181

Odp: Żniwa 2015

żniwa w moim okręgu prawie na ukończeniu niedobitki  dokańczają ... ja skończyłem wszystkich klientów w sobotę ...  zostało mi 0.5ha owsa ale nie mam na co wsypać muszę wywieść coś na skup i jechać skosić i kombajn pod wiatę ... sucho jak diabli  gruber nawet w ziemie nie idzie ... w studni sucho  talerzówki tez się nie zagłębiają masakra niech wkońcu pada ....

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

182

Dziś pierwszy kombajn wjechał do wioski ,ja może jutro na fajrant zapnę heder i jak dobrze pójdzie we wtorek zacznę ciąć . Cały dzień walczyłem z sianokiszonką a jutro z rana będę owijał , na łąkach mokro jak diabli ,przyczepa z 45 belami sianokiszonki zapadła się tak że koła 22,5" prawie zniknęły .

183

koledzy zawiadamiam że w moim kochanym Rusowie żniwa rozpoczęte, dziś po południu dwa kombajny (JD i Bizon) zaatakowały rzepak, osobiście na środę szykuje się na żyto...

184

Ja dziś też zacząłem żniwa, dziś był jęczmień ozimy do godz 22, jutro go skończe i na żyta i pszenżyta

E 516 na części
Telefon 695 076 269

185

Wczoraj robiłem próbę pszenicy to jedna 11 a druga 7procent. Sprzedam rzepak, kombajn przejrzeć i powoli w pole.

186

Ja dzisiaj jadę na ostatni kawałek jęczmienia jarego,  u nas praktycznie po żniwach zostały łubiny i gorczyca

187

nareszcie można kosić, dziś skończę jęczmień ozimy i pora na rzepak.

188

Ja jeszcze dzień w porzeczkach może 2 Z tego Co widzę to w środę ma padać. Potem Ma pieprzy c robote do soboty wlącznie...

189

Żniwa 2015 zakończone.Z plonów jestem zadowolony,pszenica średnio 6,8 zawiodły odmiany wysokojakościowe nadir,julius i arkadia,dopisały muszelka i jantarka a żyto hybr 5,5 to skutek jesiennej suszy,łubin  żółty 1,5 t/ha.Kombajn spisał się znakomicie,po kapitalnym przeglądzie silnika przed żniwami[wciągnął filtr oleju] akcję przebrnął bez najmniejszej usterki [60 ha] to zasługa mechanika-kombajnisty.Ogólnie w okolicy żniwa na ukończeniu.

190

Ja wczoraj zakończyłem żniwa. Pszenica 5,5t/ha, jęczmień jary 4 t/ha. Maszyna bez zarzutów, nawet jednego klucza ze skrzynki nie wyjąłem ( śrubokręt do otwierania Wojcieszowianki). Do silnika zalałem w tym roku olej Shell Rimula 15W40
- rewelacja, zero grzania silnika, ciszej pracuje i mniej spala paliwka. Po zakończeniu żniw ucałowałem kombajn w przodnie koło.
Pozdro

R E S P E C T ! ! !

<a href="http://forum.atnel.pl" >ATNEL tech-forum</a>

191

Wreszcie uporałem się z porzeczkami dziś mógłbym ruszyć z żniwami. No ale o 4-5 rano przeszła chmurka zagrzmiało popadało ......

192

żyto hebryda brasetto 5 t/ha, owies 3,5 t, myślałem że będzie gorzej, kombajnista docina właśnie u siebie, i za chwilę na pszenżyto też chyba tragedii nie będzie.

193

I wszystko wymucone Pszenica średnio 6,8 t /ha jęczmień 4,3 t / ha. Z kombajnem na początku mielismy przygody... ale juz jest ok a teraz na zarobek mozna jechać

194

Oziminy beda skoszone juz dzis. przenzyto smieci same... ale.za to zyto ok 5t ladnie smile i jakz wykle bizon musi swoje scenki odwalac...

GG : 9860720  smile
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi big_smile

+33 / -0 (chyba wink)

195

u  mnie też żniwa na ukończeniu o mały włos nie było by czym kończyć bo furmanka się zapaliła w porę się zorientowałem gaśnica pod rękom i ogień stłumiony ,a zapalił się kurz  w komorze

Świat należy do młodzieży Stary robi Młody leży

196

Przy tych temperaturach trzeba monitorować czy właśnie kurz, plewy nie leżą na kolektorze wydechowym, gdy się zapalą spadają na duł komory silnika i pożar.

197

Podstawa codziennie rano dobrze wydmuchać silnik i całą jego okolice. Jeszcze 22,4 ha i koniec

E 516 na części
Telefon 695 076 269

198

U nas powoli nie smiało zaczynają rzepaki i ci co zawsze pierwsi muszą być' zyto wczoraj 21 procent wilgotnośći

199

Wczoraj o 20 pszenżyto miało 9% wilgotności .

200

Ja już trochę pokosiłem i pszenice niektóre mają nawet 7procent. Teraz trochę robię miejsca na zboże, bo stare zawaliłem. Dobrze sypie na razie. Zostało jeszcze ze 20 i można na usługi jechać.