tak że cmoże we wtorek skończeniu remont bizona, potem biorę się za wysprzątanie silosu. Po silosie wylizać spichleż i garaże. Na domiar tego w jednej przyczepie brakuje bort, w drugiej musz3 uszczelnić podłogę.... Jak dobrze to na piątek będę zwwrty i gotowy. Co do zbóż to wszystkie prócz jęczmienia zimowego zacierka. Łubin i wyka jara powoli schnie, a pszenica jara zielona jak trawą. Podejrzewam że żniwa przy dobrych wiatrach skończe koło 1 września.
U nas kilku desperatów dziś kosiło, oj będą szuflować. Ja natomiast zgruberowałem po rzepaku, forsz na 4 II grubera 7 nie czuł, ładna wilgoć.
zaczynałem kosić pszenice z 16.3% przestałem pół dnia ale o 18 mniała 13% ale szczęście nie trwało długo o 20 pojawiła się pani rosa i po balu. ale z 20 ton ukosiłem . zawsze coś.
wczoraj o 17 moja pszenica 14,1 dzis ok południa wyjezdzam i kosze do oporu tj do rosy
Mi zostało jeszcze 3200 kszaków porzeczki do oberwania. Dziś ekipa rwie krzaki na kombajn są za małe. Muszę jeszcze posprzątać magazyn, zapiąć heder założyć dodatkowe burty do przyczepy i ....... Słoma jeszcze zielonkawa wygląd na to że ziarno będzie niby suche a słoma będzie zielona.... koło środy.....
Krzysiek jak dańkowskie się przedstawia? Warto do ciebvie po siew jechać?
NA lepszej ziemi nie ustało ostatnich deszczy i jest dość zielone.....
A materiał to biorę od tego pana http://www.material-siewny.eu/index.html
Zobaczymy co tam nakoszę....
Byłem na lustracji i jest strasznie nie równo. jedno ziarno do koszenia drugie potrzebuje jeszcze tygodnia pogody. A miało być tak szybko po żniwach....
U nas w przenzycie ziarnko dobre a zyto nie do konca ale trzeba kosic w tygodniu... Bedzie ryk
Strony Poprzednia 1 … 7 8 9 10 11 … 16 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Żniwa 2015
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo